Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Larsson Jacob Hyllengren

OSLO

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Høyt blodsukker i forbindelse med konkurranser?

  Har et spørsmål vedrørende trening/konkurranse og diabetes type 1. Opplever at trening som oftest gjennomføres uten store problemer. Når jeg skal konkurrere derimot, er det som oftest helt umulig og styre blodsukkernivået. Jeg vet at adrenalin ved konkurranser kan gjøre at blodsukkeret stiger. Bruker FreeStyle Navigator og kan se hvordan blodsukkeret utvikler seg underveis. Det ender nesten alltid med et skyhøyt blodsukker, totalt ødelagt kropp og kramper. Er det noen som har erfaring med dette, og som faktisk får dette til å funke? Tips mottas med takk!

  03.08.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • 5:2-dietten ved diabetes type 2?

  For tiden er 5:2-dietten den store "snakkisen". Hvordan kan man med diabetes type 2 gjennomføre en slik diett - er det i det hele tatt mulig? De to fastedagene skal man som kvinne ikke spise mer enn 500 kalorier (600 for menn). Jeg skjønner at det vil være individuelt, og spør i første omgang på generelt grunnlag.

  09.04.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Hva kan jeg erstatte sukker med?

  Jeg lurer på hva jeg kan erstatte sukkeret i kaker og annet med? Har en sønn som har fått diabetes type 2 og ønsker å hjelpe til med diverse mat. Har brukt sukrilett, men er dette et anbefalt ”sukker” å bruke? Ønsker å få vite hvilket produkt som er best å bruke. Blir litt forvirret av alle gode råd. Hva med fruktose kontra sukrilett eller annet?

  03.04.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kosttilskuddet VitaePro ved diabetes type 2?

  Er det mulig å bruke kosttilskuddet VitaePro når du har diabetes type 2?

  10.01.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høyt blodsukker i forbindelse med trening?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i nesten 40 år. Jeg trener en god del og måler derfor blodsukker før jeg legger ut på treningsturer. Før trening: 10 Etter trening: 26 Ville det ikke heller være naturlig at blodsukkeret synker, fremfor å stige, slik det gjør hos meg?

  05.11.2013 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Intensiv trening og høyt blodsukker?

  I motivasjonsgruppen vår dukket det opp et spørsmål om intensiv fysisk aktivitet og høyt blodsukker. En av deltakeren hadde hørt at ved høyt blodsukker, f.eks. 12 mmol/l, så er det ikke så gunstig å sette i gang med hard fysisk aktivitet for å få blodsukkeret ned. For eksempel å hoppe tau som en deltaker gjorde når det ble over 8 mmol/l. Finner ikke noen eksakte råd om dette. Er det mulig å gi det?

  30.10.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Forklaring på et høyere blodsukker etter trening?

  Ligger på grensen til å ha diabetes. Måler blodsukkeret nå og da. Fastende blodsukker var i går til 5.9 mmol/l. Trimmet deretter en halv time på ergometersykkel - målte så blodsukker igjen fastende til 6.3 mmol/l. Har dere en god forklaring?

  07.10.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan hard fysisk aktivitet føre til hjerneslag eller hjerneinfarkt?

  Jeg har diabetes type 2 og jeg kjenner flere som har oppdaget at de har diabetes type 2 etter at de har hatt hjerneslag eller hjerteproblemer. Er det stor risiko for dette dersom en deltar i hard anstrengende løping i en times tid?

  28.04.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Søtningsstoffet sukrin?

  Jeg lurer på deres erfaringer med søtningsstoffet sukrin? Kan og bør jeg bruke dette i daglig kost? Hva er ev. anbefalingene?

  27.08.2011 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kutte ut melk ved diabetes?

  Min samboer fikk høre av sin lege at han måtte kutte ut melk da han fikk konstatert diabetes type 2? Vi leser jo at man godt kan drikke lettmelk til måltider, så vi blir litt usikre... Hva med laktosereduserte/-frie produkter - er det et bedre alternativ for personer med diabetes?

  30.06.2011 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder