Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Psykolog og PhD

Ane Wilhelmsen-Langeland

Jobber ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) og Bjørgvin DPS (Helse Vest). Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra 2011- besvarer aktuelle netthenvendelser. Hatt diabetes type 1 siden 1991. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Har jobbet ved Nordlandssykehuset Bodø siden 1998. Diabetessykepleier fra 2011. Lang erfaring fra barneavdeling, men har også jobbet som diabetessykepleier ved medisinsk poliklinikk. Foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvor lavt kan blodsukkeret bli?

  Jeg lurer på hvor lavt blodsukkeret kan bli? Opplevde nettopp at min samboer som har diabetes 1 hadde blodsukker på 0.6 mmol/l. Han hadde kramper og etter 3 druesukkertabletter steig det sakte opp mot 0.9 - 1.2. Har opplevd at han har hatt mykje meir kramper tidligere sjølv om blodsukkeret då "bare" har vært ned mot 1.9. Håper dere kan svare meg på dette?

  21.03.2010 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Vil lavere HbA1c hjelpe mot risiko for komplikasjoner?

  Vår datter på 16 har hatt Diabetes type 1 i halvannet år. I starten var hun relativt velregulert, mens de siste 7-8 månedene har blodsukkeret dessverre vært alt annet enn velregulert. At det svinger relativt voldsomt nå har nok flere årsaker. Hun har utviklet seg mye kroppslig det siste året - fra jentunge til en ung kvinne, så noe er kanskje hormonelt betinget? Mye skyldes nok også at hun rett og slett ikke tar sykdommen alvorlig nok og lar det skure og gå. HbA1c verdi var på rundt 97 mmol/mol (11 %) ved sist kontroll og blir neppe mye bedre ved neste. Det er etter det vi har lest oss til, ikke uvanlig at tenåringer med diabetes «gjør opprør» mot sykdommen sin ved å prøve å neglisjere den eller rett og slett prøver å fortrenge den. Vi prøver å oppfordre - og hjelpe - vår datter til bedre blodsukkerregulering, men det er en vanskelig balansegang. Finnes det noe forsknings- /erfaringsgrunnlag for å uttale seg om sannsynligheten for komplikasjoner vedrørende «galopperende» blodsukker i tenårene - hvis man etter hvert begynner å få god kontroll på blodsukkernivået igjen? Ønsker svært gjerne at vår datter skal ha bedre kontroll på blodsukkeret enn hun har nå, men ønsker også at hun skal ha et relativt normalt tenåringsliv som ikke styres av sykdommen.

  07.12.2009 Blodsukker
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Sviktende syn pga. høyt blodsukker?

  Jeg har hatt diabetes type 2 i snart tre år. De siste tre månedene har jeg hatt høyt blodsukker og litt sviktene syn. De siste dagene har jeg hatt blodsukker mellom 20 og 30 og har fått problemer med å se teksten på TV.

  22.11.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvor mye påvirkes blodsukkeret av stress?

  Jeg lurer på hvor mye blodsukkeret påvirkes av stress? Jeg er en mann på 62 år som har diabetes type 2. Jeg regulerer den med kost og mosjon siden jeg fikk diabetes for 5-6 år siden. Jeg har i det siste vært stresset pga. ting som skjer i hverdagen og hatt litt problemer med søvn. Blodsukkeret er nå 11-14 mmol/l om morgen. Har trimmet litt mindre i det siste. Går jevnlig til legekontroll og for to måneder siden og da var alt OK.

  16.11.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Forverret blodsukkerkontroll etter svineinfluensavaksine?

  Jeg ble vaksinert mot svineinfluensa 29.10.09. Etter dette har blodsukkeret vært vanskelig å kontrollere i to døgn etterpå med verdier på over 20. Er dette er vanlig bivirkning av vaksinen?

  01.11.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan raserianfallene før mat skyldes diabetes?

  Jeg har en sønn på 9 år med Tourettes syndrom og ADHD. Han har ofte raserianfall. Dette gjelder særlig om det er lenge siden han har fått i seg noe mat. Han roer seg når han får mat. Han er ofte VELDIG tørst. Jeg har akkurat kjøpt et blodsukkerapparat på apoteket, og har målt siden i går. Han hadde et blodsukker på 3.6 mmol/l kl. 10 i dag før frokost og 4.9 kl. 12 uten mat. I går hadde han 4.7 morgen, 4.7 formiddag og 5.0 kveld, alt på tom mage. Det jeg lurer på, er om jeg har grunn til og være bekymret eller om det bare skyldes Touretten og ADHD? Jeg skal fortsette å måle noen dager fremover.

  24.10.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Årsak til høyt morgenblodsukker?

  Jeg har som regel for høye målinger om morgenen. Den siste tiden har det ligget på 6.6-8.9 mmol/l. Målingene utover dagen er mellom 7-10, som er OK. Kan det være at jeg spiser kveldsmat for sent (ca. kl. 22)? Har lett for å spise mye frukt. Har en stressende jobb. Er det «skadelig» å gå med slike målinger frem til neste sommer? Da blir jeg pensjonist og får enklere et roligere liv uten stress. Får da også trimmet mer regelmessig. Ser at trim hjelper godt.

  29.09.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan forandringer i blodsukkeret påvirker synet?

  Fikk diagnosen diabetes type 2 for 6 uker siden. Hadde 28.6 mmol/l i blodsukker ved diagnosetidspunkt. I tillegg til vanlige symptomer ble jeg veldig nærsynt (-3). Hadde +1 før diagnosen. Nå er blodsukkeret på vei ned (men veldig ustabilt) og nå har jeg blitt enda mer langsynt enn før. Fikk beskjed av optiker at det nok ville forandre seg igjen. Er det normalt at det skjer så store forandringer på 6 uker?

  14.09.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvorfor er jeg så trøtt og sliten?

  Jeg er en kvinne på 61 år som har diabetes type 2. Hvilke komplikasjoner kan man få av diabetes type 2? Jeg jobber 100 % på et kontor, men har den siste tiden følt meg veldig sliten. Kommer hjem helt utmattet og har ikke krefter eller energi til noen ting. Kan det komme av diabetes eller har det noe med hjertet å gjøre? Har i tillegg angina og fikk satt inn to stenter i fjor. Bruker medisiner for hjerte og blodtrykk. HbA1c (langtidsprøven) ligger på 69 mmol/mol (8.5 %) og blodsukkeret er ellers på 12. Jeg har store bivirkninger av tabletter for å redusere blodsukkeret og kan derfor ikke ta dem. Jeg trenger å gå ned ca. 5 kg, men har ikke klart det til nå. Jeg har et enormt søtsug, særlig etter måltider. Hva skal jeg gjøre og hvordan?

  10.09.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva kan være årsak til den periodevis nedsatte effekten av insulin?

  Jeg er en mann på 47 år som har hatt diabetes type 1 i ca. 35 år. Har ett spørsmål jeg har fundert på de senere årene, men noe jeg aldri har fått svar på. I perioder virker det som insulinet ikke virker som den skal, dette selv om jeg prøver andre penner med samme type insulin. Kan faktisk ta over dobbelt så mye insulindose som jeg egentlig bruker i disse periodene, men selv etter dette har blodsukkeret lett for å stige. Når jeg har disse periodene blir jeg veldig sliten, trett, og irritabel i kroppen. Føles nesten som allergiske symptomer. Etter ca. en til to uker går dette plutselig over av seg selv, og jeg kan gå ned til normal dose insulin igjen. Neste periode kan da komme tilbake igjen etter 2-4 måneder. Dette er svært plagsomt for meg. Har lurt på om det kan være noen medisiner som kan påvirke insulinbehovet selv om jeg ikke endrer mengden av disse. Bruker medisiner mot blant annet lavt stoffskifte, blodtrykk og kolesterol i tillegg til insulin. Jeg mistenker selv at dette kan komme av at jeg i perioder har veldig lett for å stresse meg opp over ting. Har også en del angst i perioder. De dagene jeg stresser veldig mye på jobb, kan det virke som jeg får en reaksjon noen dager etter, altså at insulinet virker dårligere. Da prater jeg om virkelig stress på jobben, slik at jeg jobber under høyt press i to-tre dager. Kan det ev. være noen hormoner i kroppen min som ødelegger for insulinet når jeg stresser. Håper dere kan svare meg på dette.

  22.08.2009 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin