Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Trening og vektnedgang ved diabetes type 1?

  Jeg er en gutt på snart 18 år som har hatt diabetes type 1 i snart 8 år. Jeg har bestandig vært overvektig/tykk. Jeg lurer på om folk med diabetes også kan få sixpack? Jeg har trent i over 7 måneder nå, men bortsett fra at jeg føler meg litt sterkere, så merker jeg ingen forandringer. Håper på et godt svar her. Det handler tross alt om hvordan jeg skal velge å leve mitt liv.

  30.01.2015 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Gir proteiner blodsukkerstigning?

  På Diabetesforbundets nettside om kosthold leser jeg følgende i innledningen til artikkelen om Proteiner: «Proteiner er en av de energigivende næringsstoffene kroppen vår trenger. Selv om det gir deg energi, påvirker det ikke blodsukkeret ditt.» Jeg kan ikke forstå at dette stemmer. Jeg har de siste 4 månedene gått over til streng lavkarbokosthold og omsider opplevd å få det gjenstridige blodsukkeret mitt under større kontroll. Jeg prøver å holde meg til maks 40 karbohydrater daglig. Derfor er det IKKE karbohydratene som får blodsukkeret mitt til å stige. Men det stiger allikevel! Et eksempel er stekt bacon, 2 egg samt 1 lavkarboskive (2-3 kh) og kremfløte i kaffen. Det får blodsukkeret mitt til å stige 4-5 mmol/l. Jeg har lest på en annen nettside at det proteinet som kroppen ikke trenger, blir gjort om til glucose. Hvis dette er forklaringen på min blodsukkerstigning, så kan man vel ikke påstå at proteinet ikke påvirker blodsukkeret mitt?

  15.10.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Høyt blodsukker i forbindelse med konkurranser?

  Har et spørsmål vedrørende trening/konkurranse og diabetes type 1. Opplever at trening som oftest gjennomføres uten store problemer. Når jeg skal konkurrere derimot, er det som oftest helt umulig og styre blodsukkernivået. Jeg vet at adrenalin ved konkurranser kan gjøre at blodsukkeret stiger. Bruker FreeStyle Navigator og kan se hvordan blodsukkeret utvikler seg underveis. Det ender nesten alltid med et skyhøyt blodsukker, totalt ødelagt kropp og kramper. Er det noen som har erfaring med dette, og som faktisk får dette til å funke? Tips mottas med takk!

  03.08.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • 5:2-dietten ved diabetes type 2?

  For tiden er 5:2-dietten den store "snakkisen". Hvordan kan man med diabetes type 2 gjennomføre en slik diett - er det i det hele tatt mulig? De to fastedagene skal man som kvinne ikke spise mer enn 500 kalorier (600 for menn). Jeg skjønner at det vil være individuelt, og spør i første omgang på generelt grunnlag.

  09.04.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Hva kan jeg erstatte sukker med?

  Jeg lurer på hva jeg kan erstatte sukkeret i kaker og annet med? Har en sønn som har fått diabetes type 2 og ønsker å hjelpe til med diverse mat. Har brukt sukrilett, men er dette et anbefalt ”sukker” å bruke? Ønsker å få vite hvilket produkt som er best å bruke. Blir litt forvirret av alle gode råd. Hva med fruktose kontra sukrilett eller annet?

  03.04.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kosttilskuddet VitaePro ved diabetes type 2?

  Er det mulig å bruke kosttilskuddet VitaePro når du har diabetes type 2?

  10.01.2014 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høyt blodsukker i forbindelse med trening?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i nesten 40 år. Jeg trener en god del og måler derfor blodsukker før jeg legger ut på treningsturer. Før trening: 10 Etter trening: 26 Ville det ikke heller være naturlig at blodsukkeret synker, fremfor å stige, slik det gjør hos meg?

  05.11.2013 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Intensiv trening og høyt blodsukker?

  I motivasjonsgruppen vår dukket det opp et spørsmål om intensiv fysisk aktivitet og høyt blodsukker. En av deltakeren hadde hørt at ved høyt blodsukker, f.eks. 12 mmol/l, så er det ikke så gunstig å sette i gang med hard fysisk aktivitet for å få blodsukkeret ned. For eksempel å hoppe tau som en deltaker gjorde når det ble over 8 mmol/l. Finner ikke noen eksakte råd om dette. Er det mulig å gi det?

  30.10.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Forklaring på et høyere blodsukker etter trening?

  Ligger på grensen til å ha diabetes. Måler blodsukkeret nå og da. Fastende blodsukker var i går til 5.9 mmol/l. Trimmet deretter en halv time på ergometersykkel - målte så blodsukker igjen fastende til 6.3 mmol/l. Har dere en god forklaring?

  07.10.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan hard fysisk aktivitet føre til hjerneslag eller hjerneinfarkt?

  Jeg har diabetes type 2 og jeg kjenner flere som har oppdaget at de har diabetes type 2 etter at de har hatt hjerneslag eller hjerteproblemer. Er det stor risiko for dette dersom en deltar i hard anstrengende løping i en times tid?

  28.04.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin