Melk og meieriprodukter

Melk og melkeprodukter er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B12 i kosten vår, og er samtidig en god kilde for protein, riboflavin og jod. I tillegg til disse næringsstoffene inneholder melk fett, hvorav det meste er det usunne mettede fettet.

Foto: Colourbox

Send sidens lenke til en venn

Karbohydrater i melk

Uavhengig av type melk (hel-, lett-, ekstra lett- og skummet melk) er karbohydratnivået nokså likt. Per 100 ml/1 dl varierer det mellom 4,6 og 4,8 g karbohydrat, hvorav mesteparten er laktose, «melkesukker». Melk bør drikkes til måltider og ikke alene som tørstedrikk. Fruktyoghurt, lettyoghurt og iskrem har høyt sukkerinnhold, men det finnes enkelte yoghurt- og iskremtyper som er redusert både i fett- og sukkermengde. Sammenlign varedeklarasjonene!

Fett

Melk og melkeprodukter er av de største kildene til mettet fett og transfett i vårt kosthold, og det finnes lite av det sunne umettede fettet i disse produktene. Grunnet det store bidraget av mettet fett, og siden vi har et høyt inntak av melk og melkeprodukter i vårt kosthold, bør fete meieriprodukter som helmelk, fløte, fet ost og smør, byttes ut med magre meieriprodukter der dette er mulig.

Laktoseintolerant eller melkeallergi?

Flere av oss har enten laktoseintoleranse eller melkeallergi. Har du laktoseintoleranse, bør du begrense inntaket av melk- og melkeprodukter som har et høyt innhold av laktose. Vanligvis tåler man likevel en viss andel laktose, tilsvarende laktoseinnholdet i for eksempel ett til to glass melk, men inntaket bør fordeles jevnt gjennom dagen. For de som er mer ømfintlige, finnes det laktosereduserte og laktosefrie melkealternativer. Melk- og melkeprodukter er en av de viktigste kildene til kalsium, og hvitost er en super kilde til dette mineralet. Hvitost er naturlig laktosefri, slik at laktoseintolerante kan bruke hvitost som en god kalsiumkilde. Ost på en brødskive tilsvarer kalsiuminnholdet i ett glass melk.

Har du melkeallergi, kan du ikke bruke laktosefrie produkter, da det er proteinet i kumelken, kasein, man ikke tåler. Du må da kutte ut alt som inneholder melkeproteinet, som alle typer melkeprodukter og produkter som inneholder melk (som mange typer brød, sauser, ferdigretter o.l.). Istedenfor kumelk kan du for eksempel bruke soya-, ris- eller havremelk. Visse typer av soyamelk og havremelk er beriket med kalsium, slik at du bør/kan velge disse om du ikke drikker vanlig kumelk. Et annet alternativ er kalsiumtabletter, 500-1000 mg kalsium per dag.


Meieriprodukter

Velg heller: Enn:
  • Skummet melk
  • Ekstra lett melk
  • Mager ost (max 10 % fett)
  • Lett-yoghurt (0,1 % fett)
  • Skyr-yoghurt
  • Cottage Cheese
  • Kesam 
  • “14” – mellommåltider
  • Vita Hjertego`Fraiche
  • H-melk
  • Smaksatt melk
  • Helfete oster
  • Brunost
  • Yoghurt
  • Alle typer fløte
  • Rømme
  • Lett rømme
  • Creme fraiche
  • Fløteis
  • Alle sorter smør

 

Kilder:

  • Melk og melkeprodukter, Matportalen. Lastet ned 15.01.2014.
  • «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
  • NHI