Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Diabetessykepleier, foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Lavt blodsukker etter alkoholinntak?

  Jeg har en nevø på 20 år som bruker insulinpumpe. Han er vanligvis flink til å holde blodsukkeret på et meget gunstig nivå. Når han fester får han til stadighet for lavt blodsukker dagen etter, slik at helsepersonell må tilkalles og noen ganger er sykehusinnleggelse nødvendig. Denne formen for føling skjer dessverre flere ganger i måneden. Har du noen gode råd til hvordan man skal kunne gripe dette an?

  27.07.2009 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Er det min diabetes som er årsak til svettetokter?

  Jeg er en kvinne på 62 år med diabetes type 2. I løpet av det siste året er jeg blitt svært plaget med svettetokter som kommer både om natten og om dagen. Dette er ikke slike svettetokter som jeg hadde ved overgangsalderen, så jeg regner med at dette har sammenheng med min diabetes? Finnes det noe jeg kan gjøre for å eliminere disse plagene eller i hvert fall redusere dem?

  25.04.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Økt insulinbehov i store høyder?

  Påvirker høyde over havet blodsukkeret ev. blodsukkermålingen? Har nettopp forsøkt å bestige Kilimanjaro på 5895 moh. Gjennom hele turen over 3000 moh, var jeg overrasket over hvor mye insulin som måtte til i forhold til matmengde. Siden vi måtte gå langsomt pga. akklimatiseringen, var ikke kaloriforbruket like høyt som i Jotunheimen, men likevel. Jeg hadde bare en type blodsukkerapparat med (Freestyle Lite), men har ingen grunn til å tro at dette viste konsekvent for høyt da (målte) normale blodsukkerverdier ikke ga (opplevd) føling. Slet forøvrig med høydesyke (svimmelhet) over 4000 moh. Jeg er en 47-årig mann som har hatt diabetes type 1 i over 40 år. Diabetesen er relativt godt regulert med HbA1c på 40-tallet (mmol/mol) og lite følinger.

  11.02.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva bør fastende blodsukker være?

  Hva bør blodsukkerverdien helst ligge på før mat og medisiner om morgenen? Hva bør verdien være 2 timer etter måltid?

  29.01.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Vondt i magen ved høgt blodsukker?

  Er er ei jente på 24 år som har hatt diabetes type 1 i litt over eit år no. Har hatt ein del følinger og ein del svingninger i blodsukkeret siden eg fikk det, men har aldri hatt noe spesielt høgt blodsukker. Inntil i går då eg hadde HI over lengre tid. Etter noen timer då eg hadde sittet ein god del isulin, begynte det å gå ned igjen. Hadde utruleg vondt i magen, nesten som kramper. Kjente eg begynte å få føling, målte og då var det 14. Eg hadde 24 då eg våknet no og fryktelig vondt i magen fremdeles. Er det farlig å ha så høgt blodsukker? Noen tips til ka eg kan gjera?

  15.10.2008 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Årsak til sterk svetting om natten?

  Vår sønn har hatt diabetes type 1 i 6 år. Vi har i perioder opplevd at han har voldsomme svettetokter når han sover. Han ligger dyvåt av svette. Dette hadde han aldri før han fikk diabetes. I perioder kan det være hver natt. Har dere noen forklaring på hva dette skyldes? Er det farlig eller skadelig?

  26.09.2008 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kroppens opptak av glukose ved insulinsjokk?

  I faglitteraturen leser jeg at glukose i maten må ned i tarmen før den tas opp i kroppen. Jeg lurer da på hvorfor det er anbefalt å gni honning på innsiden av kinnet til en som er bevisstløs og har insulinsjokk? Skjer det likevel litt oppsuging i munnen?

  15.09.2008 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Løsning på høye blodsukker om natten?

  Jeg har alltid hatt en velregulert diabetes type 1. Startet med Lantus for 3 år siden. Opplever at jeg får høyt blodsukker om natten; fra 24 til 03 og jeg misliker dette sterkt. Skjønner ikke grunnen til dette; bruker 8 - 10 enheter om kvelden. Jeg står opp en gang om natten og måler blodsukkeret og tar insulin for å regulere dette. Jeg har fått dårlig livskvalitet og vurdere å gå tilbake til Insulatard. Hva gjør jeg galt som opplever å få så høyt blodsukker om natten? Hva kan jeg gjøre for å endre det? Jeg har også fått vondt i øynene og har vært hos spesialist som sier at dette skyldes allergi, noe jeg betviler. Kan dette også skyldes det høye blodsukker?

  02.03.2008 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Er det farlig med høyt blodsukker om natten?

  Er det farlig å ligge høyt i blodsukkeret om natten? Har du noen råd om hvordan jeg kan få stabilt blodsukker?

  19.01.2008 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Føling raskt etter insulinsetting?

  Hvor lang tid kan jeg vente med å spise etter jeg har tatt insulin før jeg får føling? Av og til tar jeg insulin i magen, venter en stund og så spiser jeg. Kan jeg da fort få føling?

  15.10.2007 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin