Margarin, som ofte har et høyt innhold av planteoljer, inneholder ofte høyere andeler av enumettet og flerumettet fett enn mettet fett. Meierismør, som er laget av fløte, inneholder en høyere andel mettet fett enn en- og flerumettet fett. Grunnet den bedre fettsyresammensetningen bør vi velge margarin fremfør smør og smørblandet margarin. En enkel måte å finne ut om fettet er mettet eller umettet, er å se på konsistensen ved romtemperatur. Mettet fett er hardt mens umettet fett er mykt eller flytende. De myke eller flytende margarintypene er derfor bedre enn de harde.

For deg som er opptatt av vekten er det viktig å huske på at alt fett, usunt eller sunt, inneholder like mye energi. Spis derfor moderate mengder med fett.

 

Er margarin «farlig»?

I lang tid har margarin blitt anbefalt av helsemyndigheter og fagfolk fremfor smør. Likevel er det mange som er veldig skeptiske til margarin, og mener at det er mye farligere for oss enn smør.
Naturlig eller kunstig?Et argument som ofte benyttes for dette er at smør er naturlig, mens margarin er et kunstig produkt. Framstillingsprosessen for smør er ikke så veldig forskjellig fra framstillingsprosessen for margarin: smør fremstilles gjennom en lengre prosess med rensing, varmebehandling, separering og elting, og tilsettes melkesyrebakterier, vann, salt og vitaminer. Margarin er et produkt basert på naturlige og sunne planteoljer. Oljen som brukes i margarin, går igjennom mye av de samme prosessene før den ender opp i en fast masse som vi kan smøre på brødet. At margarin blir tilsatt plast, er en myte som muligens stammer fra at margarin har vært omtalt som et «plastisk» produkt.

 

Transfett?

Tidligere ble det brukt mye bearbeidet fiskeolje med delvis herdete oljer i margarinproduksjonen, noe som var kilde til transfett. I dag benyttes ikke dette lenger, og margarin har vært fri for transfett siden 1998. Smør kan derimot ha mellom 2 og 7 prosent transfett, da melk er en naturlig kilde til dette fettet. Det dannes heller ikke transfett ved bruk av margarin til steking, slik noen tror.
Helsedirektoratet anbefaler an man bør velge matoljer, flytende margarin eller myk margarin fremfor smør, grunnet det lave innholdet av mettet fett og det høye innholdet av en- og flerumettet fett. Det å bytte ut mettet fett med flerumettet fett, reduserer sannsynligvis risikoen for hjertesykdommer.

 

Omega-6

Et annet argument er innholdet av omega-6 i margarinen. Vi har i dag et for høyt inntak av omega-6 (fra vegetabilske kilder som planteoljer, frø, nøtter, korn) i forhold til omega-3 (fra fisk og sjømat). Likevel er ikke margarin den største kilden til omega-6 i kostholdet, og bør ikke være et bra nok argument for å heller velge smør. I snitt spiser folk 20 gram margarin/dag, noe som ikke gir store mengder omega-6.

 

Hva sier meieribransjen?

Både Opplysningskontoret for Meieriprodukter og Tine, Norges eneste leverandør av smør, mener at litt smør i et ellers sunt kosthold er ok, men de støtter seg til myndighetenes råd om å helst velge matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfør smør.

Næringsinnhold i smør og margarin:

  Kcal  Fett (g)  Mettet fett (g)  Transfett (g)  Enumettet fett (g)  Flerumettet fett (g)  Vitamin A (RAE)  Vitamin D  (µg)
Smør  746 82 53,2 2,9 18,7 1,6 1134 10
Margarin:                 
Bremykt 746 82 35 1 32 10 900 10
Soft Flora 632 70 15 0,3 34 16 900 10
Brelett 370 38 12 1 18 6 900 10
Soft flora lett 364 40 8 0 19 9 900 10
Vita Hjertego' flytende  767 85 7 0,4 36 37 900 8
 VitaPro Aktiv 317 35 6 0 15 11 900 10

 


Les mer i artikkelen av E. Arnesen i Norsk Tidsskrift for Ernæring.

 

Kilder:

  • «Margarin, smør, matolje o.l.» Matportalen.no. Lastet ned 17.01.2014
  • «Smørkrise og margarinstrid», E. Arnesen, Norsk Tidsskrift for Ernæring, nr. 3 2013.
  • «100 % naturlig = 100 % sunt?», A.M. Aas, Diabetes, nr. 6 2011.
  • Matvaretabellen