Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder tyrkisk og sykepleier

Abdullah Karagøz

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Er til daglig intensivsykepleier på barneintensiven Rikshospitalet. Tidligere jobbet med barn og unge med nyoppdaget diabetes. Har tyrkisk opprinnelse og ringer tilbake til de som ønsker veiledning på tyrkisk.

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Skoleår i USA?

  Jeg er mor til en 16 år gammel jente med diabetes type 1. Hun har lyst til å ta 2. år på videregående skole i USA. Vi ønsker at hun skal få dra, men lurer litt på hvordan dette vil være med den sykdommen hun har. Hun har greit regulerbart blodsukker og klarer selv å følge godt opp. Har dere erfaringer/tips/råd om dette?

  07.02.2010 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Frysepunkt for insulin?

  Kva er frysepunktet for insulin, og korleis kan ein sjå at insulinen har vore under frysepunktet?

  26.01.2010 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Hvordan få med meg utstyr i Syden?

  Jeg er en gutt på 18 år som skal reise til Magaluf i sommer. Det er ingen hemmelighet at det kommer til å bli en del festing og inntak av alkohol. Jeg lurer på hvordan jeg kan ta med meg måleapparatet og insulin ut på byen? Her i Norge er det ikke noe problem, i og med at jeg kan ha på meg en jakke når jeg går ut. Det er ikke så lett i Magaluf fordi det er en del varmere der nede...

  13.01.2010 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Gnagsårplaster ved diabetes?

  Kvifor står det på pakka at vi med diabetes må rådspørre oss med doktor før eventuell bruk av Compeed plaster?

  13.01.2010 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Oppbevaring i kuldegrader?

  Har et, for meg, stort problem, og det er håndtering av insulin og testmateriell om vinteren. Dette er produkter som ikke tåler frost, og hvordan oppbevare det på en fornuftig måte når man er ute vinterstid? Vi har hytte på fjellet og kommer opp til kuldegrader og må gå på ski frem til hytta. Det jeg har gjort er å legge insulinpennene og testmateriellet, ikke selve apparatene, i en ”pengepose” rundt livet, under klærne. Det er ikke særlig behagelig når jeg går på ski med tung sekk. Jeg skulle gjerne ha noen innspill til dette; vi er sikkert mange som har samme problemet, og noen har sikkert funnet på gode løsninger.

  27.12.2009 Annet
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Kan min diabetes type 1 være årsak til hårtap?

  Har et problem med hårtap som har vart ved i flere år. Kan høres ut som lenge men hårmengden blir gradvis mindre og mindre, fordelt over hele hodet. Har gjennom årene prøvd det meste, uten resultat. Hårprodukter, hudlege, diabeteslege, naturleger, fått undersøkt eventuell vitamin/mineral mangel, hormonbalanse osv. Intet har hjulpet. Har av og til røde, kløende områder i hodebunnen. Opplever at hårtapet forverres om jeg er forkjølet eller har influensa. Leste nylig om en annen jente med diabetes type 1 som hadde akkurat samme problem og fant heller ingen hjelp. Kan det ha noe med min diabetes å gjøre? Hårtapet mitt begynte ca 5-6 år etter at sykdommen oppstod. Hva skal jeg gjøre og hvem skal jeg gå til? Hårtapet er et veldig stort problem for meg og jeg gruer for fremtiden. Er redd det skal ødelegge mitt sosiale liv og er helt rådvill. Håper på hjelp og veiledning.

  25.12.2009 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • D-vitamin for å forebygge diabetes type 1?

  Jeg har diabetes type 1 og er mor til en jente på 4 år som veier ca. 16 kg. Jeg er selvsagt til en viss grad bekymret for at hun også skal få diabetes. Jeg har fått med meg at D-vitamin kan være lurt å ta forebyggende. Jeg lurer på følgende: • Forskningsresultater omkring dette? • Ev mengde D-vitamin som kan/bør tas? Hun får tran i vintermånedene. • Kan man ta for mye vitamin D? • Er det ev. andre ting min datter bør/kan ta - ikke bør/ikke kan ta for å forebygge utvikling av diabetes? Jeg er klar over at man ikke kan si noe bestemt - men noen råd kan vel gis?

  29.10.2008 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kan dårlig ånde skyldes diabetes?

  Jeg har diabetes type 2 og har lest at man kan få dårlig ånde/vond lukt og at dette er en aceton-lignende lukt. Min kone bemerker at det tidvis lukter vondt av ånde eller mage, spesielt på nattestid. Hun sier det er en kvalmende/stinkende lukt. Dersom dette kan komme av diabetes - hva kan man gjøre for å begrense problemet?

  26.10.2008 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå blødning etter injeksjon med insulin?

  Når jeg injiserer insulin så begynner jeg veldig ofte og blø. Jeg er veldig lei av det. Kan jeg gjøre noe for og unngå det?

  30.09.2008 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kan personer med diabetes få tannimplantater?

  Kan jeg med diabetes type 2 få tannimplantater? Tannlegene er tydeligvis ikke enige om dette.

  22.09.2008 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin