Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Larsson Jacob Hyllengren

OSLO

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvorfor ikke røyke ved glukosebelastning?

  Hvilken påvirkning har en røyk på blodprøveverdien? Jeg tok en røyk før ny blodprøve i fm med en glukosebelastning.

  21.11.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Store blodsukkersvingninger ved insulinbruk?

  Jeg har vært mye plaget det siste året, og må variere insulinmengden oftere enn før. Blodsukkerverdiene kan variere fra 4 til 22 i løpet av døgnet. Føler at sykdommen har forverret seg i den senere tid. Trenger råd.

  23.10.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Følger av høyt blodsukker og røyking?

  Kan man få plager som stiv nakke, hodeverk, vondt i korsrygg, temperament osv. av høyt blodsukker? Vet at røyking og diabetes ikke er bra. Menes det da regelmessig røyking eller gjelder det også dersom man røyker bare av og til?

  20.10.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Når teste for ketoner?

  Vi har en sønn på 2 år som har hatt diabetes type 1 i snart 4 mnd. Det går etter forholdene fint, men i dag fikk han på ny høyt blodsukker (rundt 20) over en tid på ca. 4 timer. På Deres sider står det med høyt blodsukker (BS) over lengre tid. Hvor lenge er lang tid, eller med andre ord hvor lenge kan han ha 15+ i BS før en bør teste urinen for Ketoner? Har en nabo som har hatt Diabetes 1 ca. 10 år. Han mener det er et problem når en går med høyt BS over noen dager, men på sykehuset var det noen som nevnte 3 målinger etter hverandre... Finnes det en ca. tid med timer eller dager?

  19.08.2015 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Tar ikke fastlegene rutinemessig sjekk for diabetes type 2?

  Mange har hatt diabetes type 2 i flere år før det blir konstatert. Tar ikke fastlegene rutinemessig fastende blodsukker på pasienter? Burde ikke dette gjøres for å spare mange for komplikasjoner og insulininjeksjoner? Flere kunne sikkert klart seg i flere år bare med diabetesfornuftig kosthold og mer fysisk aktivitet og ev. vektreduksjon. Kan Diabetesforbundet gå ut med en oppfordring til legene om dette?

  27.06.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Tiltak ved høyt blodsukker?

  Min far er 57 år og har diabetes type 2. Han har fastet 15 timer om dagen i det siste 5 dager. I dag tidlig målte han blodsukkeret sitt til 15.9 vanligvis brukte han å ha det på 7-8. Vi har bedt ham å slutte å faste. Spørsmålet mitt er hvor farlig det er med blodsukker på ca. 16 og hva er raske tiltak som kan gjøres for å få det ned?

  22.06.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Symptomer på føling?

  Jeg kjenner en med diabetes, og han får relativt ofte føling. Eller han sier i hvert fall at det er føling. Jeg er imidlertid litt i tvil om det er lavt blodsukker som er problemet eller noe annet. Det har hendt at han har en underlig oppførsel. Vi har begge med barn å gjøre gjennom jobben. Han har f.eks. skremt barn ved å springe etter dem og rope, samt krabbe rundt i klasserommet. Han har også skjelt ut barn uten grunn. Alt dette skylder han på diabetesen. Er det reelt? Det jeg prøver å spørre om er vel om det kan være en psykisk lidelse?

  26.04.2015 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Feber og insulinbehov?

  Hva skjer med blodsukkeret når man får feber?

  29.01.2015 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Inflammasjoner og blodsukker?

  Vet at betennelsestilstander i kroppen kan få blodsukkeret til å stige, har selv erfart det, og insulinbehovet stiger. Viktig å måle ofte. Så spørsmålet: Gjelder dette også ved inflammasjoner i kroppen, type senebetennelse, eller bare ved bakterie-, virusinfeksjon?

  04.01.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Konsekvenser av lav HbA1c?

  Jeg er en gutt på 19 år som har hatt diabetes type 1 i snart 3 år. Jeg tok sykdommen veldig seriøst med en gang jeg ble diagnostisert, og satte meg raskt inn i hva som må til for å være godt regulert. Jeg trener 1-2 ganger hver dag, spiser hver tredje time og måler blodsukker opptil 10 ganger om dagen for å holde alt under kontroll. Allikevel har jeg en god del følinger fordi jeg trener såpass mye og er veldig insulinfølsom. Siste gang jeg var hos diabetessykepleieren min hadde jeg en HbA1c på 34 mmol/mol (5.3 %). Fikk høre at det faktisk kan være lavere enn en person uten diabetes. Det jeg lurer på er om det er farlig å ligge så lavt? Vi hører jo mye om komplikasjoner ved for høy HbA1c over tid, men hvordan er dette med så lav HbA1c? Har også lest et sted at det kan være farlig for hjernen? Jeg må også bare si at selv om jeg ligger så lavt, klarer jeg å leve et godt liv med det og jeg har aldri hatt så alvorlige følinger at jeg har mistet bevisstheten. Jeg kjenner svært godt når jeg får lavt blodsukker og er flink til å ta meg noe med sukker i med en gang. Håper dere kan gi meg svar på dette?

  02.12.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin