Proteiner er bygd opp av 20 ulike aminosyrer, som ved å settes sammen på ulike måter gir ulike proteiner med ulik funksjon. De fleste aminosyrene kan kroppen lage selv, men ni av dem må vi få tilført via kosten, og disse kalles derfor essensielle aminosyrer. Dermed kan ulike matvarer bli klassifisert etter «proteinkvalitet».

Proteinkvalitet

Proteinkvalitet sier noe om mengde av de essensielle aminosyrene i produktet, og jo høyere kvalitet på proteinene, jo høyere andel av de essensielle aminosyrene er til stede. Er en matvare «fullverdig», vil det si at den inneholder alle de ni essensielle aminosyrene. Har du et variert kosthold med innslag av både plantebaserte og animalskbaserte proteinkilder, er det vanligvis ikke noe problem å dekke proteinbehovet. Kjøtt, fisk, egg, melk og meieriprodukter er alle matvarer som er såkalt «fullverdige». Andre gode kilder til protein er kornprodukter, belgvekster, nøtter og frø.

Proteininntak

Helsedirektoratet anbefaler et proteininntak på 10-20 E % for barn og voksne. Det vil si at mellom 10-20 prosent av energiinntaket bør komme fra protein. En person trenger daglig ca. 0,8 g protein per kilo kroppsvekt. Med en vekt på 80 kg vil det tilsvare 64 g protein. Fra 65 års alder er anbefalingen på 15-20 E %. 

Spiser du to skiver brød (80 g) med gulost (40 g), ett egg og ett glass melk (2 dl) til frokost, har du allerede fått i deg ca. 37 g protein.

Proteininntak ved nyresvikt

Nyreproblemer kan være en komplikasjon av diabetes type 1 og type 2. Ved å ha for høyt blodsukker over lengre tid, vil dette kunne skade de små blodkarene i nyrene som videre kan gi nyresvikt.

Om du har fått påvist en nyreskade anbefales det å fortsette å innta vanlig anbefalt proteininntak. Om et lavkarbokosthold følges, vil som regel protein- og fettinntaket automatisk være økt over det anbefalte nivået, og ved nyresvikt bør derfor dette unngås. Enkelte studier har vist at et høyt proteininntak kan være skadelig ved lett nyreskade, mens andre ikke har sett denne sammenhengen. Internasjonalt anbefales derfor et vanlig proteininntak hos personer med diabetes som har kronisk nyresykdom.
Det er avhengig av grad av nyresvikt før du eventuelt blir bedt om å ha et redusert proteininntak. Forhør deg med din lege eller hos klinisk ernæringsfysiolog.


Kilder: