Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert






På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvorfor stiger blodsukkeret ved trening?

  Jeg fikk påvist diabetes type 1 i april i år, og har akkurat begynt å trene igjen. På sykehuset fikk jeg beskjed om at jeg måtte være forsiktig med dosene før trening pga. at blodsukkeret ville synke veldig. Når jeg går turer skjer dette. Men når jeg løper stiger blodsukkeret. Sist gang steg blodsukkeret fra 8,3 til 13,4 i løpet av en time med løping. Da jeg målte 8,3 var det vel en time siden sist måltid. Er det normalt at jeg faktisk må sette en ekstra dose før harde treninger? Jeg bruker 6 enheter Insulatard om kvelden. Kan det ha med det langtidsvirkende insulinet å gjøre?

  31.10.2010 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Årsak til muskelsmerter?

  I tillegg til diabetes type 1 der jeg bruker Insulatard morgen (8 ie) og kveld (12ie), og NovoRapid til hvert måltid (1,5 ie) tar jeg stoffskiftetabletter, etter at kjertelen ble "svidd" bort for 10 år siden. Stoffskiftet er nå normalt. Jeg trener ca. en time 5-6 ganger i uken, men jeg har mye vondt. Virker som om utvekslingen i cellene ikke går som det skal. Kjennes ut som om det er skikkelig med melkesyre i musklene hele tiden. Noen få ganger, kanskje 5-6 ganger i året er det ikke slik, Da er det helt herlig å trene og jeg kan springe eller gå på ski i det uendelige. Hva kan dette skyldes? Hvor kan jeg henvende meg for å finne ut av dette? Jeg har nettopp byttet korsbåndet. Dette har medført to måneder på krykker og noen kilo ekstra. Hvordan skal jeg trene og spise for å brenne fett, uten å samtidig få for lavt blodsukker? Jeg reagerer veldig på fysisk aktivitet og setter ikke insulin når jeg skal trene.

  31.01.2010 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvorfor får jeg høyere blodsukker etter joggeturen?

  Jeg er en mann på 22 år med diabetes type 1. Når jeg tar meg en joggetur stiger blodsukkeret ganske mye. Jeg måler før og etter joggeturen. Når jeg kommer tilbake fra joggeturen må jeg ta insulin for å få ned blodsukkeret. En annen ettereffekt er at jeg ofte får føling på natten. Hvorfor skjer dette og hva kan jeg gjøre for at dette ikke skal skje?

  23.03.2009 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan jeg med diabetes type 2 ta omega 3-tabletter?

  Jeg har en godt regulert diabetes type 2 med en HbA1c på 42 mmol/mol (6 %). Jeg tar to omega 3-tabletter hver dag samt vitamin B-piller. Føler at jeg har det bedre fysisk når jeg tar omega 3 da jeg også har fibromyalgi. Jeg har blitt fortalt at vi som har diabetes type 2 og går på blodtrykksmedisiner ikke bør bruke Omega 3? Har dette en negativ effekt?

  19.01.2009 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Insulin og fysiske anstrengelser?

  Jeg har diabetes type 1 og er 50 år. Jeg har lyst til å sykle Birkebeinerrittet. Jeg har trent styrke og litt kondis i noen år, men lurer på hvordan jeg bør forholde meg mht. insulin og mat ved lengre fysiske anstrengelser? Må ikke insulin være tilstede for at også muskelceller skal få tilgang til energi (glukose)? Kan man unnlate å sette insulin ved spising, eller bare sette mindre, og allikevel utnytte energien i maten? Jeg er klar over at jeg må ha med raske karbohydrater for å unngå føling.

  26.05.2008 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Insulin, trening og blodsukker?

  Jeg fikk diabetes type 1 for tre år siden. Jeg har for første gang etter diagnosen begynt å trene på et treningssenter. Det er litt av en utfordring! Jeg får enten for lavt blodsukker eller alt for høyt under og etter trening. I begynnelsen begynte jeg treningen med lite hurtigvirkende i kroppen, et par timer siden sist måltid og ca. 10 mmol/l i blodsukker. En time med spinning ga meg da et blodsukkerfall ned til 2. Det føles ikke greit å pimpe cola under treningen. Så forsøkte jeg en annen teknikk. Jeg spiste et måltid (et par knekkebrød eller en liten middagsporsjon) en time før trening. Da var jeg ofte på 12 i blodsukker før trening, og i løpet av timen føyk jeg opp til 15-16. Jeg vil ikke gi opp, men trenger gode insulintips i fm med trening. Kanskje jeg bare må godta at hard trening trenger jevn tilførsel av karbohydrater om man har diabetes eller ei? Men er det bare hurtigvirkende jeg bør ta mindre av før en trening, eller bør jeg også ta mindre Lantus?

  19.02.2008 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har diabetes type 2 og trener tre dager i uka på treningsstudio. Fin HbA1c (langtidsblodsukker) på 45 mmol/mol (6.3 %). Følgende skjedde her om dagen: Jeg spiste ei skive grovbrød til frokost og et beger salat med kylling til lunsj. Dro på spinning like etter jobb, og rakk dermed ingen middag. Spiste ei lita skive grovbrød istedet. Etter treninga var jeg fullstendig tom - svett, sliten og utmattet. Tenkte jeg skulle måle blodsukkeret - og det var 7.3 mmol/l! Jeg kan ikke forstå at det ikke var lavere? Jeg hadde trodd at det ville sunket kraftig når jeg hadde trent så hardt. Hvorfor skjedde ikke det?

  19.03.2006 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå lavt blodsukker ved skigåing?

  Jeg opplever at ved skigåing er det helt spesielt vanskelig å kontrollere blodsukkeret. Det faller svært raskt, og tar bort mye av gleden ved å gå på ski. Finnes det noen gode råd eller tips om hvordan for lavt blodsukker kan unngås ved skigåing (hurtig skigåing/skøyting)?

  31.12.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høyere blodsukker etter trimturen?

  Jeg regulerer min diabetes 2 med kost og fysisk aktivitet. Fastende verdier om morgenen er 5.5-6 mmol/l. Straks etter trimtur (på en time) kan jeg måle 8.5-9 mmol/l. Etter 3 timer kan verdien rusle nedover, men det går sakte. Hvorfor blir verdien så høy etter trimturen? Jeg går ganske hardt og nesten hver dag. Er det for mye trim for en gammel mann?

  17.04.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Forholdet mellom blodsukker, trening og forbrenning?

  Jeg er 27 år og har diabetes type 1. I fjor høst begynte jeg å trene på helsestudio. Jeg trener minimum 3 ganger per uke; styrketrening eller utholdenhet. Jeg har noen ekstra kilo jeg gjerne vil bli kvitt, men jeg sliter skikkelig med det. Jeg lurer på forholdet mellom trening, insulin og blodsukkernivå. Har blodsukkeret mitt under trening noe å si for forbrenningen?

  03.02.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin