Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Bør jeg bruke acetylsalisylsyre som forebygging av hjerte- og karsykdom?

  Hei! Jeg har hatt diabetes type 1 i over 50 år og har så langt ikke hjerte- og karsykdommer eller andre sykdommer. I mange år har jeg brukt acetylsalisylsyre som en forebyggende effekt for hjerte- og karsykdom samt kolesterolsenkende tabletter. Jeg ser ingen annen grunn til at jeg skal bruke acetylsalisylsyre enn forebygging. Ved en tilfeldighet leser jeg på Helsedirektoratet.no at det, under sterk anbefaling, frarådes profylaktisk bruk av acetylsalisylsyre til pasienter med diabetes uten kjent hjerte- og karsykdom. Se link: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/legemidler-til-forebygging-av-makrovaskulaere-senkomplikasjoner-ved-diabetes/acetylsalisylsyre-asa-som-primaerprofylakse-ved-diabetes Blir veldig usikker og utrygg på om jeg skal fortsette med acetylsalisylsyre eller ikke. Ønsker mer informasjon om acetylsalisylsyre og bruken av den. Hilsen anonym

  28.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Er jeg i ketose eller har jeg begynnende syreforgiftning?

  Jeg er rammet av en hard forkjølelse, som nå har angrepet bronkiene. Jeg har imidlertid et spørsmål som presser seg på hver gang jeg blir syk: Jeg har gått på ketogen diett, dvs. under 20 karbohydrater pr. dag, i snart 6 år. Jeg unngår karbohydrater fordi insulinvirkningen i kroppen min er svært uforutsigbar. Basaldosen ligger derfor høyt og bolus brukes mest til korrigering. Jeg ligger derfor i naturlig ketose stort sett hele tiden når jeg er frisk, med et ketonnivå fra lavt til moderat nivå. Problemet når jeg er syk, er at jeg fort går opp til høyeste ketonnivå. Jeg måler vanligvis med urinstix, men jeg har også et apparat for måling av ketoner i blodet når jeg er syk. Her har jeg målt opp til 3,6. Det blir jeg ikke skremt av, jeg vet jo at verdiene for syreforgiftning kan ligge opp mot 20. I pakningsvedlegget står det typisk nok at man må oppsøke sykehuset om man når opp til 1,6 i verdi. Jeg løper bare ikke til legen for så lite – men samtidig vet jeg ikke når jeg skal reagere? Så mitt spørsmål er: Hvor går grensen mellom «positive ketoseverdier» og alarmerende start av syreforgiftning? Jeg sitter her svimmel og spiser nesten ikke. Blodsukkeret ligger ikke så høyt, rundt 17-20 mmol/l, men nok til at CGM forårsaker en ustoppelig og irriterende piping. Jeg har gjentakende vondt i magen, og er litt obs på det, men vet ikke om dette er naturlige reaksjoner på det lille av mat jeg har spist, eller om det er tegn på en begynnende syreforgiftning. Jeg har vært innlagt for syreforgiftning før, men ikke under ketogen diett. Jeg er av typen som må sparkes til sykehuset; jeg vil helst løse utfordringene selv her hjemme! Men mann og barn står alltid vakt rundt meg og har ringt 113 før, vel vitende om at de ikke bør å spørre meg om lov. Hilsen trassig og langvarig type 1-er

  25.02.2020 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvordan gi gode råd til kjæresten min?

  Hei Kjæresten min har diabetes type 2. Han bruker medisiner. Men tar overhode ikke hensyn til sykdommen sin gjennom kosthold. Spiser mye sukker og sukkerfritt hele uka og er lite fysisk aktiv. Han har også høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Han får svette tokter til tider uten at det er spesielt varmt i rommet. Jeg er så bekymret, har forsøkt å fortelle han at det er viktig å ta vare på seg selv, men uten hell. Har dere noen råd?

  14.01.2020 Behandling
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Riktig behandling ved MODY?

  Hei. Jeg har MODY 3. Påvist av dr K. Furuseth i 2007. Bruker Amaryl 1 mg. Min fastlege anbefaler at jeg skal gå over til Jardiance 10 mg. Er dette riktig behandling for meg. Blodtrykk 140/70. Hba1c er 42 mmol/mol (6%).

  03.12.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Lavt blodsukker ved bruk av Janumet?

  Hei. Jeg er en kvinne på 41 år med diabetes type 2. Jeg fikk diagnosen i mai 2019 og hadde da HbA1c (langtidsprøve av blodsukkeret) på 100 mmol/mol (11.3 %). Jeg begynte med Janumet (50/850 mg x 2). For en uke siden var jeg på ny kontroll og hadde da HbA1c på 50 mmol/mol (6.7 %). Problemet er at jeg har blodsukker på rundt 2-2,5 mmol/l når jeg våkner. Det er ubehagelig. Jeg føler meg bakfull hver morgen og kan ikke stå opp uten å spise noe først. Blodsukkeret bedrer seg etter frokost og ligger da vanligvis rundt 5-7 mmol/l. Poenget med janumet er jo å senke blodsukkeret, men tar jeg for mye? Hvis jeg kommer "borti en potet" så går blodsukkeret opp til rundt 20 mmol/l. Det er også ubehagelig, men hvis jeg må velge mellom lavt eller høyt blodsukker så foretrekker jeg høyt blodsukker. Vil insulin til måltidene være et bedre alternativ for meg?

  29.09.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvordan behandle sopp i underlivet?

  Jeg har vært så uheldig å få sopp i underlivet av min diabetes og lurer på om jeg kan ta Diflucan tabletter? Jeg bruker følgende medisiner: Janumet, Metformin, Enalapril, Jardiance, Albyl-E, Toujeo, Novorapid og magnesium. Det stod noe om at blodtrykksmedisinen kunne påvirke de oppgitte medisinene som påvirker effekten eller alle typer blodtrykksmedisiner? Det er så vanskelig å vite.

  29.09.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Antistoffer mot insulin

  Har i flere hatt diabetes type 2, og har liten insulinproduksjon. For snart tre år siden fikk jeg ketoacidose (syreforgiftning) og var da innlagt på sykehus i flere døgn. Vet det er svært sjeldent at man med diabetes type 2 utvikler dette. De fant ut at det kunne være sammenheng med medisinen Jardiance. Jeg har vært på og av insulin, har hatt et dårlig forhold til det, men helt klart noe jeg må ha. Utfordringen nå er: på grunn av den spesielle sykehistorien jeg har, spurte jeg min fastlege om å få testet ut hvilken type diabetes jeg har, altså få testet for alle typer antistoffer. I dag fikk jeg svar, jeg har helt klart diabetes type 2, men jeg har antistoffer mot insulin! Altså kroppen min angriper selve insulinet! Dette gir faktisk mening og forklaring på mye, men hva innebærer dette? Dette har jeg aldri hørt om. Kan dere hjelpe meg med mer informasjon om dette?

  25.09.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Diabetes type 1 og p-stav som prevensjonsmetode?

  Hei! Jeg er en ung kvinne på 16 år som har hatt diabetes type 1 i fire år. Jeg har kjæreste, og som de fleste andre ønsker vi å kunne beskytte oss hvis vi ønsker å ha sex. Jeg har tenkt på p-stav, men jeg har ikke hørt med noen om den typen prevensjon kan brukes av kvinner med diabetes? Finner ikke noe sted der det står om det heller. Er det slik at de med diabetes type 1 kan bruke p-stav uten å få noen flere risikoer enn hvis en person uten diabetes brukte den? Hvis ikke, hvilken prevensjon er da best for meg? Jeg bruker insulinpumpe og sliter innimellom med veldig høyt blodsukker ;)

  03.08.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 2 og Vitaepro?

  Hei! Kan eg bruka Vitaproe for å styrka ledd/brusk? Eg har diabetes 2 og brukar Xigduo x 2/dag. Eg går mykje; gjerne 8-10 km pr dag for å halda meg i form. Etterkvart har eg fått mykje slitasje i knea.

  14.07.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og slankeoperasjon?

  Hei. Min sønn, som nå er 25 år, fikk diabetes 1 da han var 14 år. Han har hatt insulinpumpe fra første stund, han er i full jobb og har veldig god kontroll på sykdommen sin. Han sliter imidlertid med overvekt, og har fått høyt blodtrykk, som han får behandling for. Han har prøvd utallige slankekurer og dietter, uten noe nevneverdig resultat. Derfor har han nå søkt om å få slankeoperasjon. Han er helt i startfasen av denne prosessen. Jeg er veldig usikker på om denne operasjonen, hvis han tar den, vil ha noen innvirkning på sykdommen hans? Jeg har prøvd å finne noe stoff om dette, men det eneste jeg finner er i forbindelse med diabetes type 2. Det hadde vært interessant å høre hva dere mener om dette? Vet dere om noen som har erfaring med slankeoperasjon på personer med diabetes type 1? Anbefales eller frarådes dette ved diabetes type 1?

  26.06.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin