Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Jeg har noen spørsmål om karbohydrater

  Hei 1. Jeg bruker natreen sukker. Der står det 88 gram karbohydrater. Jeg lurer om det gir høyere blodsukker? 2. Er det forskjell på karbohydrater, raske og langsomme? 3. Jeg synes det er vanskelig og vite hva som er bra og ikke bra når det kommer til karbohydrater. Hvor mye karbohydrater kan jeg spise før det regnes som mye?

  10.06.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Hvilke frukt/grønnsaker anbefales å knaskes gjennom dagen?

  Hei, Jeg leser at blåbær er bra, men er det like bra med de som er hvite inni, som kalles hagebær? Er det noen annen frukt/grønnsak som er bra og som kan knaskes på gjennom dagen? Gulrot eller bringebær for eksempel?

  25.05.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Hva er det som skjer med potet når den blir kald etter koking?

  Hei! Jeg har både erfart selv og lest om at det blir mindre, både GI (glykemisk indeks) og karbohydrater i poteter når de er kalde, etter koking. Vet dere hvor mye som "er igjen" /som blir borte?

  23.04.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Vil syltetøy som ikke er tilsatt sukker påvirke blodsukkeret?

  Jeg har kjøpt syltetøy med opplysning «ikke tilsatt sukker». Nå ser jeg at det inneholder en del polyoler. Hvordan virker det på blodsukkeret?

  25.03.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Vil drops som er merket sukkerfri påvirke blodsukkeret?

  Viser til drops fra Werther`s Original som er merket sukkerfri. Under næringsinnhold står det 87 gram karbohydrater pr 100 gram vare. Hva betyr dette? Er det andre sukkerarter eller er det noe som er feil?

  06.01.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Tips til mat som gir langsom blodsukkerstigning ved irritabel tarm?

  Da jeg fikk diabetes type 1 begynte jeg å spise sunnere og bruker alltid grovt brød og knekkebrød. Dette har ført til at jeg har fått irritabel tarm! Jeg må unngå det meste av det jeg spiser og iallefall grovbrød og mye fiber. Problemet mitt er: hva skal jeg spise nå som gir langsom blodsukkerstigning? Særlig om kvelden og natta blir det vanskelig hvis jeg er for lav, hva kan jeg spise og som holder lenge? Og når jeg er på farta, noe jeg ofte er. Før hadde jeg brødskiver og knekkebrød i veska, hva skal jeg ha liggende i veska nå?

  06.10.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Smeltet ost og insulinbehov (blodsukkerpåvirkning)?

  Hei, Jobber som kokk på et sykehus, og vi har blitt fortalt at pasienter med diabetes IKKE skal få servert mat med smeltet ost(pizza, gratenger m.m.). Har søkt på Internett uten særlig resultat. Kan dere fortelle meg om årsaken?

  01.10.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Tips til vektnedgang?

  Hei Jeg har en diabetes LADA. Sliter med stor vektoppgang, ca. 20 kg på et år. Dette kom da jeg startet med insulinbehandling. Har dere tips på opplegg/firma eller lignende der en kan få veiledning eller kostprogram? Jeg bor i Stavanger. Sliter en del med føling ved trening og finner ikke helt ut av dette selv ...

  29.08.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Næringsdrikker og -pulver egnet for personer med diabetes?

  Hei, vi har en gutt 13 år med diabetes type 1, som skal prøve ut næringsdrikker i forhold til å øke vekt. Hvilke produkter er best i forhold til hans diabetes, og finnes det noe næringspulver som en kan blande inn i mat?

  22.06.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Type mat som kan hindre/medføre utviklinga av diabetes type 2?

  1. Hva slags mat kan føre til at diabetes type 2 utvikler seg? 2. Hva slags mat kan hindre at diabetes type 2 utvikler seg, ev. kan være med på å gjøre en frisk? er det spesielle næringsstoffer (f.eks. e-stoffer) eller produksjonsmåter (hvordan maten er laget/produsert) som kan være spesielt bra eller dårlig? 3. Noen konkrete tips til kosthold og matvarer?

  25.04.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog