Spørsmål:

På Diabetesforbundets nye nettside om kosthold kosthold.diabetes.no leser jeg følgende i innledningen til artikkelen om Proteiner: «Proteiner er en av de energigivende næringsstoffene kroppen vår trenger. Selv om det gir deg energi, påvirker det ikke blodsukkeret ditt.»

Jeg kan ikke skjønne at dette stemmer. Jeg har de siste 4 månedene gått over til streng lavkarbokosthold og omsider opplevd å få det gjenstridige blodsukkeret mitt under større kontroll. Jeg prøver å holde meg til maks 40 karbohydrater daglig. Derfor er det IKKE karbohydratene som får blodsukkeret mitt til å stige. Men det stiger allikevel!

Et eksempel er stekt bacon, 2 egg samt 1 lavkarboskive (2-3 kh) og kremfløte i kaffen. Det får blodsukkeret mitt til å stige 4-5 mmol/l. Jeg har lest på en annen nettside at det proteinet som kroppen ikke trenger, blir gjort om til glucose. Hvis dette er forklaringen på min blodsukkerstigning, så kan man vel ikke påstå at proteinet ikke påvirker blodsukkeret mitt?

Svar:

Noen av kroppens celler er avhengig av glukose som energikilde, og om karbohydratinntaket er lavt kan derfor kroppen produsere glukose fra andre næringsstoffer. Derfor vil du også se en effekt på blodsukkeret, selv på et lavkarbokosthold.

I et variert kosthold med tilstrekkelig inntak av karbohydrater vil ikke proteiner eller fett påvirke blodsukkeret ditt. Et overskudd av proteiner og fett vil brytes ned og lagres som fettvev. Om du derimot inntar færre karbohydrater enn kroppens behov, vil kroppen måtte danne glukose fra andre stoffer enn karbohydrater, nettopp ved nedbrytning av muskelvev (proteiner) og fettvev.

Det er altså ikke et overskudd av proteiner som påvirker blodsukkeret ditt, men mangelen på karbohydrater fra kostholdet som fører til en omdanning av andre næringsstoffer til glukose, som igjen påvirker ditt blodsukker.

Ved et lavkarbokosthold er det viktig å velge matvarer med de sunne fettsyrene, eksempler på dette er nøtter, oljer, fisk, avokado og myk margarin. Disse har en gunstig effekt på hjerte- og karsystemet. Like viktig er det å minimere inntaket av mettet fett, som bacon, fete kjøttprodukter, fete meierivarer og smør, som har en uheldig effekt. Dette er spesielt viktig for personer med diabetes, da man vet at diabetes dessverre gir høyere risiko for hjerte- og karsykdom.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt.

Besvart av Christine Sande, klinisk ernæringsfysiolog

Dersom du har spørsmål til Diabeteslinjen kan du ringe 815 21 948 (man-tors 10-14), eller stille spørsmål via diabeteslinjen på nett