Studien Plant versus animal based diets and insulin resistance, prediabetes and type 2 diabetes: the Rotterdam Study ble presentert på forskningskonferansen EASD i Berlin.

Studien involverte 6798 personer fra en stor nederlandsk befolkningsundersøkelse, og i konklusjonen heter det blant annet: «Et mer plantebasert og mindre dyrebasert kosthold kan redusere risikoen for insulinresistens, prediabetes og T2D. Disse funnene styrker nylige kostanbefalinger om et mer plantebasert kosthold.»

Anne-Marie Aas satt i salen da førsteforfatter Trudy Voortman presenterte studien og var ikke overrasket.

– Studien sier ikke noe om årsakssammenhengen, men resultatene underbygges av flere andre studier. Det er god grunn til å tro at et mer plantebasert kosthold har en gunstig effekt på helsa, også diabetes, sier hun.

Plante vs. kjøtt

Noe som skiller den ferske nederlandske studien fra andre, er at den har et absolutt skille mellom plantebasert og kjøttbasert, i stedet foNr å ta ut enkeltmatvaregrupper og se nærmere på dem. I «plantebasert»-sekken ligger dermed også sukker og alkohol.

– Ja, det er spesielt at sukker ikke er tatt ut. Det er uventet at sukker er tatt med som en del av den positive effekten her. Og alkohol vil alltid være omdiskutert, sier Anne-Marie Aas.

Men, understreker hun:

– Dette gjør ikke noe fra eller til på å anbefale et plantebasert kosthold framfor et kjøttbasert. Et eksempel er en studie der det ble sett på lavkarbo-kosthold. Et kosthold som scoret høyt på planteproteiner, for eksempel belgvekster og korn, hadde ikke negativ effekt. Et kosthold med mye fett og proteiner fra dyreriket ga derimot høyere både sykelighet og død. Vi vet også fra flere andre studier at fett fra planter er gunstig; å bytte ut mettet fett, hovedsakelig fra fete kjøtt- og meieriprodukter, med det umettede fettet i planter. Middelhavskost med extra virgin-olje og nøtter er et godt eksempel.

Anbefalinger

Anne-Marie Aas viser videre til hva som skjer med kostholdsanbefalingene i USA og Canada for tiden.
Der er det sterke krefter i sving for å få til en anbefaling om plantebasert kosthold, enda mer enn dagens formuleringer som anbefaler en hovedvekt på plantebaserte matvarer og magre meieri- og fisk/kjøttprodukter.

– Det er også to kostholdsmønstre de holder fram som gode eksempler på et sunt kosthold, og som det er vitenskapelig underlag for å anbefale: et sunt middelhavskosthold og et sunt vegetarisk kosthold. Alt dette er helt på linje med de norske anbefalingene for kosthold til hele befolkningen, og som også er utarbeidet i diabetesretningslinjene, vel å merke med unntak av at vi ikke har noen anbefaling om vegetarisk kostmønster, sier hun.