Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Tiltak ved høyt blodsukker?

  Min far er 57 år og har diabetes type 2. Han har fastet 15 timer om dagen i det siste 5 dager. I dag tidlig målte han blodsukkeret sitt til 15.9 vanligvis brukte han å ha det på 7-8. Vi har bedt ham å slutte å faste. Spørsmålet mitt er hvor farlig det er med blodsukker på ca. 16 og hva er raske tiltak som kan gjøres for å få det ned?

  22.06.2015 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Symptomer på føling?

  Jeg kjenner en med diabetes, og han får relativt ofte føling. Eller han sier i hvert fall at det er føling. Jeg er imidlertid litt i tvil om det er lavt blodsukker som er problemet eller noe annet. Det har hendt at han har en underlig oppførsel. Vi har begge med barn å gjøre gjennom jobben. Han har f.eks. skremt barn ved å springe etter dem og rope, samt krabbe rundt i klasserommet. Han har også skjelt ut barn uten grunn. Alt dette skylder han på diabetesen. Er det reelt? Det jeg prøver å spørre om er vel om det kan være en psykisk lidelse?

  26.04.2015 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Feber og insulinbehov?

  Hva skjer med blodsukkeret når man får feber?

  29.01.2015 Blodsukker
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Inflammasjoner og blodsukker?

  Vet at betennelsestilstander i kroppen kan få blodsukkeret til å stige, har selv erfart det, og insulinbehovet stiger. Viktig å måle ofte. Så spørsmålet: Gjelder dette også ved inflammasjoner i kroppen, type senebetennelse, eller bare ved bakterie-, virusinfeksjon?

  04.01.2015 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Konsekvenser av lav HbA1c?

  Jeg er en gutt på 19 år som har hatt diabetes type 1 i snart 3 år. Jeg tok sykdommen veldig seriøst med en gang jeg ble diagnostisert, og satte meg raskt inn i hva som må til for å være godt regulert. Jeg trener 1-2 ganger hver dag, spiser hver tredje time og måler blodsukker opptil 10 ganger om dagen for å holde alt under kontroll. Allikevel har jeg en god del følinger fordi jeg trener såpass mye og er veldig insulinfølsom. Siste gang jeg var hos diabetessykepleieren min hadde jeg en HbA1c på 34 mmol/mol (5.3 %). Fikk høre at det faktisk kan være lavere enn en person uten diabetes. Det jeg lurer på er om det er farlig å ligge så lavt? Vi hører jo mye om komplikasjoner ved for høy HbA1c over tid, men hvordan er dette med så lav HbA1c? Har også lest et sted at det kan være farlig for hjernen? Jeg må også bare si at selv om jeg ligger så lavt, klarer jeg å leve et godt liv med det og jeg har aldri hatt så alvorlige følinger at jeg har mistet bevisstheten. Jeg kjenner svært godt når jeg får lavt blodsukker og er flink til å ta meg noe med sukker i med en gang. Håper dere kan gi meg svar på dette?

  02.12.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Prednisolon (kortison) og fare for diabetes type 2?

  Jeg har siden januar 2014 blitt behandlet med Prednisolon (kortison) pga. en betennelse. Jeg vet at denne medisinen kan gjøre en mer utsatt for diabetes type 2. Jeg målte blodsukkeret hos min fastlege for ca. 8 uker siden. Det var da normalt. For et par dager siden tok jeg ny test, og målte også HbA1c (langtidsprøve). Dette var på 55 mmol/mol (7.2 %). Dagsmålingen var normal på 5.3 mmol/l. Jeg skal ta ny prøve om ca. 4 uker. Legen bad meg kutte ut sukkerholdige matvarer. Jeg skal om noen dager avslutte Prednisolon-behandlingen etter en tids nedtrapping. Vil blodsukkerverdiene gå tilbake til normalt nivå etter at jeg er ferdig med behandlingen? Eller er det fare for at jeg allerede har utviklet diabetes?

  30.08.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høye enkeltmålinger - bra HbA1c?

  Jeg hadde svangerskapsdiabetes og brukte insulin for 17 år siden, og har siden den tid vært forsiktig med kostholdet. Ikke raske karbohydrater, fiberrikt, mye grønnsaker og rent kjøtt/fisk. For ca. 8 måneder siden viste dette seg allikevel ikke å være nok, og blodsukkeret ble på kort tid høyt. Fastende blodsukker på 12 og målinger utover dagen på over 20. Jeg ble satt på Metformin 1 tablett om dagen og 1 om kvelden. Jeg spisset kostholdet ytterligere. Problemet er at langtidsmålingene er fine ifølge legen - rundt 48 mmol/mol (6.5 %), mens mine egne målinger er jeg ikke fornøyd med. Fastende blodsukker klokka 6 om morgenen er gjerne 7-8 mmol/l, og det stiger raskt til 10-12 innen jeg får spist. Utover dagen har jeg ingen målinger under 7 - heller ikke rett før jeg skal spise. Legen min mener dette er OK, men jeg er ikke tilfreds med dette. Jeg har en stillesittende jobb, men trener 3 ganger per uke og prøver å få til daglig aktivitet. Målet mitt er å gå ned 15 kg for å bli normalvektig og jeg ønsker enten å kutte ut medisiner eller bruke minst mulig. Akkurat nå føler jeg meg hjelpeløs - formen er heller ikke bra. Jeg går mye på toalettet - gjerne opptil 4 ganger om natten, jeg er mye trøtt og har problemer med uklart syn. Hva syns dere jeg skal gjøre?

  15.08.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Er en stresset arbeidssituasjon årsaken til min diabetes type 2?

  Er det sammenheng mellom min diabetes type 2 og tidligere stressrelatert arbeidssituasjon? For fire år siden gikk jeg på den berømte veggen og var sykemeldt i ett år. Jeg er fremdeles utrolig sliten og klarer sjelden å holde ut en hel dag uten at jeg må hvile. Før mitt møte med veggen, så var jeg utsatt for sterke psykiske utfordringer på jobb. Jeg har også en godartet skjelving, eller som en lege uttalte en gang, at jeg har en overproduksjon av adrenalin i kroppen. Etter møtet med veggen så utviklet jeg diabetes type 2 og polynevropati kort tid etter. Jeg er overvektig, men ingen i min familie har hatt diabetes tidligere. Jeg mistenker og tror at årsaken til min diabetes og nevropati er stresset arbeidssituasjon. Eller er jeg helt på jordet her?

  29.04.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Påvirker tømming av magesekken blodsukkeret?

  Jeg har diabetes type 1 og har akkurat vært inne på artikkelen "Hva påvirker blodsukkeret?" på diabetes.no nettside, og ser der at tømming av magesekk kan påvirke blodsukkeret. Jeg har jo noen merkelige målinger noen ganger og lurer på om jeg kan sette disse tallene i forbindelse med dette? Er det mulig å få litt mer informasjon? Se artikkel her: https://www.diabetes.no/kosthold/ofte-stilte-sporsmal/dl---hva-pavirker-blodukkeret/

  06.02.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Føling uheldig for hjertet?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i 43 år. Mener å ha lest i medlemsbladet Diabetes at føling er uheldig for hjerte? Gjelder det også lavt blodsukker generelt? Jeg kan ha 2 i blodsukker uten å ha føling (jobber å tenker helt normalt) får aldri føling på høyere enn 2.5. Jeg får varsel så jeg får i meg mat når jeg trenger det ved føling.

  22.01.2014 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin