Vin er som andre næringsmidler underlagt matloven og EU-lovgivningen. Det er bra, fordi da er det en rekke krav som stilles til hvilke råvarer som kan brukes og hvordan produksjonen foregår. I vin er det primært alkohol og sukker som er kalorigivende ingredienser. Mange vet ikke at det faktisk er alkoholmengden i vin som stort sett gir flest kalorier, ikke sukkeret. Alkoholen gir 7 kcal/gram, mens sukkeret ca. gir halvparten (4 kcal/gram). Alkoholen i vin måles i %, mens sukker er g/liter. Et lite eksempel illustrerer dette:

  • Halvsøt hvitvin (0,75l): 13 % alkohol. 18 g/sukker/l: 683 kcal (alkohol) + 54 kcal (sukker)= 737 kcal totalt i en flaske. Dette vil med andre ord si at det i denne tenkte vinflasken inneholder over 5 sukkerbiter. Dersom en flaske er mellom 5 og 6 glass, betyr det at det er en sukkerbit i hvert vinglass.
  • Tørr hvitvin (0,75l): 10 % alkohol. 3 g/sukker/l: 525 kcal (alkohol) + 9 kcal (sukker)= 534 kcal totalt i en flaske. 2,25 gram sukker (som det er i denne flasken på 0,75 l) tilsvarer under 1 sukkerbit. I dette vinglasset er det til sammenligning bare 1/6 sukkerbit. 

 

Hvordan redusere sukkerinntaket?

Hvis det er sukkerinntaket man vil redusere er det primært sukkerinnholdet samt mengden vin man må passe på. Det er likevel viktig å huske på at dersom man drikker alkohol, blir reguleringen av blodsukkeret forstyrret.

Når man nyter sommeren finnes det flere gode løsninger på å redusere sukker- og alkoholinntaket.

1. Velge viner som har både lavt sukker- og alkoholinnhold. Det kan være en lur idé og undersøke vinartikler på internett eller snakke med personale på vinmonopolet og bestille eller kjøpe viner på forhånd. Da unngår man impulskjøp som kanskje både er søte og alkoholsterke.

2. Kombinere alkoholholdig vin sammen med noe friskt og alkoholfritt. Et stort glass vann med kullsyre, isbiter og sitron/lime/agurkskiver/jordbær oppi både smaker og ser godt ut. Står begge glassene på middagsbordet er det stor sannsynlighet for at man drikker mindre vin til maten.

3. Kvalitet foran kvantitet! Dersom man er glad i et godt glass vin er det viktigere å kjøpe en litt bedre vin og drikke færre glass, enn at man lurer seg selv ved å kjøpe en billig og søt vin som man kanskje drikker mye mer enn man har tenkt av.

 

Hvordan finner jeg ut hvor mye sukker det er i vinen?

Det er som regel ikke så mye informasjon om vinens næringsinnhold man får ved å lese på vinetiketten. På vinmonopolets utsalg er det derimot informative prislapper med et klokkediagram som sier noe om hvor mye sukker det i de respektive vinene. I tillegg kan man på vinmonopolets nettside finne ut hva sukkerinnholdet (i gram) er for den vinen man vil kjøpe. De ansatte på utsalgene er også veldig behjelpelige hvis man spør.

 

Tørre vs søte viner

Det er en vanlig oppfatning blant mange at hvitviner kan ha høyt sukkerinnhold mens rødviner er tørre. Det stemmer til en viss grad. Veldig mange rødviner som selges i Norge har et lavt sukkerinnhold (under 3 g/l), men det finnes et unntak. Ripasso er en vintype som selger godt i landet vårt. Grunnen til det er hovedsakelig fordi den har et mye høyere sukkerinnhold enn rødviner laget på en annen fremstillingsmåte og med andre vindruer. Ripasso er ofte halvtørre (mye sukker) og med et relativt høyt alkoholnivå. Man oppnår da altså et høyt kaloriinntak også.
Et glass rødvin kan fort variere fra 2 til 16 gram sukker, ut i fra hvilken vin du velger. En vin kan derfor inneholde alt fra under en til godt over seks sukkerbiter. Svært søte dessertviner kan ha langt over 100 gram restsukker i vinen. Det kan tilsvare over 6 sukkerbiter i ett glass vin! Man drikker som regel mindre glass av slike søte viner, så sukkermengden blir trolig mer et tenkt eksempel enn realiteten.

 

Hvordan redusere kaloriinntaket?

Så til slutt, dersom man vil redusere på energiinntaket når man koser seg med noe å drikke, kan det være lurt å tenke på spesielt tre faktorer:

1. Hvor mye alkohol er det i det jeg drikker?

2. Hvor mye sukker er det?

3. Hvor stor mengde drikker jeg?