Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvordan få insulinpumpe?

  Jeg har diabetes type 1 og følges opp hos fastlege. Jeg kan tenke meg å prøve insulinpumpe, men er litt usikker på hvordan jeg går frem. Er det fastlegen som skriver henvisning til sykehus? Er det valgfritt hvilken type pumpe man ønsker å bruke?

  06.04.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kasting av insulinpenner?

  Kan man kaste insulinpenner, både med og uten insulin, i vanlig søppel?

  16.01.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Insulinpumpe og vektøkning?

  Viser forskning at man får vektoppgang ved å gå over til insulinpumpe, og hvorfor? Har det noe å gjøre med at vi kun bruker hurtigvirkende insulin?

  21.04.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Ambulansetjeneste og insulinpumper?

  Jeg jobber i ambulansetjenesten og har et spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med. Når vi er ute for hypoglykemi med pasienter som har insulinpumpe, så ønsker vi å stoppe insulintilførselen fra pumpen. Hvordan gjør vi dette enklest? Skal vi ta ut batteriet eller dra ut slangen? Er det flere typer pumper på markedet?

  23.03.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvor mye tåler insulinpumpen Omnipod?

  Jeg er en gutt på 13 år som nettopp fikk diabetes type 1. Jeg bruker Omnipodpumpe. Jeg fester den på armen. Jeg trener håndball, men har hatt en lengre pause nå pga. nyoppdaget diabetes. Jeg lurer på to ting: 1. Hvor mye tåler en Omnipod? Altså hvor mye kan man rive i den? (Håndball er jo en kontaktsport med mye dytting o.l.) 2. Hva kan jeg ev. beskytte Omnipoden med?

  07.01.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Krav/regler for bytte av insulinpumpe?

  Jeg har et spørsmål angående bytte av insulinpumpe. Jeg har en Accu-Chek Spirit insulinpumpe som jeg har vært veldig fornøyd med. Den har jeg brukt i syv år, og har ikke hatt noen problemer. Det eneste jeg kan klage på per i dag, er at det medisinske utstyret jeg trenger er av begrenset antall på sykehusapoteket når jeg skal hente det. Det har vært mange tilfeller at de ikke har det utstyret jeg må ha når jeg kommer, og i hovedsak reservoarene. Det som skjer da er at jeg må vente opptil flere dager, kanskje en uke, på å få det tilsendt i posten. Dette skaper veldig stor frustrasjon og jeg føler meg oppgitt. Etter en samtale med sykehusapoteket angående dette, ble det blant annet nevnt at jeg var blant de få som fremdeles hadde Accu-Chek Spirit insulinpumpe. Da kan det forklares hvorfor det medisinske utstyret er av begrenset antall. I vertfall, nå har det gått så lang tid at levetiden på pumpen snart tar slutt. Det er under ett år igjen for å være mer nøyaktig. Tidligere har jeg fått prøve Medtronic sin insulinpumpe med kontinuerlig glukosemåler. Denne likte jeg svært godt, og passet bedre i forhold til min hverdag, og for min trygghet. I den tiden jeg fikk prøve pumpen, ble det diskutert på sykehuset om jeg skulle gå fra min Accu-Chek Spirit til Medtronic sin insulinpumpe med glukosemåler der og da, men det viste seg ikke å bli noe av. Jeg tolket som at det var av økonomiske årsaker. Dette ble et stort nederlag for meg. Dette er cirka ett år siden nå. Så spørsmålet mitt er: nå når det er en levetid på under ett år på insulinpumpen min, når kan jeg få be om å bytte til en ny? Må jeg vente til pumpen slutter å fungere, eller kan jeg få en ny før den tid kommer? Finnes det eventuelt noen krav til dette? Får jeg selv velge hvilken pumpe jeg vil ha? Jeg er så å si lei av å «mase» etter ny pumpe hver gang jeg er på konsultasjon på sykehuset, så jeg ønsker egentlig å vite om det finnes regler i forhold til bytte av insulinpumper?

  04.01.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Kan jeg få kontinuerlig blodsukkermåler?

  Jeg lurer på om det er mulig for meg å få Dexcom G4 Platinum for å måle blodsukkeret kontinuerlig? Jeg tar blodsukkerprøver så mange ganger daglig at fingrene er helt oppstukket. Jeg bruker OmniPod insulinpumpe, og er veldig godt fornøyd med den. Å ha en Dexcom i tillegg til blodsukkersjekkingen ville vært supert! Er det noen mulighet for det i Norge nå (sept. 2014)?

  10.09.2014 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Få tak i utstyr i utlandet?

  Jeg studerer i Australia, og trodde jeg hadde tatt med meg alt jeg trengte av utstyr. Er insulinpumpebruker, men jeg liker alltid å ha insulinpenner i beredskap dersom pumpen skulle streike eller ved spesielle anledninger. Jeg har glemt å ta med sprøytespisser til insulinpennene. Hvordan er det for meg å få tak i slikt her nede, eller utlandet generelt? Nå er alle mine resepter elektroniske, så jeg vet ikke om de kan vises her nede? Eller om det holder at jeg tar med det jeg har nå, forklarer situasjonen, og kanskje kan få kjøpt noen sprøytespisser på det lokale apoteket? Vil reiseforsikring ev. dekke disse utgiftene?

  16.01.2014 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Er det kun i magen jeg kan ha sensor og pumpe?

  Er det kun på magen jeg kan skyte inn/feste insulinpumpe og sensor?

  24.06.2013 Hjelpemidler
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Insulinpumpe og induksjonskokeplate?

  Jeg har nettopp fått installert en induksjonskokeplate hjemme. I bruksanvisningen står det: Dette apparatet oppfyller forskrifter om sikkerhet og elektromagnetiske kompatibilitet. Likevel bør ikke personer som har implantert pacemaker eller insulinpumpe oppholde seg i nærheten av dette apparatet. Jeg har en insulinpumpe. Hva sier dere om dette problemet?

  04.12.2012 Hjelpemidler
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin