Selv om fiber ikke blir tatt opp i tarmen, har det en rekke positive effekter. Et stort fiberinnhold i kosten er viktig for bl.a. følelsen av metthet, det beskytter mot forstoppelse og kan redusere risikoen for vektøkning, overvekt, diabetes type 2, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

Fiber virker i tillegg stabiliserende på blodsukkeret. Dette fordi fiber er med på å senke magens tømningshastighet, det vil si at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre til tynntarmen. Det er i tynntarmen opptak av næringsstoffer skjer, og ved at maten blir værende lenger i magesekken før den sendes videre hit, bidrar det til en senere blodsukkerstigning. De med diabetes anbefales derfor å inkludere fiber i alle dagens måltider.


Daglig fiberinntak

Helsedirektoratet anbefaler befolkningen generelt å innta 25-35 gram fiber daglig. Gjennomsnittlig inntak av fiber i Norge i dag er 22 gram per dag. Vi kan derfor med fordel øke fiberinntaket i kosten.
Gode fiberkilder er grovt brød og andre grove kornvarer, naturris/fullkornsris, bønner, linser, grønnsaker og frukt. Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød/loff, mens bønner inneholder 3-5 ganger mer kostfiber enn potet. 

For å oppnå et inntak på 30 gram fiber, kan du for eksempel spise følgende i løpet av en dag:

  • 1,5 dl lettkokte havregryn med 1 ss linfrø til frokost
  • 2 skiver brød med 100 % sammalt mel + 1 pære til lunsj
  • 1 gulrot som mellommåltid
  • 1 porsjon brokkoli til middag
  • 1 kiwi til dessert

 

Kilde: