Anbefalt videre behandling ved type 2 når HbA1c er 60 mmol/mol?

Behandling

Besvart: 17.06.2019

Spørsmål:

Hei,
Jeg er en mann på 67 år. Jeg fikk påvist diabetes 2 for 20 år siden, og har siden da behandlet den med kosthold, mosjon (er ganske aktiv) og medisiner. Jeg tar 1 Amaryl (4 mg) pluss 4 metformin (500 mg) pr dag. Jeg har likevel et langtidsblodsukker som ligger på ca. 60 mmol/mol (7.6 %). Etter hvert er jeg en del plaget med magen i forbindelse med medisinen jeg spiser.
Hva vil dere anbefale i fremtiden? Gå over til å bruke insulin eller fortsette med pillene?

Svar:

Det er vanlig at blodsukkerkontrollen svekkes over tid til tross for økt bruk av medisiner. Etter det du forteller har du klart deg bra gjennom 20 år. Jeg merker meg at du har litt mageplager. Sannsynligvis er dette forårsaket av metformin som kan gi oppblåst mage, luft og diaré. Jeg går ut fra at du tar metformin sammen med mat da det gir minst plager. Hvis du likevel plages, kan det hjelpe å redusere dosen. Det kan diskuteres om Amaryl er det ideelle andrevalget, men for mange kan det være akseptabelt.

Du spør om råd for fremtiden. Det avhenger av om du er overvektig, om du har etablert hjerte- karsykdom, om du er plaget med føling på grunn av Amaryl eller hvilken holdning du har til sprøyter for å nevne noen faktorer.

Det finnes både tabletter og injeksjoner som kan være aktuelle for deg. Når det gjelder injeksjoner finnes det flere typer insulin, men også andre preparater som settes i sprøyteform og som stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere insulin. Disse kalles GLP-1 analoger. Insulin kan gi vektøkning, mens GLP-1 analogene gir vektreduksjon.

Det finnes mye å velge mellom. Jeg anbefaler at du tar opp dette med legen din slik at du bedre kan gjøre et godt valg. Lykke til!

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken