Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Kostråd for å redusere kolesterol og unngå høyere blodsukker?

  Jeg er blitt litt engstelig av meg fordi det er så mye jeg må være forsiktig med nå som det er blitt målt høye kolesterolverdier (i tillegg til høyt blodsukker etter karbohydratrike måltider, for eksempel pizza, som jeg er vant til å takle.) Jeg har levd på en slags Atkins-lignende diett i flere år og har vel spist litt for mye egg, kylling og mettet fett. Ingen frukt, men avokado, bær, bønner, linser, proteinpulver (av ert, ris), sjelden kjøtt, litt fisk. Da er langtidsblodsukkeret alltid bra (maksimum 5.2 %). Men ellers ikke! Jeg har ikke tatt glukosebelastningstest. I det siste tar jeg CapsiMax (hvit hagebønne) og spiser havregrøt om morgenen, som erstatning for egg. Lange dager på kontoret medfører imidlertid Atkins-barer og nøtter. Altså endel fett. Jeg har normal BMI (ca 23), og liv-hofte-ratio så vidt innenfor lav risiko. Totalkolesterolet er bedret siden første måling (6.7 nå 5.5). Ellers er alt normalt på en vanlig legesjekk (B12, D-vitamin, blodtrykk etc.). Kan dere gi meg råd i forhold til denne problemstillingen? Er det trygt å bruke CapsiMax (fra Vita)? Blokkerer det mesteparten av karbohydratene? Hva kan man ellers spise til frokost - og hva med noe lettvint på kontoret? Jeg trener litt og går turer, men det burde nok vært mer. Føler at det er VELDIG MYE å passe på mht. hva jeg kan spise og ikke. Tar tran, kalsium, Floradix, vitamin/mineral-tilskudd.

  09.03.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Kan personer med diabetes spise bananer eller ikke?

  Kan personer med diabetes spise bananer eller ikke? Det er offentliggjort studier som viser at modne bananer har sterke fordeler når det gjelder å styrke immunforsvaret i relasjon til kreftsykdom og også hjerte-kar-sykdom. Spesielt er kalium i modne bananer nevnt som et hensiktsmessig virkestoff. Karbohydratene i modne bananer sies også å brytes ned til lettere fordøybare sukkerarter som formodes ikke å være så uhensiktsmessige for personer med diabetes. Hva er de faglige rådene vedrørende modne bananer når denne kunnskapen er dokumentert?

  09.03.2016 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Aloe vera juice og blodsukker?

  Stabiliserer aloe vera juice blodsukkeret?

  22.11.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Diabetes type 1 og vektoppgang?

  Jeg er en kvinne i 50-åra med diabetes type 1. Jeg er fortvila ... Hvorfor legger jeg på meg når jeg passer på og teller karbohydrater til hvert måltid? Bruker Toujeo langtidsvirkende insulin hver morgen og hurtigvirkende insulin til måltider etter behov. Håper dere har et svar til meg :(

  09.11.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i snart 23 år. Jeg har de siste 4-5 månedene slitt med høyt blodsukker etter trening. Jeg trener i gjennomsnitt 3 ganger per uke. I begynnelsen tenkte jeg ikke noe over det, men da det ikke ga seg så begynte jeg å måle blodsukkeret før og etter trening. Blodsukkeret er fint før trening, på ca. 7 mmol/l. Men etter trening kan det fort ligge på 15 og 20. For en gang skyld er jeg veldig usikker på hva dette kan komme av (ingen endring i kosthold eller trening på flere år). Er dette noe dere har hørt om før og om er det andre som sliter med dette? Før sleit jeg heller med følinger etter trening. Kan det være at blodsukkeret blir for lavt under trening og at leveren lager sukker? Håper på noen råd. Kan selvfølgelig også måle under trening men det er ikke lett når det er midt i dans og fotball og som regel kjenner jeg det på kroppen under treningen at det blir høyt. Uansett så skal det jo være bra for diabetesen å trene - men slik det er nå så gjør trening mer vondt enn godt.

  10.10.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Er det bedre å lage juice selv?

  Jeg lurer på om det er bedre å drikke selvlaget juice? Kan jeg spise mais- og kornprodukter?

  01.10.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Tips til mat ved diabetes og gastroparese?

  Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å få en bedre blodsukkerregulering når jeg har diabetes og gastroparese? Det er litt forvirrende å velge mat når diabeteskost bør være grov med mye fiber, og gastroparese krever hurtige karbohydrater. Jeg ønsker meg forslag og tips til både middagsmat og kosemat som passer for diabetes type 1 og gastroparese. Er det noen vitaminer/kosttilskudd jeg bør ta? Finnes det hjelpemidler/medisiner som kan hjelpe til med fordøyelse av maten?

  27.03.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Spise ubegrenset av alle grønnsaker?

  Kan alle grønnsaker brukes fritt? Har hørt at de som vokser under jorda må man være forsiktig med, pga. sukkerinnholdet?

  12.03.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Trening og vektnedgang ved diabetes type 1?

  Jeg er en gutt på snart 18 år som har hatt diabetes type 1 i snart 8 år. Jeg har bestandig vært overvektig/tykk. Jeg lurer på om folk med diabetes også kan få sixpack? Jeg har trent i over 7 måneder nå, men bortsett fra at jeg føler meg litt sterkere, så merker jeg ingen forandringer. Håper på et godt svar her. Det handler tross alt om hvordan jeg skal velge å leve mitt liv.

  30.01.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Gir proteiner blodsukkerstigning?

  På Diabetesforbundets nettside om kosthold leser jeg følgende i innledningen til artikkelen om Proteiner: «Proteiner er en av de energigivende næringsstoffene kroppen vår trenger. Selv om det gir deg energi, påvirker det ikke blodsukkeret ditt.» Jeg kan ikke forstå at dette stemmer. Jeg har de siste 4 månedene gått over til streng lavkarbokosthold og omsider opplevd å få det gjenstridige blodsukkeret mitt under større kontroll. Jeg prøver å holde meg til maks 40 karbohydrater daglig. Derfor er det IKKE karbohydratene som får blodsukkeret mitt til å stige. Men det stiger allikevel! Et eksempel er stekt bacon, 2 egg samt 1 lavkarboskive (2-3 kh) og kremfløte i kaffen. Det får blodsukkeret mitt til å stige 4-5 mmol/l. Jeg har lest på en annen nettside at det proteinet som kroppen ikke trenger, blir gjort om til glucose. Hvis dette er forklaringen på min blodsukkerstigning, så kan man vel ikke påstå at proteinet ikke påvirker blodsukkeret mitt?

  15.10.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog