Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Støtte til briller og synsundersøkelser?

  Lurer på om vi med diabetes type 1 har rett på støtte til briller og synsundersøkelser? Har fått bekreftet at jeg trenger briller knyttet til min diabetes.

  07.02.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Insulinbruk og drosjeyrket?

  Jeg har diabetes type 2 og bruker hurtigvirkende insulin til måltider. Kan jeg bli drosjesjåfør?

  02.02.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • For strenge krav ved utvidet helseattest?

  Jeg skal fornye mitt utvidede førerkort og har diabetes type 2 med HbA1c på 46 mmol/mol (6.4 %). Min fastlege sendte inn utvidet helseattest til Fylkesmannen. Der er de ikke fornøyd med opplysningene gitt av legen. De etterspør opplysninger om HbAc1 og detaljer om medisinbruk. Jeg reagerer negativt på dette og mener den utvidede helseattesten gir nok opplysninger! Jeg har aldri hatt såkalte følinger m.m., trener og har et svært strengt kosthold. Jeg lever et mye sunnere liv enn den vanlige nordmann og føler at denne overprøving av min fastlege gjennom mange år er urimelig. Hva mener Diabetesforbundet?

  26.01.2015 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Ambulansearbeider med diabetes type 1?

  Kan man jobbe i ambulanse når man har diabetes type 1?

  15.01.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Sikkerhet og ansettelse ved diabetes type 1?

  Det skal ansettes en person på vårt lager der det håndteres farlige kjemikalier. Det er mye truckkjøring for å få hentet ned containere og fat fra høyden. En av de kvalifiserte søkerne har diabetes type 1. Er det av sikkerhetsmessige grunner lurt å ansette denne personen? Man arbeider en del alene på lageret. Kan det medføre fare dersom personen får for lavt/høyt blodsukker? På vår arbeidsplass er sikkerheten i høysetet. Vil det være diskriminerende å ikke ansette personen fordi vedkommende har diabetes 1? Jeg har hørt om enkelte jobber som personer med diabetes 1 ikke kan ta. Veldig vanskelig dette her. Hvis Dere har noen erfaringer/råd om dette vil jeg sette stor pris det.

  17.02.2014 Rettigheter
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Støtte til fotpleie?

  Jeg er primærkontakt for en som har diabetes. Jeg har hørt snakk om at de som har diabetes har krav på gratis fotpleie – stemmer dette? Hva med spesialskotøy og innleggsåler?

  14.03.2013 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Fri fra jobb til legebesøk?

  Jeg har diabetes type 2 og jobber 100 % stilling. Her om kvelden hørte jeg noe som jeg vil sjekke riktigheten av hos dere: Stemmer det at man som kronisk syk har rett til et visst antall legebesøk o.l. uten at dette skal føres som fravær hos arbeidsgiver? Hvis dette medfører riktighet, vil jeg gjerne vite hvor det er hjemlet, slik at jeg (og flere med meg) kan vise det til arbeidsgiver.

  21.09.2012 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Kan jeg bli trafikklærer?

  Jeg har diabetes type 1 og ønsker å bli trafikklærer i førerkortklassene BEC1E. Er det en mulighet?

  30.08.2012 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Tap av førerkort ved øyekomplikasjoner?

  Jeg har hatt diabetes type 1 i 23 år. Jeg bekymrer meg for komplikasjoner, og da spesielt øyekomplikasjoner. Jeg har ennå ikke fått påvist diabetes retinopati, men har forstått det slik at det er vanskelig å unngå dette etter lang fartstid. Jeg er veldig redd for at øyekomplikasjoner skal føre til at jeg mister førerkortet. Jeg lurer derfor på hvor store øyekomplikasjonene kan være før en mister førerkortet?

  27.06.2012 Rettigheter
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Krav på assistent under svømmeundervisning?

  Har man krav til assistent under svømmeundervisning på skolen?

  16.02.2012 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Veileder