Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Jobber ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hva er LADA og hvorfor anbefales vi med diabetes å ta influensavaksine?

  Jeg er en kvinne på 53 år som har hatt diabetes type 2 i halvannet år. Det har jeg i hvert fall trodd. Blodsukkeret mitt har vært ustabilt nesten hele tiden. Jeg ligger stort sett over 10 mmol/l før mat og ligget mellom 15 og 25 etter mat! Siste HbA1c var på 72 mmol/mol (8.7 %). Har økt Metformin til max dose (500 mg morgen og 500 mg ettermiddag) uten at det har hatt særlig innvirkning. Spiser meget sunt og trener mye. Jeg har også gått ned 28 kg i vekt de to siste årene, og er nå tilnærmet normalvektig. Fastelegen mener at jeg har en type diabetes som heter LADA. Skal nå begynne med Insulatard. Kan dere gi meg er nærmere forklaring på hva LADA er? Alle med diabetes anbefales å ta influensavaksine. Jeg er sjelden forkjøla og enda sjeldnere får jeg influensa. Bør jeg likevel ta vaksine?

  16.09.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva bør jeg gjøre med økende smerter i den ene ankelen?

  Jeg har de siste ukene fått større og større smerter i det ene benet og særlig i ankelen. Samtidig er jeg kald på bena. Jeg har puls i begge ankler og ingen sår da jeg går til fotpleie hver 6. uke. Hva bør jeg gjøre nå?

  12.09.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og insulinresistens?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i 20 år - er litt overvektig (har stort sett bukfett) og lurer på om jeg kan ha både type 1 og insulinresistens? Mistanke om PCO (polycystisk ovarialsyndrom).

  05.09.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kan min hjertebank og dårlige pust skyldes hjertesykdom?

  Jeg er en kvinne på 48 år, som har hatt diabetes i 35 år. Jeg lurer på om det kan være noe feil med hjertet mitt. Når jeg er ute å går blir jeg lett andpusten, særlig i bratte bakker. Egentlig skulle jeg være i god form, har trimmet regelmessig hele livet. Det med økt puls og åndenød har kommet de siste månedene. Jeg er engstelig. Hva skal jeg gjøre?

  26.08.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Må jeg til lege for fornying av resept?

  Jeg hatt diabetes i snart et år og trenger ny resept på insulin (og sånt). Må man ha time hos legen for å få ny resept? Det påsto nemlig resepsjonsdama da jeg ringte fastlegen. Jeg er helt frisk og har en bra Hba1c så jeg det vil være bortkastet tid både for meg og legen om jeg må komme dit for en time.

  15.08.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Holdbarhet av insulin?

  Jeg opplevde for ca. to år siden å få insulin utgått på dato før jeg tok det i bruk. Jeg ante fred og ingen fare og brukte dette insulinet og fikk mye merkelige blodsukker - trodde jo at jeg var under behandling. Da jeg oppdaget hva som var på ferde, fikk jeg nytt insulin, og ting rettet på seg. Etter dette har jeg vært nøye med å kontrollere hva jeg får utlevert fra apoteket, men jeg har merket meg at jeg flere ganger har fått insulin som antagelig har vært på kanten. Dersom jeg har insulin som går ut i mars, er da insulin som har varighet til mars brukbart? Hva om jeg på grunn av reise eller annet må bruke dette insulinet noen dager i april?

  21.02.2007 Behandling
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Hjelp for meg med diabetes og spiseforstyrrelse?

  Jeg er en jente på 23 som lurer på om det fins noe tilbud for meg som har vektproblemer/spiseforstyrrelse? Jeg har alltid slitt med vekta så lenge jeg kan huske, men før jeg fikk diagnosen diabetes type 1, gikk jeg ned mye i vekt (ca. 15 kg), og jeg følte at jeg endelig hadde nådd min idealvekt. Men da jeg begynte med insulin, gikk jeg raskt opp i vekt igjen. Jeg har nå gått opp ca. 50 kg, og sliter veldig med spiseforstyrrelse. Det veksler mellom bullemi og overspising uten å kaste opp etterpå. Jeg har slitt med denne spiseforstyrrelsen i ca. 10 år. I noen perioder har det gått veldig bra, mens i andre perioder kaster jeg opp 2-3 ganger om dagen. Jeg vet at det er veldig viktig at jeg må ned i vekt pga. min diabetes, men jo større press jeg føler om å gå ned i vekt, jo verre blir spiseforstyrrelsen. Jeg synes det er veldig flaut å snakke om dette problemet mitt, og er redd for ikke å bli tatt alvorlig. Depresjon/angst er nemlig et annet problem jeg sliter med, og jeg stoler ikke på noen, derfor er det ingen som vet om spiseforstyrrelsen min. Jeg ønsker hjelp, men vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Hilsen frustrert jente

  15.02.2007 Behandling
  Besvart av Randi Abrahamsen, Spesialist i klinisk psykologi
 • Opplæring som voksen med diabetes type 1?

  Jeg er en jente på 23 år og har hatt diabetes type 1 i litt over et år. Da jeg hadde fått diagnosen fikk jeg en insulinpenn i hånden og det var det. Er det sånn det skal være? Eller har jeg bare en slapp lege? Jeg har et blodsukkerapparat som måler opp til 33 mmol og en gang hadde jeg over det. Da målte jeg ketoner i urinen og den var tre. Da tok jeg kontakt med legevakten og fikk beskjed å sette 5 hurtigvirkende og se det an, men siden jeg var så ung var det ikke så krise men hadde jeg vært eldre hadde jeg blitt innlagt på sykehus. Så det jeg lurer på, stemmer det at når man er ung er det ikke så farlig med høyt blodsukker? Med tanke på at jeg ennå sliter med dårlig blodsukkerkontroll og sjelden ligger under 15 mmol/l.

  12.02.2007 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvorfor ikke stå og gå for mye etter amputasjon av tå?

  Jeg har fått amputert venstre storetå og leddet ovenfor. Jeg har fått beskjed om ikke å stå og gå for mye, heller ikke belaste/løfte tungt. Noen god forklaring på hvorfor ikke har jeg derimot aldri fått. Kan dere svare meg på hvorfor jeg skal være forsiktig med å gå og stå?

  09.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva er charcot fot? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  Hva er charcot fot - og hvordan behandles det? Har dette sammenheng med diabetes? Er urinlekkasje en komplikasjon til diabetes?

  01.02.2007 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin