Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Har jobbet ved Nordlandssykehuset Bodø siden 1998. Diabetessykepleier fra 2011. Lang erfaring fra barneavdeling, men har også jobbet som diabetessykepleier ved medisinsk poliklinikk. Foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Blodsukkersenkende medisiner med HbA1c på 58 mmol/mol (7.5 %)?

  Jeg er en mann på 68 år med normal kropp, men kanskje en liten mave. Jeg var hos legen min her om dagen og hun målte langtidssukker med en prøve fra fingeren min. Jeg hadde 58 mmol/mol (7.5 %) fortalte hun. Jeg var ikke fastende. Hun satte meg med engang på blodsukkersenkende medisin, 2 metformin og 1 Forxiga. Burde ikke denne prøve vært tatt fastende? Jeg har ikke hatt noe som tilsier at jeg har diabetes 2. Jeg føler at dette var overdrivelse. Hva mener dere om dette?

  09.06.2017 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Hva er HbA1c og hva skal den være for personer uten diabetes?

  Hva er egentlig gjennomsnitts HbA1c for friske personer? Hva ligger en vanlig HbA1c-prøve på? Er det faktorer som kan spille inn som gjør at man får en kunstig høy HbA1c? Jeg er en ekstremt aktiv gutt i 20-årene som har en veldig fysisk krevende jobb i forsvaret. Jeg trener 6-7 ganger i uka, og er godt over gjennomsnittet trent. Jeg er 185 cm høy og veier 97kg, så min BMI er høy, men fettprosenten er lav. Jeg har en type jobb som krever at jeg tar langtidsblodsukkeret (HbA1c) to ganger i året. Jeg har da prøveresultater som ligger rundt 34-38 mmol/mol (5.3-5.6%). Det som er rart er at jeg har sjelden over 5.5 mmol/l når jeg tester med vanlig blodsukkerapparat. Hva er så grunnen til at jeg ligger såpass høyt som rundt 37 mmol/mol (5.5 %), som tilsvarer rundt 6.0 mmol/l i gjennomsnitt?

  03.06.2017 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Normal HbA1c, men noe forhøyet fastende blodsukker?

  Jeg har normalt langtidsblodsukker på 38 mmol/mol (5.6 %), men har et lett forhøyet blodsukker om morgenen - alt fra 5.5 til 6.9 mmol/l. Hva kan forklare dette? Jeg har lavt stoffskifte som er medisinert, men sliter med treg fordøyelse. Noe overvektig. Røyker ikke og har aldri gjort det. Ellers frisk. Hilsen en som ønsker å forebygge diabetes type 2.

  04.05.2017 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva er min risiko for å få diabetes type 1?

  Jeg er en 22 år gammel gutt, som har en far og en onkel som begge har diabetes type 1. Pappa fikk det da han var passert 40 år. Ut ifra hva jeg har lest, så er min risiko rundt 10 % for å få diabetes type 1 i løpet av livet. Stemmer dette? Det står at diabetes type 1 er en sykdom som oppstår brått og at symptomene er veldig tydelig med en gang. Men jeg leser også at disse symptomene ikke slår ut før ca. 80 % av insulinproduksjonen er borte. Da er det jo en periode hvor insulinproduksjonen er i ferd med å bli ødelagt, fra man er helt frisk til symptomene slår ut når ca. 80 % av produksjonen er borte. 1. Hvor lang tid tar det fra insulinproduksjonen begynner å bli ødelagt til ca. 80 % av produksjonen er ødelagt? 2. Er denne perioden, hvor kroppens insulinproduksjon er i ferd med å bli ødelagt, det vi kaller "Pre-diabetes"? 3. Vil det slå ut på blodsukkerapparatet at kroppen min er i ferd med å utvikle diabetes? Hvis jeg ikke har fått symptomene enda, men sjekker med blodsukkerapparatet til pappa hva mitt blodsukker er, vil det da være høyere enn vanlig? Eller vil ikke blodsukkerstigningen skje før jeg har fått 80 % av insulinproduksjonen ødelagt?

  26.04.2017 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Har eg svangerskapsdiabetes eller ikke?

  Heisann, Eg er gravid i uke 32. I dag tok eg glukosebelastning. Blodsukkeret ble målt til 4,4 før eg drakk sukker til 8,0 etterpå. Så eg lurer på om eg har svangerskapsdiabetes? Legen var usikkert.

  02.03.2017 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hvorfor så høy HbA1c når egne målinger er fine?

  Har «perfekt» blodsukker etter måltid, 6-8 mmol/l, men langtidsprøven er på 57 mmol/mol (7.4 %). Har du en pekepinn på hvorfor?

  08.02.2017 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • HbA1c som det primære diagnostiske kriterium for diabetes?

  Eg forstår det slik at det er HbA1c som blir brukt som det primære diagnostiske kriterium for diabetes, og at grensa går ved 48 mmol/mol (6.5 %). Vidare at det er slik at ein person utan diabetes vanlegvis kan ha HbA1c opp til 43 mmol/mol (6.1 %)? Sidan 2009 har min HbA1c veksla mellom 39 og 41 mmol/mol (5.7-5.9 %). I juli i år hadde den plutseleg stege til 44 mmol/mol (6.2 %), mens den i april var 41 mmol/mol (5.9 %). Ny prøve vart teken no i september og då hadde verdien gått ned til 42 mmol/mol (6.0 %). I perioden før denne målinga hadde eg halde ein nokså streng diett og trimma meir bevisst. Eg er 70 år gamal og slank. Eg tok glukosebelastning i 2010, og resultatet etter to timar var 5.6 mmol/l. Fastlegen min meiner at eg ikkje har diabetes, men eg føler meg usikker. Eg skulle gjerne ha dykkar vurdering.

  15.09.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Veksthormon og blodsukker?

  Jeg har et spørsmål om en gutt med diabetes type 1 som i perioder har meget høyt blodsukker uten at moren forstår hvorfor. Hun har ikke endret på kostholdet, ikke økt/minsket på aktiviteter, og ikke endret på dosen insulin. Hvordan kan veksthormoner påvirke blodsukkeret hos barn med diabetes? Kan blodsukkeret stige i de perioder gutten vokser? En lege har fortalt moren at veksthormoner ikke påvirker blodsukkeret på grunn av den insulin typen han tar (Levemir). Hva er det som er riktig?

  06.04.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Kan skjelving, kaldsvetting og redusert kraft i armer være symptomer på diabetes?

  Jeg er en kvinne på 35 år med BMI på 31 som har PCOS. Jeg brukte 750 mg metformin i forbindelse med min PCOS i perioden august 2015-februar 2016. Min far har diabetes type 2. På jobb i dag opplevde jeg at jeg begynte å skjelve, kaldsvette og få reduserte krefter i armene. Dette var 4 timer etter frokost, mens vi hadde lunsj. Spiste to knekkebrød med brunost, en banan pluss en skive med hvitost på. Etter 10-15 minutter er det over, men kjenner det litt i armene resten av dagen. I 14-tida skjer det samme igjen og spiser en banan og noe appelsin. Det går ikke så fort over denne gangen. Etter jobb i 15-tida kjører jeg på butikken og trykker i meg sjokolade for å se om det hjelper. Det hjelper litt der og da, men er ikke langvarig. Nå er klokka 17, jeg har nettopp spist middag og fremdeles er kroppen og armene urolige. Kan dette være noe tegn på diabetes? Har opplevd noe lignende tidligere, men det pleier gå raskt over. Opplever plutselig lavt blodsukker når det er lenge mellom måltider til vanlig. Så jeg prøver å spise jevnlig. Må legge til at jeg ikke var sulten hverken ved lunsj kl. 14 eller ved middagen i dag. Jeg har spist fordi jeg må...

  17.03.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Trøtt, slapp og nedstemt pga. min diabetes type 2 eller noe annet?

  Etter at jeg fikk diagnosen diabetes type 2 har jeg lagt om kostholdet og er for det meste full av energi. Innimellom opplever jeg allikevel at jeg går helt tom og får influensalignende symptomer. Trett, slapp og nedstemt. Ved måling ligger blodsukker på 5.5-6.5 mmol/l. Kan dette ha sammenheng med min diabetes eller bør jeg oppsøke lege?

  10.03.2016 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator