Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Har jobbet ved Nordlandssykehuset Bodø siden 1998. Diabetessykepleier fra 2011. Lang erfaring fra barneavdeling, men har også jobbet som diabetessykepleier ved medisinsk poliklinikk. Foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hva kan gjøres med "restless legs"?

  Jeg har diabetes type 1 som er godt regulert med HbA1c (langtidsprøve) på 6 %. Har i den senere tid vært ille plaget av urolige ben. Dette går utover nattesøvnen! Har hatt det tidligere også, men ikke når jeg skulle legge meg til å sove. Fastlegen min kalte det "restless legs" og mente jeg måtte snakke med legen min på sykehuset om det. Det er en stund til jeg har time der og lurer på om dere kan hjelpe? Finnes det noen hjelp for dette og er dette en typisk diabeteskomplikasjon?

  19.04.2008 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva kan jeg gjøre for å gå ned i vekt igjen?

  Jeg er fremdeles usikkert om jeg har diabetes type 2 eller LADA. Jeg la på meg 8 kilo etter at jeg startet med insulin! Jeg trener mye både styrke og kondisjon. Jeg spiser sunt og er opptatt av sunn mat. Jeg er med i en ernæringsgruppe på jobben. Hva mer kan jeg gjøre? Jeg er fortvilet over at jeg har lagt på meg. Sluttet i en periode med metformin men har nå startet opp igjen - kan dette hjelpe meg litt? Kan det være lurt å begynne med Xenical? Har forsøkt dette tidligere med god virkning. Hva synes dere?

  29.02.2008 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Råd i forbindelse med insulinregime?

  Jeg har diabetes type 2 og startet med Januvia for å regulere ned blodsukkeret. Det førte til fordøyelsesbesvær og jeg måtte gå over til insulin. Jeg setter 16 enheter om kvelden, men blodsukkeret er oppe i 20 mmol/l på dagtid selv om jeg har gått ned i vekt og trimmer 2-3 ganger i uken. Skal jeg ta insulin om morgenen også? I så fall hvor mye? Primærlegen er vag i å gi konkrete råd. Jeg har blitt henvist til diateam på sykehuset, men ventetiden er lang... Hva skal jeg gjøre? Har også fått registrert punktblødninger på øynene, så jeg er både engstelig og deprimert.

  22.02.2008 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan jeg ha diabetisk nevropati ?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i over 25 år. HbA1c har ligget noenlunde greit i alle år, rett over/under 64 mmol/mol (8 %). Nå har jeg fått problemer med føttene. Jeg har vondt for å gå, spesielt om morgenen. Under føttene er det tykk og rød hud. På hælene og på tær kommer det store gule/hvite flekker som forsvinner etter en stund når jeg ikke står på foten. Det er også vondt opp i leggen og i vristen. Er ikke hoven, men det føles slik. Har og en del press i brystet på venstre side. Føler meg trøtt og syk. Har hatt det slik noen måneder. Har vært hos fastlege og tatt endel vanlige blodprøver, men de viste ingenting galt. Tror du dette kan være diabetisk nevropati?

  04.01.2008 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høy HbA1c og ekstra metformin?

  Jeg har hatt diabetes type 2 siden 1998. Jeg var kostregulert frem til jeg startet med 850 mg metformin morgen og kveld i 2007. Går til halvårlige kontroller hos legen. HbA1c var for et halvt år siden 86 mmol/mol (10 %), noe jeg ikke hadde fått beskjed om før jeg kom til legen igjen nå og HbA1c er fremdeles 86 mmol/mol. Kan jeg ta ekstra metformin før måltidet hvis jeg vet at skal spise noe «ekstra», som f.eks. til julebord med dessert, vin etc.?

  12.12.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Deling av insulatarddose?

  Jeg bruker hurtigvirkende insulin, NovoRapid, foran hvert måltid, og langsomtvirkende Insulatard hver kveld. Det siste året har jeg vært mye plaget av følinger om natten, og lurer på om det kan være lurt å splitte kveldsdosen (insultarddosen) min til morgen og kveld. Jeg bruker 33 enheter hver kveld nå, og tenkte at jeg heller kunne ta 17 enheter på kvelden og 16 på morgen kanskje?

  16.10.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Årsak til høyere blodtrykk?

  Jeg har nå endelig, etter å ha startet opp med 2 mg Amaryl daglig fått kontroll på blodsukkeret mitt. Siste HbA1c (langtidsmåling) var 38 mmol/mol (5.6 %). Men nå er blodtrykket mitt plutselig blitt et problem. Jeg har alltid tidligere hatt fint blodtrykk men nå var det 155/100 og jeg ble satt på Renactil. Etter at jeg begynte på Amaryl har jeg kunnet spise mer mat med sukker i, og gjør også det ... Kan det være grunnen til at blodtrykket mitt er gått opp, vekten min er den samme? Min kone mener at jeg ikke bør spise godteri selv om jeg kan det uten at blodsukkeret mitt blir i ulage - er det riktig? Må jeg holde meg unna til tross for at jeg ved hjelp av Aamaryl har fint blodsukker? Jeg klarte ikke å få blodsukkeret ned uten Amaryl, selv om jeg levde på en svært stram diett.

  15.10.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Muskelsmerter av kolesterolsenkende medisin?

  Jeg har diabetes type 2 og bruker insulin. Har hele tiden hatt for høyt nivå av kolesterol og brukte medisiner for det. Først Lipitor, men ble satt på simvastatin da det ble bestemt at alle skulle bruke det. Nå viser det seg at jeg ikke tåler sistnevnte, fikk sterke smerter i musklene. Legen mente at jeg skulle prøve å få ned kolesterolet med kostomlegging, og da nærmer jeg meg problemet. Jeg har siden jeg fikk diabetes vært flink med maten, og jeg sa til legen at jeg har lite å gå på, fordi jeg allerede bruker nesten den dietten jeg ble anbefalt. Der er det anbefalt mer brød og poteter, men det er vel ikke så bra for blodsukkeret? Jeg sliter med alt dette, og synes dagene mine går med til å tenke mat, blodsukker og kolesterol. Jeg kjenner at jeg mister motivasjonen, og blir ganske deppa. Finnes det andre kolesterolsenkende medisiner jeg kan bruke som ikke gir muskelsmerter? Kan være greit å vite på neste kontroll.

  11.10.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå å bruke insulin som har en rødlig misfarging?

  Jeg bruker hurtigvirkende NovoRapid i FlexPen. Noen få ganger har jeg opplevd at insulinet i slutten av pennen (<50 enheter igjen) har blitt misfarget - litt rødlig. Jeg oppbevarer insulin etter forskriftene - insulin som ikke er i bruk ligger i kjøleskapet, mens insulinet jeg bruker oftest ligger i vesken min med hetten på. Jeg har ikke merket noe mindre/dårligere virkning av insulinet selv om det er misfarget. Jeg lurer likevel på om jeg bør la vær bruke det?

  25.09.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og pubertet?

  Vår sønn er 13 år og har hatt diabetes type 1 i 11 år. Han er nå kommet i ungdomsårene, med alt som dette fører med seg... Diabetesen har plutselig blitt et kjempeproblem, og han er veldig lite åpen om sykdommen. Alle målinger og insulinsetting skal gjøres mer eller mindre i det skjulte, og han velger på det jevne å ikke sette insulin/måle seg. All prat om temaet blir tatt opp negativt, og han går i forsvarsposisjon med en gang. Finnes det noen gode råd for å få til en bedre dialog og større åpenhet hos vår sønn? Frustrasjonsnivået hos mor og far er temmelig høyt fortiden...

  17.09.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin