Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Har jobbet ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hva skjer med kroppen etter bruk av metformin og insulin gjennom mange år?

  Hei! Jeg lurte på om dere kan sende meg noe forskning på hvilke bivirkninger det er ved å bruke høy dose av Metformin og Insulin over 20 år. Gjerne hva disse medisinene gjør med kroppen ved bruk over lang tid. Håper dere kan sende meg informasjon eller noe forskning på dette.

  22.06.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Bør jeg slutte med metformin?

  Hei. Jeg har hatt diabetes type 2 i et drøyt halvår. Har gjort ganske store grep med kost og levemåte. Det går fint. Sammen med metformin er mitt gjennomsnitt av blodsukker målinger nå ca. 7.5 mmol/l. Måler blodsukker ca 5 ganger daglig. Har fått god kontroll sammen med medisin og kan leve bra. Hba1c har gått ned til 43 mmol/mol som er supert . Men sist målte Hb1ac var på 37 mmol/mol. Legen er da redd for at jeg skal få følinger. Og har tatt meg av metformin. Blodsukkeret er nå steget og enkeltmålingene viser at jeg nå ofte er oppe i 10-15 mmol/l. Synes det er for høyt. Og jeg merker det påvirker meg. Særlig humøret. Jeg synes dette er ugreit da jeg føler meg mindre vel og må leve mye strammere. Har det ikke like bra. Har kun vært 3 ganger nede på 4 tallet. Og oftest over 7.5 mmol/l på morgenen. Da er vel ikke sjansen for føling særlig stor? Jeg tror jeg burde ha metformin og da heller leve litt mindre rigid. Hva tenker dere?

  27.05.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvilke frukt/grønnsaker anbefales å knaskes gjennom dagen?

  Hei, Jeg leser at blåbær er bra, men er det like bra med de som er hvite inni, som kalles hagebær? Er det noen annen frukt/grønnsak som er bra og som kan knaskes på gjennom dagen? Gulrot eller bringebær for eksempel?

  25.05.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Bør jeg bruke acetylsalisylsyre som forebygging av hjerte- og karsykdom?

  Hei! Jeg har hatt diabetes type 1 i over 50 år og har så langt ikke hjerte- og karsykdommer eller andre sykdommer. I mange år har jeg brukt acetylsalisylsyre som en forebyggende effekt for hjerte- og karsykdom samt kolesterolsenkende tabletter. Jeg ser ingen annen grunn til at jeg skal bruke acetylsalisylsyre enn forebygging. Ved en tilfeldighet leser jeg på Helsedirektoratet.no at det, under sterk anbefaling, frarådes profylaktisk bruk av acetylsalisylsyre til pasienter med diabetes uten kjent hjerte- og karsykdom. Se link: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/legemidler-til-forebygging-av-makrovaskulaere-senkomplikasjoner-ved-diabetes/acetylsalisylsyre-asa-som-primaerprofylakse-ved-diabetes Blir veldig usikker og utrygg på om jeg skal fortsette med acetylsalisylsyre eller ikke. Ønsker mer informasjon om acetylsalisylsyre og bruken av den. Hilsen anonym

  28.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Er langtidsblodsukker på 53 - 64 mmol/mol (7-8%) for høyt? I så fall hva finnes av behandlingsmuligheter?

  Hei, jeg har en lang diabeteshistorie, 15 år med diabetes type 2. Jeg er snart 73 år. For ett år siden brukte jeg suliqua insulin, full dose. Fikk problemer med vondt i magen når jeg gikk turer. Så begynte jeg å slanke meg og gikk ned 12 kg. Blodsukkeret gikk drastisk ned og jeg måtte slutte med insulin. Nå tar jeg 25 mg Jardiance tablett om dagen. Problemet er at blodsukkeret varierer mye, fra 6 til 9 mmol/l om morgenen. Jeg går lange turer 5-6 dager i uken, omtrent en mil hver gang. Langtidsblodsukkeret ligger på 53 - 64 mmol/mol (7-8%). Er dette for høyt? Er det en annen medisin eller noe i kombinasjon med Jardiance jeg kan bruke?

  20.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Vil syltetøy som ikke er tilsatt sukker påvirke blodsukkeret?

  Jeg har kjøpt syltetøy med opplysning «ikke tilsatt sukker». Nå ser jeg at det inneholder en del polyoler. Hvordan virker det på blodsukkeret?

  25.03.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Har jeg nedsatt immunforsvar fordi jeg har diabetes?

  Hei! Jeg har hatt diabetes siden jeg var 6-7 år gammel, og er i dag 23 år, og i all den tid har jeg trodd at diabetes medfører redusert immunforsvar. Jeg kan være forkjølet 4-5 ganger i året, men aldri så dårlig at det hindrer meg fra skole eller jobb. Forkjølelsene er derimot ofte langvarige, hvor jeg kan gå 2 uker med forskjellige symptomer som tett nese, nedsatt smak- og luktesanser, samt hoste. Jeg har de siste årene hatt et som regel velregulert blodsukker. Prøvene fra års-kontrollene er fine og jeg har ikke noen andre underliggende sykdommer eller komplikasjoner som jeg er klar over. Er det dermed slik at jeg generelt kan forvente at det er noe annet som gjør at jeg blir så ofte forkjølet og at diabetes ikke direkte medfører redusert immunforsvar? Har for eksempel en stund blitt oppmerksom under en del forkjølelser at området med lymfekjertlene hovner merkbart opp. Jeg mistenker derfor at det kan være mandlene som er problemet, slik jeg har forstått det.

  17.03.2020 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Er jeg i ketose eller har jeg begynnende syreforgiftning?

  Jeg er rammet av en hard forkjølelse, som nå har angrepet bronkiene. Jeg har imidlertid et spørsmål som presser seg på hver gang jeg blir syk: Jeg har gått på ketogen diett, dvs. under 20 karbohydrater pr. dag, i snart 6 år. Jeg unngår karbohydrater fordi insulinvirkningen i kroppen min er svært uforutsigbar. Basaldosen ligger derfor høyt og bolus brukes mest til korrigering. Jeg ligger derfor i naturlig ketose stort sett hele tiden når jeg er frisk, med et ketonnivå fra lavt til moderat nivå. Problemet når jeg er syk, er at jeg fort går opp til høyeste ketonnivå. Jeg måler vanligvis med urinstix, men jeg har også et apparat for måling av ketoner i blodet når jeg er syk. Her har jeg målt opp til 3,6. Det blir jeg ikke skremt av, jeg vet jo at verdiene for syreforgiftning kan ligge opp mot 20. I pakningsvedlegget står det typisk nok at man må oppsøke sykehuset om man når opp til 1,6 i verdi. Jeg løper bare ikke til legen for så lite – men samtidig vet jeg ikke når jeg skal reagere? Så mitt spørsmål er: Hvor går grensen mellom «positive ketoseverdier» og alarmerende start av syreforgiftning? Jeg sitter her svimmel og spiser nesten ikke. Blodsukkeret ligger ikke så høyt, rundt 17-20 mmol/l, men nok til at CGM forårsaker en ustoppelig og irriterende piping. Jeg har gjentakende vondt i magen, og er litt obs på det, men vet ikke om dette er naturlige reaksjoner på det lille av mat jeg har spist, eller om det er tegn på en begynnende syreforgiftning. Jeg har vært innlagt for syreforgiftning før, men ikke under ketogen diett. Jeg er av typen som må sparkes til sykehuset; jeg vil helst løse utfordringene selv her hjemme! Men mann og barn står alltid vakt rundt meg og har ringt 113 før, vel vitende om at de ikke bør å spørre meg om lov. Hilsen trassig og langvarig type 1-er

  25.02.2020 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvordan gi gode råd til kjæresten min?

  Hei Kjæresten min har diabetes type 2. Han bruker medisiner. Men tar overhode ikke hensyn til sykdommen sin gjennom kosthold. Spiser mye sukker og sukkerfritt hele uka og er lite fysisk aktiv. Han har også høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Han får svette tokter til tider uten at det er spesielt varmt i rommet. Jeg er så bekymret, har forsøkt å fortelle han at det er viktig å ta vare på seg selv, men uten hell. Har dere noen råd?

  14.01.2020 Behandling
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Vil drops som er merket sukkerfri påvirke blodsukkeret?

  Viser til drops fra Werther`s Original som er merket sukkerfri. Under næringsinnhold står det 87 gram karbohydrater pr 100 gram vare. Hva betyr dette? Er det andre sukkerarter eller er det noe som er feil?

  06.01.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog