Spørsmål: 

Jeg lurer på om det er noe man kan spise som ikke påvirker blodsukkeret? Jeg vet hva som får blodsukkeret til å stige fort, og hva som går langsommere. Men jeg lurer på om det er noen matvarer som ikke påvirker blodsukkeret i det hele tatt? Som f.eks. agurk, gulrot, paprika, tomat? Enkle matprodukter som det går an å spise når man er lysten på noe mat/godt, uten å måtte tenke på blodsukkeret?

Svar fra Diabeteslinjen: 

Ja, det finnes mat som ikke gir umiddelbar blodsukkerstigning, men kroppen trenger et variert kosthold for å holde seg sunn og frisk. Kroppen trenger karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter som vi tilfører ved å spise variert og sunt. Karbohydrater, som i kornprodukter, poteter, melk, frukt og bær, vil gi blodsukkerstigning. Vi kan begrense denne stigningen ved å velge grove kornprodukter og å spise grønnsaker til måltidene. Blodsukkerstigning etter inntak av melk, poteter, frukt og bær begrenser vi ved å begrense mengden av disse til hvert måltid. Disse matvarene, som inneholder karbohydrater, skal vi ikke utelate fra kosten, av flere grunner. De inneholder næringsstoffer som kroppen trenger, og kroppen omdanner karbohydratene til nødvendig energi.

Andre matvarer som kjøtt, fugl, fisk og egg, inneholder ikke karbohydrater og vil dermed ikke gi umiddelbar blodsukkerstigning. Disse matvarene, som er rike på proteiner og fett, trenger vi også som del av et variert kosthold.

Dersom du gjerne vil ha et mellommåltid, og ikke ønsker umiddelbar blodsukkerstigning, er en salat med kylling eller egg et godt alternativ. Alle typer grønnsaker (bortsett fra varmebehandlet potet, kålrot og gulrot) kan spises uten nevneverdig blodsukkerstigning.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.