Cøliaki er intoleranse for gluten i hvete (inkludert spelt), rug og bygg, og er ti ganger mer vanlig blant de som har diabetes, enn andre. Undersøkelser har vist at 3-4 % av barn og 4-11 % av voksne med diabetes også har denne sykdommen. Havre er i teorien glutenfri, men den kan ha blitt forurenset av de andre kornslagene. Det er derfor viktig å kjøpe spesifikt glutenfri havre.

Gluten er proteinet i disse kornslagene, og for de som reagerer på dette vil glutenet skade tarmslimhinnen slik at den ikke fungerer som den skal. Tarmslimhinnen sørger for at kroppen tar opp karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler, slik at ved å spise gluten vil man ikke klare å ta opp disse næringsstoffene like bra. Som et resultat av dette blir blodsukkeret sjelden høyt etter måltid. Insulinbehovet er vanligvis lavt, og du kan ofte oppleve føling. Mange av de som har denne sykdommen har ikke flere symptomer enn dette, men noen har diffuse mageplager, forstoppelse eller diaré.

Det som er «medisinen» ved cøliaki er glutenfri kost. Det vil si at du må unngå alt av matvarer som inneholder hvete, bygg, rug og vanlig havre (det må spesifiseres på produktet at det eventuelt er glutenfri havre). Ved å unngå dette blir tarmen frisk igjen og vil fungere som normalt.

Har du diabetes type 1 skal du testes jevnlig for cøliaki. Personer med både diabetes og cøliaki opplever ofte at det er lettere å regulere blodsukkeret når maten er glutenfri. Det er i midlertidig viktig å være klar over at glutenfrie produkter ofte har høyt innhold av karbohydrater.

Mange kan synes at det er vanskelig å få en dobbeltdiagnose som diabetes og cøliaki. Særlig hvis du du vanligvis (tidligere) har spist gluten og ikke har hatt noen plager. Har du fått påvist cøliaki er det viktig å følge det kostholdet du får beskrevet, da ubehandlet cøliaki kan føre til flere komplikasjoner. Ved ødelagt tarm og dårlig næringsopptak kan du oppleve dårlig vekst, forsinket pubertet, menstruasjonsforstyrrelser, jernmangel og benskjørhet. 

Mat ved diabetes og cøliaki

Det er lettere å holde et stabilt blodsukker hvis man får i seg minst mulig sukker og andre raske karbohydrater fra for eksempel loff/baguetter, og mest mulig fiber. Om du samtidig skal følge et glutenfritt kosthold kan det være vanskelig å få i seg nok fiber.

Hvor finner du fiber?

Hel frukt, bær og grønnsaker inneholder godt med fiber og alle er glutenfrie. Belgvekster, som bønner og linser, er glutenfrie, og veldig rike på fiber. Bruk dette i supper, salater, i tacoen, som stuing eller lignende, og du får et supert fibertilskudd!

Grove kornprodukter er hovedkilden til fiber hos personer som ikke har cøliaki. Det finnes imidlertid en rekke alternativer som du kan tilsette om du for eksempel vil bake ditt eget brød. Sukkerroefiber, potetfiber (Pofiber), linfrø, solsikkefrø, fiberfin/fiberhusk fungerer fint i baksten.

Hva er greit å spise?

Brød og kornvarer: I dagligvare-butikker finnes det flere ferdigbakte brød og ulike melmikser som er glutenfrie. I tillegg begynner utvalget av andre bakevarer å bli bedre: knekkebrød, flatbrød, kjeks, kavring, baguetter, rundstykker, lomper, müsli, ciabatta, boller, muffins, kaker m.m. er greit å få tak i, spesielt i velassorterte dagligvarebutikker. Men vær klar over det høye karbohydratinnholdet i glutenfrie ferdigprodukter som dette.

Fett: margarin, olje og smør er naturlig glutenfritt. Når du har diabetes er det ekstra viktig å tenke på hjertevennlig mat, og bruk derfor myk margarin (Vita eller Soft light) på brødskiven, og flytende margarin eller raps- og olivenolje i matlaging.

Pålegg: de aller fleste påleggstypene er glutenfrie: ost, fiskepålegg, kaviar, syltetøy, egg, rent kjøttpålegg. Leverpostei og andre blandingsprodukter kan inneholde gluten, men det finnes mange alternativer uten. Vær obs på sukkerinnholdet i syltetøy i forhold til diabetes.

Frukt, bær og grønnsaker: All frukt og bær er glutenfritt, så det kan spises fritt med tanke på cøliaki. Når det gjelder diabetes, er det anbefalt å spise minst 5 porsjoner av grønnsaker, bær og frukt hver dag, hvorav minst 3 av porsjonene bør være grønnsaker. Frukt kan inneholde en del fruktsukker, spesielt banan, mango, papaya og druer, så det anbefales å begrense inntaket av disse. Bær som jordbær, blåbær og bringebær gir lavere blodsukkerstigning.

Bearbeidet frukt og grønnsaker: rene produkter er glutenfrie, men stuinger, gratenger, gratinerte grønnsaker/poteter eller kålrotstappe kan inneholde glutenholdige ingredienser, så les innholdsfortegnelsen. Jo mer bearbeidet en frukt er, jo høyere blodsukkerstigning vil den gi, dvs juice og purè av frukt gir høyere blodsukkerstigning enn hel frukt.

