Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Spesialist i klinisk psykologi og PhD

Jon Haug

Forsvarte doktorgraden ved det medisinske fakultet om diabetes i 2010. Har skrevet "Diabetespsykologi – samspillet mellom kropp og sinn". Boka er også oversatt til svensk. Er forsker, klinisk psykolog og psykologisk medarbeider i Diabetesforbundet.

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvor ofte er det normalt å ha lavt blodsukker for en person med diabetes type 1 og godt regulert langtidsblodsukker?

  Hvor ofte er det normalt å ha lavt blodsukker for en person med diabetes type 1 og godt regulert langtidsblodsukker?

  06.09.2020 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Er det farlig med luftbobler i insulinpennen?

  Hei Jeg blir litt redd når det er små og store luftbobler i insulinsprøyten. Jeg syns ikke det hjelper å knipse på sprøyten, så jeg lar det være. Men er det farlig? Tenker spesielt på hvis det er boble nederst i sprøyten.

  28.08.2020 Hjelpemidler
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Kan jeg fortsette å kjøre buss?

  Hei! Jeg har fått diagnose diabetes type 1 og er bussjåfør. Lurer på hvordan det er med type 1. For jeg har snakket med noen kolleger som sier de har type 1 og setter sprøyter, mens andre sier man ikke kan være bussjåfør med type 1. Jeg vil gjerne vite hva som stemmer?

  12.08.2020 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Jeg har noen spørsmål om insulin

  Jeg er helsepersonell. Jeg lurer på hva som er forskjellen på Insulatard og Xultophy? Er det kun virkningstid og virkningsstoffer? Jeg lurer også på hva som skjer hvis en person normalt setter 10 E med langtidsvirkende insulin, får ved feil 20 E langtidsvirkende istedenfor 20 E hurtigvirkende. Hvordan vil dette utarte seg? Er det kun det første døgnet som er risikabelt og krever tettere oppfølging? Jeg lurer også på hvordan det anbefales og håndtere en situasjon hvor det er bestemt mengde hurtigvirkende insulin fra lege, men pasienten ønsker å sette mer enn hva som er sagt fra lege? Er dette ok?

  09.08.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Førerkort BE og C1 med diabetes type 1?

  Hei, jeg har hørt mye om diabetes og sertifikat for bil. Jeg har kl B i dag og kunne tenkt meg å kjøre opp til BE og mulig C1. Hva er reglene for dette opp når jeg har Dia1? Får jeg kjøre opp til disse eller er dette uproblematisk og kun slik det er med kl B at det kun må fornyes med helsesjekk hvert 5. år?

  16.07.2020 Rettigheter
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Hvorfor er fastende blodsukker høyere enn blodsukkeret utover dagen?

  Hei, Jeg har diabetes type 2, kostregulert. Når jeg våkner om morgenen har jeg det siste halvåret hatt rundt 7 mmol/l i blodsukker, ofte litt over. Men utover dagen går blodsukkeret ganske mye ned. Jeg har hatt fint langtidsblodsukker siden jeg fikk diagnosen for snart seks år siden. I begynnelsen etter diagnosen hadde jeg 6,0 mmol/l – 6,5 mmol/l i fastende blodsukker. Her er et eksempel: Her om dagen målte jeg 7,1 før frokost klokka 9. Spiste en god frokost, leste aviser, og gjorde litt husarbeid. Klokka 12 drakk jeg en cola med sukker i. Da jeg så målte blodsukkeret etter cirka to timer var blodsukkeret 5,9 mmol/l. Er dette normalt? Skulle ikke blodsukkeret vært høyere da? Jeg har spurt fastlegen min og han svarer bare at det ikke er uvanlig at blodsukkeret er høyere om morgenen. Og så lenge langtidssukkeret er bra så er det greit. Men hvorfor er blodsukkeret høyere om morgenen, når det er så lenge siden jeg har spist?

  12.07.2020 Blodsukker
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Hvordan behandler jeg nevropati i føttene?

  Hei, er 82 år og har hatt diabetes type 2 i over 20 år. Er bra regulert ved bruk av Tresiba og Xigduo, men har nevropati med liten eller ingen følelse i føttene, og med bein som føles som "tømmerstokker" som gjør det plagsom å gå særlig langt. Finnes det noen medisin og/eller noen form for trening som kan bedre forholdene?

  10.07.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan jeg gjøre noe for å unngå å bli utmattet etter føling?

  Hei! Jeg ble diagnostisert med diabetes type 1 for 10 år siden. Jeg har aldri vært redd for følinger, sikkert mye fordi jeg alltid har vært i stand til å kjenne symptomene og gjøre tiltak, til og med helt ned i 1,2 mmol/l i blodsukker. Problemet mitt er ofte at jeg blir helt utmattet i etterkant av de lave følingene, og dette har forverret seg siste året. Selv om blodsukkeret er tilbake til normalen (eller litt forhøyet), vil kroppen bare sove, og hjernen er helt på lavgir. Er dette vanlig? Og er det noe jeg kan gjøre for å bedre dette?

  10.07.2020 Blodsukker
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Jeg har spørsmål angående diabetes-tatoveringer

  Hei! Jeg har 2 spørsmål angående diabetes-tatoveringer: 1: Hvor på kroppen vil være den beste posisjonen å plassere en eller flere tatoveringer med medisinske tegn som viser til lege og helsepersonell at jeg har diabetes. 2: Jeg har sett mange forskjellige tatoveringer på nettet med folk som har diabetes-tatoveringer, men finnes det andre eller mindre tegn?

  30.06.2020 Annet
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Hva skjer med kroppen etter bruk av metformin og insulin gjennom mange år?

  Hei! Jeg lurte på om dere kan sende meg noe forskning på hvilke bivirkninger det er ved å bruke høy dose av Metformin og Insulin over 20 år. Gjerne hva disse medisinene gjør med kroppen ved bruk over lang tid. Håper dere kan sende meg informasjon eller noe forskning på dette.

  22.06.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin