Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Muskelsmerter av kolesterolsenkende medisin?

  Jeg har diabetes type 2 og bruker insulin. Har hele tiden hatt for høyt nivå av kolesterol og brukte medisiner for det. Først Lipitor, men ble satt på simvastatin da det ble bestemt at alle skulle bruke det. Nå viser det seg at jeg ikke tåler sistnevnte, fikk sterke smerter i musklene. Legen mente at jeg skulle prøve å få ned kolesterolet med kostomlegging, og da nærmer jeg meg problemet. Jeg har siden jeg fikk diabetes vært flink med maten, og jeg sa til legen at jeg har lite å gå på, fordi jeg allerede bruker nesten den dietten jeg ble anbefalt. Der er det anbefalt mer brød og poteter, men det er vel ikke så bra for blodsukkeret? Jeg sliter med alt dette, og synes dagene mine går med til å tenke mat, blodsukker og kolesterol. Jeg kjenner at jeg mister motivasjonen, og blir ganske deppa. Finnes det andre kolesterolsenkende medisiner jeg kan bruke som ikke gir muskelsmerter? Kan være greit å vite på neste kontroll.

  11.10.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå å bruke insulin som har en rødlig misfarging?

  Jeg bruker hurtigvirkende NovoRapid i FlexPen. Noen få ganger har jeg opplevd at insulinet i slutten av pennen (<50 enheter igjen) har blitt misfarget - litt rødlig. Jeg oppbevarer insulin etter forskriftene - insulin som ikke er i bruk ligger i kjøleskapet, mens insulinet jeg bruker oftest ligger i vesken min med hetten på. Jeg har ikke merket noe mindre/dårligere virkning av insulinet selv om det er misfarget. Jeg lurer likevel på om jeg bør la vær bruke det?

  25.09.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og pubertet?

  Vår sønn er 13 år og har hatt diabetes type 1 i 11 år. Han er nå kommet i ungdomsårene, med alt som dette fører med seg... Diabetesen har plutselig blitt et kjempeproblem, og han er veldig lite åpen om sykdommen. Alle målinger og insulinsetting skal gjøres mer eller mindre i det skjulte, og han velger på det jevne å ikke sette insulin/måle seg. All prat om temaet blir tatt opp negativt, og han går i forsvarsposisjon med en gang. Finnes det noen gode råd for å få til en bedre dialog og større åpenhet hos vår sønn? Frustrasjonsnivået hos mor og far er temmelig høyt fortiden...

  17.09.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hva er LADA og hvorfor anbefales vi med diabetes å ta influensavaksine?

  Jeg er en kvinne på 53 år som har hatt diabetes type 2 i halvannet år. Det har jeg i hvert fall trodd. Blodsukkeret mitt har vært ustabilt nesten hele tiden. Jeg ligger stort sett over 10 mmol/l før mat og ligget mellom 15 og 25 etter mat! Siste HbA1c var på 72 mmol/mol (8.7 %). Har økt Metformin til max dose (500 mg morgen og 500 mg ettermiddag) uten at det har hatt særlig innvirkning. Spiser meget sunt og trener mye. Jeg har også gått ned 28 kg i vekt de to siste årene, og er nå tilnærmet normalvektig. Fastelegen mener at jeg har en type diabetes som heter LADA. Skal nå begynne med Insulatard. Kan dere gi meg er nærmere forklaring på hva LADA er? Alle med diabetes anbefales å ta influensavaksine. Jeg er sjelden forkjøla og enda sjeldnere får jeg influensa. Bør jeg likevel ta vaksine?

  16.09.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva bør jeg gjøre med økende smerter i den ene ankelen?

  Jeg har de siste ukene fått større og større smerter i det ene benet og særlig i ankelen. Samtidig er jeg kald på bena. Jeg har puls i begge ankler og ingen sår da jeg går til fotpleie hver 6. uke. Hva bør jeg gjøre nå?

  12.09.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og insulinresistens?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i 20 år - er litt overvektig (har stort sett bukfett) og lurer på om jeg kan ha både type 1 og insulinresistens? Mistanke om PCO (polycystisk ovarialsyndrom).

  05.09.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kan min hjertebank og dårlige pust skyldes hjertesykdom?

  Jeg er en kvinne på 48 år, som har hatt diabetes i 35 år. Jeg lurer på om det kan være noe feil med hjertet mitt. Når jeg er ute å går blir jeg lett andpusten, særlig i bratte bakker. Egentlig skulle jeg være i god form, har trimmet regelmessig hele livet. Det med økt puls og åndenød har kommet de siste månedene. Jeg er engstelig. Hva skal jeg gjøre?

  26.08.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Må jeg til lege for fornying av resept?

  Jeg hatt diabetes i snart et år og trenger ny resept på insulin (og sånt). Må man ha time hos legen for å få ny resept? Det påsto nemlig resepsjonsdama da jeg ringte fastlegen. Jeg er helt frisk og har en bra Hba1c så jeg det vil være bortkastet tid både for meg og legen om jeg må komme dit for en time.

  15.08.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Holdbarhet av insulin?

  Jeg opplevde for ca. to år siden å få insulin utgått på dato før jeg tok det i bruk. Jeg ante fred og ingen fare og brukte dette insulinet og fikk mye merkelige blodsukker - trodde jo at jeg var under behandling. Da jeg oppdaget hva som var på ferde, fikk jeg nytt insulin, og ting rettet på seg. Etter dette har jeg vært nøye med å kontrollere hva jeg får utlevert fra apoteket, men jeg har merket meg at jeg flere ganger har fått insulin som antagelig har vært på kanten. Dersom jeg har insulin som går ut i mars, er da insulin som har varighet til mars brukbart? Hva om jeg på grunn av reise eller annet må bruke dette insulinet noen dager i april?

  21.02.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Hjelp for meg med diabetes og spiseforstyrrelse?

  Jeg er en jente på 23 som lurer på om det fins noe tilbud for meg som har vektproblemer/spiseforstyrrelse? Jeg har alltid slitt med vekta så lenge jeg kan huske, men før jeg fikk diagnosen diabetes type 1, gikk jeg ned mye i vekt (ca. 15 kg), og jeg følte at jeg endelig hadde nådd min idealvekt. Men da jeg begynte med insulin, gikk jeg raskt opp i vekt igjen. Jeg har nå gått opp ca. 50 kg, og sliter veldig med spiseforstyrrelse. Det veksler mellom bullemi og overspising uten å kaste opp etterpå. Jeg har slitt med denne spiseforstyrrelsen i ca. 10 år. I noen perioder har det gått veldig bra, mens i andre perioder kaster jeg opp 2-3 ganger om dagen. Jeg vet at det er veldig viktig at jeg må ned i vekt pga. min diabetes, men jo større press jeg føler om å gå ned i vekt, jo verre blir spiseforstyrrelsen. Jeg synes det er veldig flaut å snakke om dette problemet mitt, og er redd for ikke å bli tatt alvorlig. Depresjon/angst er nemlig et annet problem jeg sliter med, og jeg stoler ikke på noen, derfor er det ingen som vet om spiseforstyrrelsen min. Jeg ønsker hjelp, men vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Hilsen frustrert jente

  15.02.2007 Behandling
  Besvart av Randi Abrahamsen, Spesialist i klinisk psykologi