Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Har jobbet ved Nordlandssykehuset Bodø siden 1998. Diabetessykepleier fra 2011. Lang erfaring fra barneavdeling, men har også jobbet som diabetessykepleier ved medisinsk poliklinikk. Foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Arv og miljø i forhold til diagnose?

  Jeg har det siste halve året opplevd mye i forhold til diabetes. To av mine barn ble diagnostisert med diabetes type 1 og jeg selv med type 2 en måned etter barna. Vi får kjempeflott oppfølgning fra sykehuset, men jeg lurer jo ofte på hva det kan skyldes at to av mine barn fikk dette samtidig? Legene sier de ikke vet årsaken til diabetes type 1 annet enn at det kan være arvelighet i kombinasjon med miljøfaktorer. Hva slags miljøfaktorer kan det her være snakk om? Vi bor på ett tettsted hvor det også er andre som har fått diabetes i samme tidsrom.

  04.08.2008 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan personer med diabetes bruke fotmassasjeapparat?

  Advares vi med diabetes mot å bruke fotmassasjeapparat?

  05.10.2007 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva kan være årsaken til stort håravfallet?

  Jeg er kvinne på 60 år som akkurat har fått diabetes. Jeg har klart å gå ned ca. 14 kg i vekt og veier nå 68 kg. Min HbA1c (langtidsprøve) var ved siste måling 64 mmol/mol (8 %). Problemet mitt er at jeg har mistet så forferdelig mye hår i løpet at de siste par ukene. Har alltid hatt tykt, fyldig hår og nå ser jeg store, glisne partier. Kan dette skyldes et raskt vekttap eller har det noe med blodsukkeret å gjøre? Har begynt å ta tilskudd av B-vitaminer og håper det vil hjelpe.

  23.09.2007 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Sår som gror seinere?

  Jeg har en sønn på 8 år som har hatt diabetestype 1 siden han var 4 år. I det siste har hans HbA1c vært rundt 64-69 mmol/mol (8-8.5 %). I vår/sommer har vi merket at diverse sår tar lenger tid for å heles. Han fikk brennkopper flere steder på kroppen, ble frisk etter medisinsk behandling. Nå har det dukket opp flere sår igjen, ser ikke ut som brennkopper. Et sår på pungen, et i øvre del av låret og skrubbsår på kne. De to førstnevnte sårene vet han ikke hvordan han har fått. Vi vasker sårene med Pyrisept daglig, bruker ikke plaster. Burde vi behandle det på annen måte? Vi reiser til Hellas om tre uker. Hvordan bør vi forholde oss til sårene der, om de ikke har grodd, eller om det skulle dukke opp nye? Hva med bading i basseng f.eks.?

  20.08.2007 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Sammenheng mellom diabetes og mageplager?

  Leste medlemsbladet Diabetes om en forskning fra Vestlandet om en ny type diabetes, som har sammenheng med magetrøbbel og er forårsaket av noe annet enn diabetes type 1. Jeg er 36 år og har hatt diabetes type 1 i 20 år. Året før jeg fikk diabetes hadde jeg mye mage-/fordøyelsestrøbbel som lignet kolikk/magekatarr/forstoppelse. Jeg ser en klar sammenheng mellom denne mageinfeksjonen og utvikling av min diabetes type 1. Magen min ble ikke bra, og jeg må hver kveld drikke magnesiumoksid for å kunne gå på do. Går det an å finne ut om jeg har denne typen diabetes som denne forskningen har funnet ut? I tilfelle hvordan?

  11.02.2006 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Urolige bein vanlig hos personer med diabetes?

  Har den siste tiden vært urolig i bena. Leste på en nettside at dette kan være vanlig hos personer med diabetes? Hvordan kan dette behandles?

  02.11.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Bekymring over at datter med diabetes røyker?

  Er ei bekymret mamma til ei jente på snart 20 år. Hun har hatt diabetes type 1 siden hun var 11 år, og har hele tiden hatt en velregulert diabetes. Er veldig flink til å styre sin diabetes selv og har aldri hatt store problemer med sykdommen. MEN hun røyker, og det er til stor bekymring for oss foreldre. At det er farligere for en med diabetes å røyke vet vi, og det vet også jenta vår. Hvor lenge hun har holdt på er vi usikre på, mer eller mindre noen år tror vi. Dette er et problem hun egentlig ikke vil vedkjenne seg og helst ikke vil snakke om. Vi vil så gjerne hjelpe henne å slutte, men hun er veldig avvisende. Problemet er også at hun omgåes flest røykende venner, og det vil nok gjøre røykeslutt vanskelig. Dette er blitt ett stort problem for oss i forhold til henne, og vi føler at vi maser daglig om dette og at det på en måte forsurer hverdagen for oss alle. Slik vil vi ikke ha det. Hun studerer og bor hjemme og vi ønsker å ha det fint sammen. Men hva kan vi gjøre for at hun skal slutte? Noen gode råd? Faren har røyket litt og kjenner litt til problemet med å slutte, mens jeg som mamma ikke har det og har null kjennskap til problemet. Vi vet ikke om vi skal slutte å snakke om dette, eller om vi skal fortsette å gjøre henne oppmerksom på at hun bør kutte dette. I tillegg til hoste og stygg røyklukt av klær, er angsten for komplikasjoner pga. diabetes kombinert med røyking veldig stor hos oss.

  03.10.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Idealverdi for TSH (thyroxin)?

  Jeg bruker en egenjournal for å notere resultater på prøver. Jeg lurer på feltet TSH, er det thyroxin nivået i blodet, og hva er idealverdien?

  20.09.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Økende leddsmerter ved svingende blodsukker?

  Jeg fikk diabetes type 1 for 2 år siden. Går i dag på insulin NovoRapid og syns det fungerer bra. Jeg har etter diagnosen opplevd smerter og minsket rørlighet i skulder og hofteledd. Smertene vandrer, men jeg opplever at de blir verre når jeg svinger mye i blodsukker. HbA1c lå rundt 42 mmol/mol (6 %) ved sist måling så jeg er godt regulert, men svinger fra føling rundt 2,5 mmol/l til ca. 10 mmol/l under dagen og ligger som regel rundt 9 mmol/l fastende på morgenen. Kan smertene ha noe med nevropati å gjøre? Jeg har reumatisme i slekten. Kan det påvirke at jeg er ekstra følsom for å få smerter i muskler og ledd? Smerten påminner om muskel-leddsmerter man kan få ved høy feber. Jeg er aktiv og går vanligvis lange turer hver dag så grunnkondisjonen er god. Vet i dag ikke hva jeg skal gjøre. Det er i perioder vanskelig å kjøre bil og det blir vanskelig å gå turer som jeg pleier. Kan jeg kontakte en fysioterapeut som har greie på diabetes? Skal jeg sitte stille? Smertestillende hjelper, men jeg liker ikke å ta tabletter når jeg ikke vet hvorfor smertene kommer.

  14.09.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Sammenheng mellom diabetes type 1 og halsbrann?

  Vet dere om det er en sammenheng med diabetes type 1 og halsbrann? Fikk diabetes for et par måneder siden, og får nå oftere halsbrann en vanlig.

  03.06.2005 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin