Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Jobber ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Lenger tid for tilheling av brudd ved diabetes?

  Hvor lang tid tar det før et brudd i hånden blir helt bra igjen for en 40-åring med diabetes type 1 og HbA1c på 75 mmol/mol (9 %)? Normalt friske bruker gips i 4 uker. Hvor lenge anbefales det å bruke gips for denne personen med diabetes? Det vil jo alltid være svingninger i blodsukkeret. Er det ikke naturlig at en med diabetes vil ha behov for lengre tid på å lege et brudd enn for en som ikke har diabetes, selv med HbA1c på 64 mmol/mol (8 %)?

  11.10.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Sammenheng mellom diabetes og lichen planus?

  Er det noen sammenheng mellom diabetes og lichen planus?

  01.09.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Har jeg en økt diabetesrisiko når jeg har et barn med diabetes?

  Et av spørsmålene i diabetesrisikotesten går på om nær familie har diabetes ... Hva med når ens barn har fått diabetes type 1? Er jeg fortsatt like lite disponert for sykdommen?

  12.08.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Fraråder dere personer med diabetes å bruke fotmassasje-apparat?

  Jeg har hatt diabetes type 1 siden 1967, og går jevnlig til godkjent fotterapeut. Hun sa til meg at personer med diabetes ikke bør bruke fotmassasje-apparat, som bl.a. selges av Enklere Liv. Hun begrunnet dette med at hvis man har en blodpropp i foten/benet, så kan denne begynne å vandre rundt i kroppen. Stemmer det at dere fraråder personer med diabetes å bruke disse maskinene?

  29.03.2016 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • LADA og arvelighet?

  Har nettopp fått vite at jeg har diabetes 1.5 (Lada). Hittil ukjent for meg, men har lest meg opp litt via nettet. Er forvirret over hvilken diabetes som er arvelig? I følge dere er type 2 arvelig, mens type 1 i liten grad er arvelig. Men hva med LADA?

  21.11.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Forstyrrelser i stoffskiftet?

  Om diabetes blir det skrevet at sykdommen gir høyt blodsukker og andre forstyrrelser i stoffskiftet. Hvilke andre forstyrrelser er det her snakk om? Er de direkte knyttet til sykdommen eller som en konsekvens av vedvarende høyt blodsukker?

  01.10.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Vanlig med sukker i urinen?

  Jeg har en ganske ok regulert diabetes type 1. Det blir jeg i hvert fall fortalt på sykehuset. Jeg svinger litt mye til tider, men langtidsblodsukker er fint. I sommer har jeg hele tiden syns at det lukter så søtt av urinen min. Jeg har testet med keto-diabur- test et par ganger nå og får det mørkeste utslaget på grønnfargen. Har ikke utslag på ketonstoffer. Er det vanlig å ha sukker i urinen hele tiden når du har en bra regulert diabetes? Bør jeg snakke med legen om dette? Hva er årsaken til det?

  14.08.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Teste barns sannsynlighet for diabetes type 1?

  Hei, jeg har diabetes type 1 og lurer på om det er mulig å teste mine barns sannsynlighet for å utvikle sykdommen? Vet at studier har kommet langt i forhold til dette, men er det en test som det er mulig å ta nå?

  18.06.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Diabetesdiagnose når ingen i familien har diabetes?

  Mitt barnebarn har muligens fått diabetes. Vi har ikke noen i familien som har hatt dette før. Hvorordan kan et barn på 3 år få dette når det ikke har vært i familien før?

  07.11.2014 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Hvordan oppdage infiltrater?

  Hvordan kan man oppdage infiltrater i huden?

  27.10.2014 Annet
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator