Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Har jobbet ved Nordlandssykehuset Bodø siden 1998. Diabetessykepleier fra 2011. Lang erfaring fra barneavdeling, men har også jobbet som diabetessykepleier ved medisinsk poliklinikk. Foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Mindre krav til blodsukker hos gamle?

  Stilles det mindre krav til blodsukker hos gamle?

  21.01.2016 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Astmaspray med kortison og blodsukker?

  Kan astmaspray som inneholder kortison gjøre det vanskelig å stabilisere blodsukkeret?

  13.01.2016 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hvorfor ikke røyke ved glukosebelastning?

  Hvilken påvirkning har en røyk på blodprøveverdien? Jeg tok en røyk før ny blodprøve i fm med en glukosebelastning.

  21.11.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Store blodsukkersvingninger ved insulinbruk?

  Jeg har vært mye plaget det siste året, og må variere insulinmengden oftere enn før. Blodsukkerverdiene kan variere fra 4 til 22 i løpet av døgnet. Føler at sykdommen har forverret seg i den senere tid. Trenger råd.

  23.10.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Følger av høyt blodsukker og røyking?

  Kan man få plager som stiv nakke, hodeverk, vondt i korsrygg, temperament osv. av høyt blodsukker? Vet at røyking og diabetes ikke er bra. Menes det da regelmessig røyking eller gjelder det også dersom man røyker bare av og til?

  20.10.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Når teste for ketoner?

  Vi har en sønn på 2 år som har hatt diabetes type 1 i snart 4 mnd. Det går etter forholdene fint, men i dag fikk han på ny høyt blodsukker (rundt 20) over en tid på ca. 4 timer. På Deres sider står det med høyt blodsukker (BS) over lengre tid. Hvor lenge er lang tid, eller med andre ord hvor lenge kan han ha 15+ i BS før en bør teste urinen for Ketoner? Har en nabo som har hatt Diabetes 1 ca. 10 år. Han mener det er et problem når en går med høyt BS over noen dager, men på sykehuset var det noen som nevnte 3 målinger etter hverandre... Finnes det en ca. tid med timer eller dager?

  19.08.2015 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Tar ikke fastlegene rutinemessig sjekk for diabetes type 2?

  Mange har hatt diabetes type 2 i flere år før det blir konstatert. Tar ikke fastlegene rutinemessig fastende blodsukker på pasienter? Burde ikke dette gjøres for å spare mange for komplikasjoner og insulininjeksjoner? Flere kunne sikkert klart seg i flere år bare med diabetesfornuftig kosthold og mer fysisk aktivitet og ev. vektreduksjon. Kan Diabetesforbundet gå ut med en oppfordring til legene om dette?

  27.06.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Tiltak ved høyt blodsukker?

  Min far er 57 år og har diabetes type 2. Han har fastet 15 timer om dagen i det siste 5 dager. I dag tidlig målte han blodsukkeret sitt til 15.9 vanligvis brukte han å ha det på 7-8. Vi har bedt ham å slutte å faste. Spørsmålet mitt er hvor farlig det er med blodsukker på ca. 16 og hva er raske tiltak som kan gjøres for å få det ned?

  22.06.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Symptomer på føling?

  Jeg kjenner en med diabetes, og han får relativt ofte føling. Eller han sier i hvert fall at det er føling. Jeg er imidlertid litt i tvil om det er lavt blodsukker som er problemet eller noe annet. Det har hendt at han har en underlig oppførsel. Vi har begge med barn å gjøre gjennom jobben. Han har f.eks. skremt barn ved å springe etter dem og rope, samt krabbe rundt i klasserommet. Han har også skjelt ut barn uten grunn. Alt dette skylder han på diabetesen. Er det reelt? Det jeg prøver å spørre om er vel om det kan være en psykisk lidelse?

  26.04.2015 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Feber og insulinbehov?

  Hva skjer med blodsukkeret når man får feber?

  29.01.2015 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Veileder