Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Diabetessykepleier, foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Diabetes og kvalme?

  Jeg lurer på om hvorfor jeg blir så ofte kvalm? Jeg tar Insulatard ca. kl 24 - er det kanskje litt seint ? Kan det være derfor jeg er så ofte kvalm om dagene?

  15.10.2007 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Normalt blodsukker hos et friskt barn?

  Hva er normalt blodsukker hos et friskt barn?

  11.09.2007 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Våkne av seg selv med insulinsjokk om natten?

  Vi har en sønn som er 19 år og har hatt diabetes i 10 år og er pumpebruker. Han har nå flyttet 70 mil hjemmefra for og studere. Hjemme fikk han mange ganger føling når han sov og selv om det gikk opptil 10 timer før vi merket det, klarte vi selv å få han våken. Siden han flyttet har han hatt en slik føling og etter mange telefoner klarte vi å få tak i en person som kunne dra å se til han. Han ringte 113 og alt gikk bra. Vår sønn synes vi stresser for mye og mener at han våkner til slutt. Han lite flink til å informere folk rundt seg om at han har diabetes. Ja, vil han våkne av seg selv til slutt, og vil han da klare å få i seg søtt og mat på egen hånd? Eller hva kan i verste fall skje med han?

  28.08.2007 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Blodsukkerfall ved sommervarme også uten insulin?

  Jeg har i noen år brukt insulin, men har forandret litt på kostholdet og begynt med trening. Dermed har jeg kunnet slutte med insulin. Da jeg benyttet insulin måtte jeg omtrent halvere dosen ved reiser til Syden. Hva skjer når jeg nå drar til Syden? Jeg bruker Glucophage 2x500 tre ganger daglig og Mindiab 3x5 mg morgen.

  25.02.2007 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Stor påkjenning på hjertet ved ekstra høyt blodsukker?

  Jeg har diabetes type 1 og relativt ofte altfor høyt blodsukker. Det er ikke uvanlig at det overstiger 27 mmol/l. Mange ganger er det første fysiske symptomet jeg får på hyperglykemi en følelse av uro inni brystet - nesten som om hjertet dirrer. Kan dette være et tegn på at hjertet utsettes for ekstra stor belastning når blodsukkeret er så høyt?

  29.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Nedsatt hukommelse pga. alvorlige følinger?

  Etter å ha hatt diabetes type 1 i 38 år, med en del alvorlige følinger, merker jeg at hukommelsen er blitt dårligere. Dette har jeg nevnt for legen min et par ganger. Men jeg har på følelsen at han ikke tar dette på alvor. Hvordan er forskningen på dette området? Kan jeg selv gjøre noe for å stoppe denne negative utviklingen? Jeg meldte meg på et datakortkurs, noe som bare har gjort meg enda mer frustrert. For på disse testene blir jeg virkelig konfrontert med hvor dårlig jeg husker. For ikke å slite meg helt ut psykisk, så har jeg derfor tenkt å gjennomføre kurset, men vente med resten av testene til slutt. Kan nevne at jeg ellers er i fysisk god form, da jeg daglig går turer på ca.1 time.

  13.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudkløe og diabetes?

  En av symptomene ved diabetes type 2 er hudkløe. Jeg er plaget av kløe i armer og skuldre. Finnes det en behandling for dette?

  22.11.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Påvirkning av blodsukker ved røyking og snusing?

  Jeg har røkt mesteparten av mitt liv, men sluttet for noen år siden. Gikk deretter over til snus (som nok ikke er noe bedre). Bestemte meg her om dagen for å slutte også med snusen. Da jeg kuttet ut nikotinen ble blodsukkeret mitt noe uregjerlig og svingte veldig mye. Var oppe i 14 mmol/l mot normalt maks 10 tidligere. Jeg bruker metformin 1000 mg 3 ganger om dagen. Kan det at jeg sluttet med nikotin gjøre at kroppen reagerer på noen måte slik at blodsukkeret øker? Jeg frykter jo også at egenproduksjon av insulin kanskje er gått ned, men håper selvsagt at det ikke er tilfelle. Det var jo også pussig at dette skjedde akkurat når jeg kuttet ut nikotinen.

  26.10.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Måling av blodsukker

  Når man måler blodsukkeret, står det i enkelte veiledninger at en skal tørke av den første bloddråpen og måle blodsukkeret med den neste. Hvor viktig er dette? Mange sliter med å få flere dråper. Er det mest viktig hvis man ikke får vasket hendene først?

  15.04.2005 Blodsukker
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Uforståelig lavt blodsukker etter omgangssyken?

  Jeg er en ung kvinne på 26 år som har hatt diabetes type 1 i fire år. Jeg har alltid hatt ett veldig fint langtidsblodsukker, sist målt til 7.1 %. Den siste uken har jeg opplevd unormale (for meg) lave verdier. Det begynte etter et tilfelle av omgangssyken da verdiene var høye, men stabile. I tiden etter har verdiene vært veldig lave uansett hva jeg putter i meg. Jeg trives best med verdier over 7.5 mmol/l da jeg er veldig aktiv i jobben min. Nå ligger høy verdi etter måltid rundt 6.4 og virker alltid synkende. Føler meg utrygg når verdiene er under 5.2. Jeg har aldri hatt skikkelig føling, men går og kjenner på symptomer til stadig nå. Jeg tar mindre insulin nå, men det virker ikke å ha innvirkning. Jeg kan spise/drikke søtt uten at det ar noen særlig innvirkning. Hva kan dette skyldes? Liker ikke situasjonen da jeg ikke har kontroll.

  22.02.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin