Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder tyrkisk og sykepleier

Abdullah Karagøz

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Er til daglig intensivsykepleier på barneintensiven Rikshospitalet. Tidligere jobbet med barn og unge med nyoppdaget diabetes. Har tyrkisk opprinnelse og ringer tilbake til de som ønsker veiledning på tyrkisk.

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Snus og diabetes?

  Jeg har hørt at røyking har en negativ effekt for personer med diabetes. Hvordan er det med andre typer tobakk, slik som snus? Greit at det ikke er sunt, men har det en direkte negativ effekt spesielt for oss med diabetes?

  10.02.2014 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • BCG-vaksine mot virus i bukspyttkjertelen?

  Jeg har en datter på 13 år som har hatt diabetes type 1 i 2 år. Har lest på nett att det forskes med BCG-vaksine for de med diabetes, og at dette visstnok kan ta bort noe virus i bukspyttkjertelen? Hva vet dere om dette? Er det mulig å få BCG-vaksine for min datter?

  06.02.2014 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hva er hyppig vannlating?

  Hva legges det i hyppig vannlating? flere ganger i timen, en gang i timen eller en gang annenhver time?

  23.10.2013 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hvorfor ikke boblebad?

  Hvorfor bør personer med diabetes ikke bruke boblebad? Dette har jeg lurt på lenge, og jeg må innrømme at jeg har tatt boblebad noen ganger.

  15.09.2013 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Forringelse av insulin i varmen?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i litt over ett år. Blodsukkeret har svingt veldig da jeg fortsatt har egenproduksjon. Jeg er nå på ferie i New York og før det var jeg en uke i Spania hvor temperaturen lå på 25-30. Jeg passet hele tiden på at insulinet lå i skyggen, og at ikke veska ble varm da jeg har lest at det kan bli ødelagt av temperaturer over 30 grader. Jeg har imidlertid ikke fått noe tips om kjølemappe for insulinet. Nå virker det som om insulinet ikke helt virker som det skal. Jeg har jevnt over høyere blodsukker enn vanlig og må sette mye mer korttidsinsulin. Det hører med at jeg har vært forkjøla de siste dagene, og det kan vel ha noe med det å gjøre også? Anbefaler dere at jeg går til et apotek her og kjøper ny insulin, og vil det i tilfelle bli veldig dyrt? Dersom insulinet er blitt ødelagt av varme, vil det hjelpe å sette større doser?

  02.08.2013 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kan jeg foreta "fettreduksjon ved kjøling"?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i 28 år og har alltid vært godt regulert. Er nå 51 år og normalvektig. Er det noen grunner til at jeg IKKE kan prøve CoolContour (permanent fettreduksjon ved kjøling)?

  19.06.2013 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Viktigere med reisevaksiner for barn med diabetes type 1?

  Er det større behov for barn med diabetes type 1 å vaksinere seg før utenlandsreise enn for barn uten? Det gjelder reise til Tyrkia og her er det valgfritt å vaksinere seg mot blant annet hepatitt A og B.

  14.03.2013 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Restless legs?

  Jeg har det siste året fått betydelige problemer med beina mine, spesielt det venstre. Det dukker opp når jeg legger meg om kvelden. Beinet blir urolig, tærne strammer seg (spriker; spesielt stortåa). Av og til får jeg kramper. Det blir dårlig med søvn. Merker ikke noe av dette om dagen. Har det noe med min diabetes type 1 å gjøre? HbA1c ligger rundt 64 mmol/mol (8 %). Ellers går jeg mye tur; både med og uten ski på bena.

  07.03.2013 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Har kronisk elveblest sammenheng med min diabetes, og finnes det noen behandling?

  Jeg har fått kronisk elveblest (har hatt det i over 10 år). Min lege sier at elveblest kan komme av at jeg har diabetes type 2. Vet dere noe om dette? Kjenner dere til noen form for behandling? Har prøvd lysbehandling en gang med litt effekt.

  11.12.2012 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan autoimmunt stivhetssyndrom gi diabetes type 1 eller type 2?

  Kan autoimmunt stivhetssyndrom gi diabetes type 1 eller type 2?

  17.10.2012 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin