Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Intensiv trening og høyt blodsukker?

  I motivasjonsgruppen vår dukket det opp et spørsmål om intensiv fysisk aktivitet og høyt blodsukker. En av deltakeren hadde hørt at ved høyt blodsukker, f.eks. 12 mmol/l, så er det ikke så gunstig å sette i gang med hard fysisk aktivitet for å få blodsukkeret ned. For eksempel å hoppe tau som en deltaker gjorde når det ble over 8 mmol/l. Finner ikke noen eksakte råd om dette. Er det mulig å gi det?

  30.10.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Forklaring på et høyere blodsukker etter trening?

  Ligger på grensen til å ha diabetes. Måler blodsukkeret nå og da. Fastende blodsukker var i går til 5.9 mmol/l. Trimmet deretter en halv time på ergometersykkel - målte så blodsukker igjen fastende til 6.3 mmol/l. Har dere en god forklaring?

  07.10.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan hard fysisk aktivitet føre til hjerneslag eller hjerneinfarkt?

  Jeg har diabetes type 2 og jeg kjenner flere som har oppdaget at de har diabetes type 2 etter at de har hatt hjerneslag eller hjerteproblemer. Er det stor risiko for dette dersom en deltar i hard anstrengende løping i en times tid?

  28.04.2012 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Søtningsstoffet sukrin?

  Jeg lurer på deres erfaringer med søtningsstoffet sukrin? Kan og bør jeg bruke dette i daglig kost? Hva er ev. anbefalingene?

  27.08.2011 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kutte ut melk ved diabetes?

  Min samboer fikk høre av sin lege at han måtte kutte ut melk da han fikk konstatert diabetes type 2? Vi leser jo at man godt kan drikke lettmelk til måltider, så vi blir litt usikre... Hva med laktosereduserte/-frie produkter - er det et bedre alternativ for personer med diabetes?

  30.06.2011 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Høyt blodsukker i forbindelse med trening?

  Jeg er en gutt på 20 år, som har hatt diabetes type 1 i 6 år. Det siste halvannet året har jeg fått et stort problem når jeg jogger. Etter joggetur øker blodsukkeret veldig kjapt, selv når jeg tar ekstra insulin under treningen. Jeg tror ikke det skyldes insulinmangel, ofte har jeg fint blodsukker, 8-9 når jeg starter, og kommer hjem med 5-6 i blodsukker. Selv om jeg tar 6-7 enheter hurtigvirkende insulin ute i løypa ca. 15-20 minutter før jeg er hjemme, har jeg ofte så høyt som 15 i blodsukker en time senere, og noen ganger tar det lang tid å få ned blodsukkeret igjen. Blodsukkerstigningen føles også på kroppen ved at det sprenger inne i hodet. Hva kan dette skyldes? For 3-4 år siden var virkningen av joggetur akkurat motsatt.

  31.05.2011 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Farlig med høy puls når blodsukker er på ca. 10 mmol/l?

  Er det fare for helsa å trimme slik at pulsen kommer opp i 120 til 130 når mine morgenmålinger ligger rundt 10 mmol/l?

  31.01.2011 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvorfor stiger blodsukkeret ved trening?

  Jeg fikk påvist diabetes type 1 i april i år, og har akkurat begynt å trene igjen. På sykehuset fikk jeg beskjed om at jeg måtte være forsiktig med dosene før trening pga. at blodsukkeret ville synke veldig. Når jeg går turer skjer dette. Men når jeg løper stiger blodsukkeret. Sist gang steg blodsukkeret fra 8,3 til 13,4 i løpet av en time med løping. Da jeg målte 8,3 var det vel en time siden sist måltid. Er det normalt at jeg faktisk må sette en ekstra dose før harde treninger? Jeg bruker 6 enheter Insulatard om kvelden. Kan det ha med det langtidsvirkende insulinet å gjøre?

  31.10.2010 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Årsak til muskelsmerter?

  I tillegg til diabetes type 1 der jeg bruker Insulatard morgen (8 ie) og kveld (12ie), og NovoRapid til hvert måltid (1,5 ie) tar jeg stoffskiftetabletter, etter at kjertelen ble "svidd" bort for 10 år siden. Stoffskiftet er nå normalt. Jeg trener ca. en time 5-6 ganger i uken, men jeg har mye vondt. Virker som om utvekslingen i cellene ikke går som det skal. Kjennes ut som om det er skikkelig med melkesyre i musklene hele tiden. Noen få ganger, kanskje 5-6 ganger i året er det ikke slik, Da er det helt herlig å trene og jeg kan springe eller gå på ski i det uendelige. Hva kan dette skyldes? Hvor kan jeg henvende meg for å finne ut av dette? Jeg har nettopp byttet korsbåndet. Dette har medført to måneder på krykker og noen kilo ekstra. Hvordan skal jeg trene og spise for å brenne fett, uten å samtidig få for lavt blodsukker? Jeg reagerer veldig på fysisk aktivitet og setter ikke insulin når jeg skal trene.

  31.01.2010 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvorfor får jeg høyere blodsukker etter joggeturen?

  Jeg er en mann på 22 år med diabetes type 1. Når jeg tar meg en joggetur stiger blodsukkeret ganske mye. Jeg måler før og etter joggeturen. Når jeg kommer tilbake fra joggeturen må jeg ta insulin for å få ned blodsukkeret. En annen ettereffekt er at jeg ofte får føling på natten. Hvorfor skjer dette og hva kan jeg gjøre for at dette ikke skal skje?

  23.03.2009 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin