Spørsmål:

For ca. 3 år siden fikk jeg beskjeden at jeg har nedsatt glukosetoleranse og at det kan utvikle seg til diabetes type 2. Beskjeden var å holde meg unna sukker og å mosjonere. Jeg har derfor nesten sluttet å spise frukt pga. fruktsukker og kuttet ut melk pga. melkesukker. Jeg leser imidlertid i flere artikler at folk bør spise mye frukt for å unngå diabetes. Hva bør jeg gjøre? Jeg er slank og mye i aktivitet. Langtidsblodsukker har vært mellom 5 og 6 %.

Svar fra Diabeteslinjen:

Mindre sukker og mer mosjon er et godt råd når man har fått nedsatt glukosetoleranse. Sukkeret i melk og frukt får blodsukkeret til å stige omtrent som vanlig sukker, og det kan være nødvendig å begrense inntaket. Men det er ikke å anbefale å slutte å spise frukt og bruke melkeprodukter. Disse matvarene bidrar med mange andre viktige næringstoffer, som vitaminer og mineraler. Dette er jo viktig for å forebygge sykdom og styrke immunforsvaret. Vi anbefaler fortsatt minst 2 porsjoner frukt daglig (og 3 porsjoner grønnsaker). = 5 om dagen!

For å unngå at kroppen får for stor porsjon sukker om gangen, kan du spise mindre porsjoner og fordele inntaket utover dagen. Kroppen tolererer som oftest greit en porsjon på 10 g sukker om gangen, selv med nedsatt glukosetoleranse. Det betyr at du kan spise en porsjon på ca. 100 g frukt enten som mellommåltid, eller som del av et måltid, der det ikke er noe annet sukkerholdig. En slik fruktporsjon kan f.eks. være 1 eple, en liten pære, 1 ring ananas, to klementiner, 1/2 stor appelsin, en halv banan, 10 druer, 10-12 jordbær eller 3-4 dl andre bær. Hvis du spiser en fruktporsjon tidlig på dagen, kan du spise en annen porsjon senere på dagen. Frukt er jo også greit å spise i forbindelse med fysisk aktivitet, da man trenger litt ekstra.

Når det gjelder melkeprodukter kan man få alle melkens næringsstoffer ved å bruke ost. Faste hvite oster har ikke sukker, og kan spises fritt. Men yoghurt og melk inneholder variende mengde melkesukker (laktose). 1,5 dl søt melk inneholder ca. 10 g sukker. Det er litt mindre i laktosefri melk. Surmelk som kefir, Biola og Cultura har også litt mindre sukker enn vanlig lettmelk. Et lite glass melk til et brødmåltid går fint når man ikke har søtt pålegg eller frukt til samme måltid.

Du har jo et fint langtidsblodsukker. Det kan være en ide å måle blodsukkeret 2 timer etter inntak av frukt eller melk for å se hvordan reaksjonen på blodsukkeret er. Med et slikt inntak som beskrevet over, er det liten grunn til å tro at langtidsblodsukkeret ditt vil stige.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.