Kjøtt, fisk og innmat: alle rene produkter av kjøtt og fisk er glutenfrie. Veldig mange blandingsprodukter som pølser, farsemat og annet er glutenfrie, men les på innholdsfortegnelsen for sikkerhetsskyld. Det anbefales å velge de magre variantene. Noen krydderblandinger som er brukt i marinader/kylling og lignende kan inneholde gluten.

Saus og annet tilbehør: sauser kan jevnes med glutenfri melblanding, maizennamel, maizennajevner (til både lyse og brune sauser), potetmel, potetmospulver m.m. Det finnes også en rekke ferdigsauser som er glutenfrie, bl.a. hvit- og brun saus fra Toro og en fløtesaus fra Knorr. I tillegg finnes en del ferdiglagede pasta- og tomatsauser på glass som er glutenfrie.
Sprøstekt løk inneholder ofte hvetemel, men det finnes egne glutenfrie varianter av disse.

Soyasaus: de fleste soyasauser er deklarert med at de inneholder hvetemel, men ifølge den norske cøliakiforeningen anses den som glutenfri. Dette fordi det svenske Livsmedelsverket ikke har klart å påvise gluten i noen av de ordinære soyasausene. Årsaken er sannsynligvis på grunn av at gluten brytes opp i fermenteringsprosessen.

Krydder/krydderblandinger: alt rent krydder er glutenfritt og kan brukes fritt. Ved bruk av krydder i produkter skal det i innholdsfortegnelsen oppgis hvilke krydder som er blitt benyttet. Enkelte krydderblandinger kan være «drøyet» med hvetemel, men dette skal da opplyses om på produktet. Dette skjer sjelden, og mengdene det i så fall er snakk om er så små at de er innenfor grenseverdiene for glutenfri kost.

Dessert: Gelé, hermetisk frukt og de fleste typer iskrem er glutenfrie. Supper, grøter og kompotter av frukt og bær kan være jevnet med mel, men ofte potetmel, og er derfor glutenfrie. Puddinger, fromasj, iskaker og lignende kan inneholde gluten, så vær flink til å lese ingredienslister i starten og finn ut hvilke produkter du kan spise.

Drikke: melk, juice, saft, mineralvann/brus, kaffe, te og vin er glutenfritt. Øl kan inneholde små mengder gluten, og de aller fleste er over grensen for hva som regnes som glutenfritt i Norge. Les mer om øl lenger ned.

I forhold til diabetes anbefales det at du kun drikker 1-2 glass melk/dag, da gjerne til måltider, og kutte inntaket av juice/brus og saft med sukker. Kunstig søtet brus og saft har ingen (eller minimal) påvirkning på blodsukkeret, men det er viktig å vite at et stort forbruk kan gi syreskader på tennene.

Øl og cøliaki: Norsk cøliakiforening anbefaler øltyper som er merket med cross grain-symbolet eller med tekst som sier at ølet er glutenfritt. «Dette er øltyper vi anbefaler at de som ikke tåler gluten drikker – nettopp fordi de er merket glutenfrie, og de er trygge å drikke for de som har glutenintoleranse» sier Kristin Stenerud hos Norsk cøliakiforening. Videre sier de at glutenfritt øl kan skaffes både i dagligvareforretninger og på Vinmonopolet, og legger ved følgende navn på glutenfritt øl tilgjengelig i Norge per januar 2014: Ringnes LITE (butikkøl), Neumarkter Lammsbräu (butikkøl), Against the Grain (butikkøl), G-Free (butikkøl), Dark G-Free (butikkøl), Estrella Galicia Premium Lager (butikkøl), Estrella Damm Daura (Vinmonopolets basisutvalg), Brunehaut Bio Amber (Vinmonopolets basisutvalg), Bon Samaritain (Vinmonopolets partiutvalg), Brunehaut Bio Blonde (Vinmonopolets partiutvalg), Green`s Blond (Vinmonopolets bestillingsutvalg).

Ringnes LITE er i tillegg til glutenfri også karbohydratredusert, noe som gjør den godt egnet for deg som har både cøliaki og diabetes.

Spesielt ved alkohol: Du kan ha lettere for å få føling når du drikker alkohol, så det er lurt å måle blodsukkeret og eventuelt spise noe før du legger deg. Mange kan forveksle følingssymptomer med overstadig beruselse, så det er viktig at de du er sammen med vet at du har diabetes, og hva de skal gjøre hvis du får føling. Det er viktig å være klar over at du kjenner følingene dårligere når du er påvirket av alkohol. Når du drikker øl, øker ofte blodsukkeret. Det er viktig å prøve deg frem ved å måle blodsukkeret.

Les mer på Norsk Cøliakiforening sine hjemmesider.

Få tips om kosthold for deg med cøliaki

 

Kilder:

  • Ragnar Hanås; Type 1-diabetes hos barn, ungdom og unge voksne.
  • «Tatt på kornet, en guide for ungdom med diabetes og cøliaki», informasjonshefte laget i samarbeid med Helse og Rehabilitering, Diabetesforbundet og Norsk Cøliakiforening
  • «Glutenfrie ingredienser», faktaark fra Norsk Cøliakiforening. (Lastet ned 12. november 2013)