Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Diabetessykepleier, foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Har jeg en økt diabetesrisiko når jeg har et barn med diabetes?

  Et av spørsmålene i diabetesrisikotesten går på om nær familie har diabetes ... Hva med når ens barn har fått diabetes type 1? Er jeg fortsatt like lite disponert for sykdommen?

  12.08.2016 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Fraråder dere personer med diabetes å bruke fotmassasje-apparat?

  Jeg har hatt diabetes type 1 siden 1967, og går jevnlig til godkjent fotterapeut. Hun sa til meg at personer med diabetes ikke bør bruke fotmassasje-apparat, som bl.a. selges av Enklere Liv. Hun begrunnet dette med at hvis man har en blodpropp i foten/benet, så kan denne begynne å vandre rundt i kroppen. Stemmer det at dere fraråder personer med diabetes å bruke disse maskinene?

  29.03.2016 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • LADA og arvelighet?

  Har nettopp fått vite at jeg har diabetes 1.5 (Lada). Hittil ukjent for meg, men har lest meg opp litt via nettet. Er forvirret over hvilken diabetes som er arvelig? I følge dere er type 2 arvelig, mens type 1 i liten grad er arvelig. Men hva med LADA?

  21.11.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Forstyrrelser i stoffskiftet?

  Om diabetes blir det skrevet at sykdommen gir høyt blodsukker og andre forstyrrelser i stoffskiftet. Hvilke andre forstyrrelser er det her snakk om? Er de direkte knyttet til sykdommen eller som en konsekvens av vedvarende høyt blodsukker?

  01.10.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Vanlig med sukker i urinen?

  Jeg har en ganske ok regulert diabetes type 1. Det blir jeg i hvert fall fortalt på sykehuset. Jeg svinger litt mye til tider, men langtidsblodsukker er fint. I sommer har jeg hele tiden syns at det lukter så søtt av urinen min. Jeg har testet med keto-diabur- test et par ganger nå og får det mørkeste utslaget på grønnfargen. Har ikke utslag på ketonstoffer. Er det vanlig å ha sukker i urinen hele tiden når du har en bra regulert diabetes? Bør jeg snakke med legen om dette? Hva er årsaken til det?

  14.08.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Teste barns sannsynlighet for diabetes type 1?

  Hei, jeg har diabetes type 1 og lurer på om det er mulig å teste mine barns sannsynlighet for å utvikle sykdommen? Vet at studier har kommet langt i forhold til dette, men er det en test som det er mulig å ta nå?

  18.06.2015 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Diabetesdiagnose når ingen i familien har diabetes?

  Mitt barnebarn har muligens fått diabetes. Vi har ikke noen i familien som har hatt dette før. Hvorordan kan et barn på 3 år få dette når det ikke har vært i familien før?

  07.11.2014 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Hvordan oppdage infiltrater?

  Hvordan kan man oppdage infiltrater i huden?

  27.10.2014 Annet
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Snus og diabetes?

  Jeg har hørt at røyking har en negativ effekt for personer med diabetes. Hvordan er det med andre typer tobakk, slik som snus? Greit at det ikke er sunt, men har det en direkte negativ effekt spesielt for oss med diabetes?

  10.02.2014 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • BCG-vaksine mot virus i bukspyttkjertelen?

  Jeg har en datter på 13 år som har hatt diabetes type 1 i 2 år. Har lest på nett att det forskes med BCG-vaksine for de med diabetes, og at dette visstnok kan ta bort noe virus i bukspyttkjertelen? Hva vet dere om dette? Er det mulig å få BCG-vaksine for min datter?

  06.02.2014 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin