Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert






På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Diabetessykepleier og veileder

Ann-Merethe Mannvik

OSLO

Har jobbet ved Nordlandssykehuset Bodø siden 1998. Diabetessykepleier fra 2011. Lang erfaring fra barneavdeling, men har også jobbet som diabetessykepleier ved medisinsk poliklinikk. Foredragsholder og veileder på Diabeteslinjen siden 2019.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Insulin og fysiske anstrengelser?

  Jeg har diabetes type 1 og er 50 år. Jeg har lyst til å sykle Birkebeinerrittet. Jeg har trent styrke og litt kondis i noen år, men lurer på hvordan jeg bør forholde meg mht. insulin og mat ved lengre fysiske anstrengelser? Må ikke insulin være tilstede for at også muskelceller skal få tilgang til energi (glukose)? Kan man unnlate å sette insulin ved spising, eller bare sette mindre, og allikevel utnytte energien i maten? Jeg er klar over at jeg må ha med raske karbohydrater for å unngå føling.

  26.05.2008 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Insulin, trening og blodsukker?

  Jeg fikk diabetes type 1 for tre år siden. Jeg har for første gang etter diagnosen begynt å trene på et treningssenter. Det er litt av en utfordring! Jeg får enten for lavt blodsukker eller alt for høyt under og etter trening. I begynnelsen begynte jeg treningen med lite hurtigvirkende i kroppen, et par timer siden sist måltid og ca. 10 mmol/l i blodsukker. En time med spinning ga meg da et blodsukkerfall ned til 2. Det føles ikke greit å pimpe cola under treningen. Så forsøkte jeg en annen teknikk. Jeg spiste et måltid (et par knekkebrød eller en liten middagsporsjon) en time før trening. Da var jeg ofte på 12 i blodsukker før trening, og i løpet av timen føyk jeg opp til 15-16. Jeg vil ikke gi opp, men trenger gode insulintips i fm med trening. Kanskje jeg bare må godta at hard trening trenger jevn tilførsel av karbohydrater om man har diabetes eller ei? Men er det bare hurtigvirkende jeg bør ta mindre av før en trening, eller bør jeg også ta mindre Lantus?

  19.02.2008 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har diabetes type 2 og trener tre dager i uka på treningsstudio. Fin HbA1c (langtidsblodsukker) på 45 mmol/mol (6.3 %). Følgende skjedde her om dagen: Jeg spiste ei skive grovbrød til frokost og et beger salat med kylling til lunsj. Dro på spinning like etter jobb, og rakk dermed ingen middag. Spiste ei lita skive grovbrød istedet. Etter treninga var jeg fullstendig tom - svett, sliten og utmattet. Tenkte jeg skulle måle blodsukkeret - og det var 7.3 mmol/l! Jeg kan ikke forstå at det ikke var lavere? Jeg hadde trodd at det ville sunket kraftig når jeg hadde trent så hardt. Hvorfor skjedde ikke det?

  19.03.2006 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå lavt blodsukker ved skigåing?

  Jeg opplever at ved skigåing er det helt spesielt vanskelig å kontrollere blodsukkeret. Det faller svært raskt, og tar bort mye av gleden ved å gå på ski. Finnes det noen gode råd eller tips om hvordan for lavt blodsukker kan unngås ved skigåing (hurtig skigåing/skøyting)?

  31.12.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Høyere blodsukker etter trimturen?

  Jeg regulerer min diabetes 2 med kost og fysisk aktivitet. Fastende verdier om morgenen er 5.5-6 mmol/l. Straks etter trimtur (på en time) kan jeg måle 8.5-9 mmol/l. Etter 3 timer kan verdien rusle nedover, men det går sakte. Hvorfor blir verdien så høy etter trimturen? Jeg går ganske hardt og nesten hver dag. Er det for mye trim for en gammel mann?

  17.04.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Forholdet mellom blodsukker, trening og forbrenning?

  Jeg er 27 år og har diabetes type 1. I fjor høst begynte jeg å trene på helsestudio. Jeg trener minimum 3 ganger per uke; styrketrening eller utholdenhet. Jeg har noen ekstra kilo jeg gjerne vil bli kvitt, men jeg sliter skikkelig med det. Jeg lurer på forholdet mellom trening, insulin og blodsukkernivå. Har blodsukkeret mitt under trening noe å si for forbrenningen?

  03.02.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Svimmelhet og ubehag i forbindelse med trening?

  Jeg har ett problem når jeg trener, men jeg er ikke sikker på om det kan ha noe med min diabetes type 1 å gjøre? Når jeg har trent en stund, blir jeg svimmel, skjelven og kvalm, og noen ganger kjenner jeg at det er like før jeg besvimer. Dette en en utrolig ubehagelig følelse som inntreffer omtrent hver gang jeg trener! Er det relatert til min diabetes og evt. hva kan jeg gjøre?

  28.04.2004 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin