Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Har jobbet ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Diabetes type 1 og vektoppgang?

  Jeg er en kvinne i 50-åra med diabetes type 1. Jeg er fortvila ... Hvorfor legger jeg på meg når jeg passer på og teller karbohydrater til hvert måltid? Bruker Toujeo langtidsvirkende insulin hver morgen og hurtigvirkende insulin til måltider etter behov. Håper dere har et svar til meg :(

  09.11.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i snart 23 år. Jeg har de siste 4-5 månedene slitt med høyt blodsukker etter trening. Jeg trener i gjennomsnitt 3 ganger per uke. I begynnelsen tenkte jeg ikke noe over det, men da det ikke ga seg så begynte jeg å måle blodsukkeret før og etter trening. Blodsukkeret er fint før trening, på ca. 7 mmol/l. Men etter trening kan det fort ligge på 15 og 20. For en gang skyld er jeg veldig usikker på hva dette kan komme av (ingen endring i kosthold eller trening på flere år). Er dette noe dere har hørt om før og om er det andre som sliter med dette? Før sleit jeg heller med følinger etter trening. Kan det være at blodsukkeret blir for lavt under trening og at leveren lager sukker? Håper på noen råd. Kan selvfølgelig også måle under trening men det er ikke lett når det er midt i dans og fotball og som regel kjenner jeg det på kroppen under treningen at det blir høyt. Uansett så skal det jo være bra for diabetesen å trene - men slik det er nå så gjør trening mer vondt enn godt.

  10.10.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Er det bedre å lage juice selv?

  Jeg lurer på om det er bedre å drikke selvlaget juice? Kan jeg spise mais- og kornprodukter?

  01.10.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Tips til mat ved diabetes og gastroparese?

  Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å få en bedre blodsukkerregulering når jeg har diabetes og gastroparese? Det er litt forvirrende å velge mat når diabeteskost bør være grov med mye fiber, og gastroparese krever hurtige karbohydrater. Jeg ønsker meg forslag og tips til både middagsmat og kosemat som passer for diabetes type 1 og gastroparese. Er det noen vitaminer/kosttilskudd jeg bør ta? Finnes det hjelpemidler/medisiner som kan hjelpe til med fordøyelse av maten?

  27.03.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Spise ubegrenset av alle grønnsaker?

  Kan alle grønnsaker brukes fritt? Har hørt at de som vokser under jorda må man være forsiktig med, pga. sukkerinnholdet?

  12.03.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Trening og vektnedgang ved diabetes type 1?

  Jeg er en gutt på snart 18 år som har hatt diabetes type 1 i snart 8 år. Jeg har bestandig vært overvektig/tykk. Jeg lurer på om folk med diabetes også kan få sixpack? Jeg har trent i over 7 måneder nå, men bortsett fra at jeg føler meg litt sterkere, så merker jeg ingen forandringer. Håper på et godt svar her. Det handler tross alt om hvordan jeg skal velge å leve mitt liv.

  30.01.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Gir proteiner blodsukkerstigning?

  På Diabetesforbundets nettside om kosthold leser jeg følgende i innledningen til artikkelen om Proteiner: «Proteiner er en av de energigivende næringsstoffene kroppen vår trenger. Selv om det gir deg energi, påvirker det ikke blodsukkeret ditt.» Jeg kan ikke forstå at dette stemmer. Jeg har de siste 4 månedene gått over til streng lavkarbokosthold og omsider opplevd å få det gjenstridige blodsukkeret mitt under større kontroll. Jeg prøver å holde meg til maks 40 karbohydrater daglig. Derfor er det IKKE karbohydratene som får blodsukkeret mitt til å stige. Men det stiger allikevel! Et eksempel er stekt bacon, 2 egg samt 1 lavkarboskive (2-3 kh) og kremfløte i kaffen. Det får blodsukkeret mitt til å stige 4-5 mmol/l. Jeg har lest på en annen nettside at det proteinet som kroppen ikke trenger, blir gjort om til glucose. Hvis dette er forklaringen på min blodsukkerstigning, så kan man vel ikke påstå at proteinet ikke påvirker blodsukkeret mitt?

  15.10.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Høyt blodsukker i forbindelse med konkurranser?

  Har et spørsmål vedrørende trening/konkurranse og diabetes type 1. Opplever at trening som oftest gjennomføres uten store problemer. Når jeg skal konkurrere derimot, er det som oftest helt umulig og styre blodsukkernivået. Jeg vet at adrenalin ved konkurranser kan gjøre at blodsukkeret stiger. Bruker FreeStyle Navigator og kan se hvordan blodsukkeret utvikler seg underveis. Det ender nesten alltid med et skyhøyt blodsukker, totalt ødelagt kropp og kramper. Er det noen som har erfaring med dette, og som faktisk får dette til å funke? Tips mottas med takk!

  03.08.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • 5:2-dietten ved diabetes type 2?

  For tiden er 5:2-dietten den store "snakkisen". Hvordan kan man med diabetes type 2 gjennomføre en slik diett - er det i det hele tatt mulig? De to fastedagene skal man som kvinne ikke spise mer enn 500 kalorier (600 for menn). Jeg skjønner at det vil være individuelt, og spør i første omgang på generelt grunnlag.

  09.04.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Hva kan jeg erstatte sukker med?

  Jeg lurer på hva jeg kan erstatte sukkeret i kaker og annet med? Har en sønn som har fått diabetes type 2 og ønsker å hjelpe til med diverse mat. Har brukt sukrilett, men er dette et anbefalt ”sukker” å bruke? Ønsker å få vite hvilket produkt som er best å bruke. Blir litt forvirret av alle gode råd. Hva med fruktose kontra sukrilett eller annet?

  03.04.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder