Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Arvelighet ved diabetes type 1 og 2?

  Vi er 8 søsken over 60 år og 5 av oss har diabetes type 1. Vår mor hadde diabetes type 2, likeså hennes mor. Vår far hadde ikke diabetes, men hans mor hadde også diabetes type 2. Jeg kan ikke forstå at vi har arvet diabetes av våre foreldre, men det er interessant at flere av oss har diabetes type 1. Ingen av våre barn eller barnebarn har diabetes. Vi 5 søsken fikk diabetes type 1 rundt fylte 50 år. Noen formening?

  28.02.2012 Annet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Insulin og strømløshet?

  Har insulin liggande i kjøleskap og i romjula var strømmen borte to dagar og insulinet vart då liggande i romtemperatur. Eg lurer på er om insulinen då er ødelagt og har fått redusert holdbarhet?Kan eg bruke den og har den holdbarhet som vanlig en måned etter at eg begynner å bruke den? Brukar NovoRapid og Levemir.

  06.01.2012 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Frysepunkt for insulin?

  Hva er frysepunktet for insulin?

  28.11.2011 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Arv og diabetes type 1?

  Dersom en av foreldra (faren) har diabetes type 1, er det da stor sjanse for at barnet får det?

  14.11.2011 Annet
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Stamcellebehandling?

  Det snakkes og skrives mye om usikkerheten, det eksperimentelle med stamcellebehandling. Men fakta er jo at det blir utført behandlinger i Norge (dog sjelden på grunn av manglende celler) med såkalt øyceller. Så er det da et spørsmål som kommer: Er øyceller fra fostre? Og er dette en eksperimentell behandling, og hva er et gjennomsnitt resultat av en slik behandling? EmCell Danmark er en formidling fra Danmark til Kiev i Ukraina der du kan finne en reportasje om en Danske (Dansk TV 4 ) som trodde at han måtte amputere sine ben da disse etter 35 år med diabetes var begynt å bli blå og forårsaket store smerter. Etter stamcellebehandling i Kiev har hans ben fått tilbake normalutseende og smerten avtatt med 60-70 % og han regner med fortsatt bedring. Har inntrykk av at vitenskapen har mer informasjon og resultater og vise til enn hva som kommer ut til allmenheten. Har dette noe med legemiddelindustrien å gjøre tro?

  08.11.2011 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Diabetes og tatovering?

  Jeg lurer på om jeg kan ta tatovering? Har hørt at de med diabetes ikke kan det?

  10.10.2011 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Utenlandsopphold ett år

  Jeg skal 1 år på utveksling til USA snart - og lurer litt på hvordan jeg gjør det med utstyr til min diabetes da? Tar jeg med medisiner og utstyr for 1 helt år når jeg drar? Bruker også insulinpumpen Accu Check Spirit - og min lokale leverandør av utstyr til den pumpen sier at de ikke er villige til å utlevere utsyr for mer enn 4 måneders forbruk - enda jeg skal være borte 12! Å ta med alt med en gang ville vært både enklere og billigere for min del - enn å måtte få forsendelser fra familien gjennom året. Dette blir både vanskelig å få sikkerhetsklarert, vanskelig å holde insulin osv. kaldt gjennom reisen, og masse ekstra arbeid. Har dere noen erfaringer her - eller råd og tips?

  16.09.2011 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Si i fra til trenere om min diabetes?

  Jeg har god kontroll på min diabetes :-) Jeg trener mye. Får veldig høy puls, så noen ganger er det jammen ikke lett å vite om jeg faktisk kan ha lavt blodsukker. Det har skjedd noen ganger, men da har jeg merket det veldig greit selv. Har selvfølgelig alltid med meg druesukker, banan osv. Har til nå ikke opplyst til mine trenere om min sykdom. Bør jeg gjøre det? Kan jo få alvorlig føling. Jeg har egentlig ikke så veldig lyst til å si ifra. Er redd det skal bli mas. Hvis jeg forteller det, burde jeg da ha glukagonsprøyte med meg i tilfelle veldig lavt blodsukker?

  03.09.2011 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Når kan barn håndtere fars insulinsjokk?

  Hvor gammelt må et barn være (minstealder) for å kunne håndtere/hjelpe sin far når han opplever føling/insulinsjokk? Er f.eks 9 år for tidlig?

  01.09.2011 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Gjenbruk av tomme strimmelbokser?

  Hei. Har kommet meg for øre at teststrimmelboksene kan inneholde giftige stoffer. Har sett at det ligger en slags strimmel med tape rundt kanten i boksen, som skal forhindre fuktighet. Jeg bruker tomme bokser til oppbevaring av druesukker fordi de er små og hendige å ha i vesken.

  18.08.2011 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker