Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Har jobbet ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Insulinumpe under huden?

  Jeg er mor til en gutt på 10 år som har diabetes type 1. Jeg har hørt rykter om at det eksisterer insulinpumper som blir operert inn under huden? Han bruker nå insulinpenner og ønsker ikke insulinpumpe som henger på beltet.

  04.09.2009 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Ta med insulinpumpen til utlandet 1 år?

  Hei! Jeg bruker insulinpumpe. Jeg vurderer å ta et studieår i Australia, og lurer derfor på om det er mulig og ha pumpen med meg der dit? Har nemlig hørt at det ikke går an å bestille pumpeutstyr til utlandet, uten at det blir veldig kostbart, stemmer dette?

  17.08.2009 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Kontroll av blodsukkerapparatet mitt?

  Jeg har fått et blodsukkerapparat av min lege og i pakken ligger det en kontrolloppløsning som har en holdbarhet på 90 dager etter åpning. Det står i manualen for apparatet at det skal testes en gang i uken med kontrolloppløsningen. På mitt apoteket har de aldri hatt etterspørsel etter kontrolloppløsning og at oppløsningen er så kostbar at de ikke kan ta den inn. Apoteket sier også at apparatene i dag er så sikre at det ikke er nødvendig å kontrollere dem. Jeg er usikker på hvordan jeg skal forholde meg til dette.

  15.02.2009 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Oppbevaring av insulinpenner på reise

  Jeg reiser en del både i jobb og privat. På reiser har jeg med meg ekstra insulinpenner i tilfelle det skulle skje noe med den som er i bruk. De ekstra ubrukte pennene pleier jeg å oppbevare i romtemperatur både på reisen og når jeg returnerer hjem. Hva bør jeg gjøre? Bør de ekstra pennene oppbevares kaldt på reisens bestemmelsessted og når jeg kommer hjem?

  08.08.2005 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Oppbevaring av insulin og utstyr i ekstrem kulde?

  Hei. Til høsten skal jeg på folkehøgskole for å drive med hundekjøring og friluftsliv. Vi skal på flere turer, enkelte i ekstrem kulde (ned til minus 40 grader), bl.a. til Svalbard. Jeg lurer på hvordan jeg da skal oppbevare insulin og blodsukkerapparat? Noen av turene varer ca. en uke. Håper dere kan hjelpe meg med dette!

  06.06.2004 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker