Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder tyrkisk og sykepleier

Abdullah Karagøz

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Er til daglig intensivsykepleier på barneintensiven Rikshospitalet. Tidligere jobbet med barn og unge med nyoppdaget diabetes. Har tyrkisk opprinnelse og ringer tilbake til de som ønsker veiledning på tyrkisk.

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Diabetes og reise?

  Jeg skal ut og reise til høsten, og lurer på om dere har erfaring med insulin og reise? Jeg skal være på reise i 4 måneder, hovedsakelig i Australia, men skal også innom New Zealand, Hawaii og USA. Jeg skal reise som backpacker og vil ikke alltid ha tilgang på kjøleskap. Noen erfaring med hvordan folk før meg har løst dette? Jeg kommer til å ha med insulin for hele oppholdet, men hva om insulinet skulle bli borte/ødelagt? Det er visst ikke bare å møte opp på et apotek med resept har jeg forstått? Tips generelt om diabetes og sånn type tur som jeg skal på, mottas med stor takk.

  01.08.2011 Annet
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Insulin når du ikke har diabetes?

  Jeg lurer på hva skjer hvis en frisk person (som ikke har diabetes) tar insulin? Kan dette få noen konsekvenser på noen måte? Kan man dø av det? Finner ingen informasjon om dette noe sted.

  26.03.2011 Annet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Redusere risikoen for at barnet skal få diabetes type 1?

  Min sønn som nå er over 30 år, har hatt diabetes type 1 siden han var 10 år. Han skal nå bli pappa for første gang. Barnets mor har ikke diabetes. Er det noe foreldrene kan gjøre allerede under svangerskapet, og de første leveår, for å minske risikoen for at barnet skal få diabetes?

  22.02.2011 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Undersøke med lege før bruk av massasjeapparat?

  Jeg er en mann i 70-åra som har diabetes type 2, fibromyalgi og urinsyregikt. Jeg har vondt i beina fra anklene og opp mot kneet og jeg er hoven i beina. Jeg er følelsesløs på fremsiden på skinnleggene. Det kjennes også ut som jeg går på puter under føttene. Vi har fått to massasjeapparater og et av dem har en advarsel om at man skal spørre legen om man kan bruke det. Jeg har ennå ikke vært hos legen og vil derfor spørre dere om dette. Kan jeg bruke disse apparatene?

  30.12.2010 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Utenlandsreise

  Hei, Jeg skal reise et år til Sør-Afrika for å studere, og lurer på hvordan jeg gjør dette med diabetesen min? Skal jeg ta med meg insulin for 1 år i kofferten? Får jeg det med meg gjennom tollen...? Hva bør jeg tenke på i forhold til diabetes når jeg er der nede? Hvilke rettigheter har jeg i forhold til legehjelp og slikt når jeg er der? Andre generelle tips og råd når man skal reise langt vekk over så lang tid med diabetes?

  10.11.2010 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Hva betyr det at jeg har økt kaliuminnhold i blodet?

  Hva kan det bety når jeg som har diabetes type 1 har litt forhøyet kaliuminnhold i blodet ?

  14.06.2010 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Utslett av kanel?

  Jeg er en kvinne på 33 år som har diabetes type 2. Jeg har forstått at en liten mengde kanel er bra. Jeg har imidlertid blitt så glad i kanel at jeg spiser mengder. To skiver brød med banan og mye kanel på hver dag. Nå har jeg fått utslett i ansiktet. Masse små prikker som ikke er spesielt rødt. Det klør bare litt. Nå lurer jeg på om dere vet noe om bivirkningene? Tror dere det kan komme av kanelen?

  26.05.2010 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Blodsukkerstigning av sukkerfri tyggegummi?

  Fordi jeg er plaget av munntørrhet, ble jeg anbefalt av tannlegen å bruke Xerodent og/eller V6 tyggegummi. Stemmer det at disse hever blodsukkeret?

  26.04.2010 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Kasting av kanyler/lansetter?

  Jeg har et spørsmål ang. brukte sprøytespisser. Hvor skal de egentlig kastes? Er det i vanlig restavfall eller fins det andre ordninger? Jeg fikk vite om de "gule bøttene" under utdanningen jeg holder på med, og var på apotek og kjøpte. Der fikk jeg forståelsen av at dem skulle jeg brukt bestandig. Jeg spurte samtidig om jeg skulle levere den inn på apoteket for distribuering, men det skulle jeg ikke. Jeg kunne bare kaste dem i restsøppel-dunken. Der blir den klemt sammen - er det ikke fare for at spissene da kommer ut og kan skade/smitte renovasjonsarbeiderne?

  13.03.2010 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Vaksine mot diabetes type 1?

  Jeg har et spørsmål angående vaksine mot diabetes type 1 (mars 2010): http://www.aftonbladet.se/halsa/article12094528.ab Verdens første diabetesvaksine kan komme innen tre år. Nå vaksineres 640 barn og ungdommer i Europa og USA i en siste studie før en ventet godkjenning, skriver Aftonbladet. Jeg lurer på om dette er vaksine for de som allerede har diabetes type 1 og har hatt det en stund eller er det for nyoppdagede? Når vil eventuelt vaksinen kunne brukes i Norge?

  08.03.2010 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin