Vil drops som er merket sukkerfri påvirke blodsukkeret?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 05.02.2020

Spørsmål:

Viser til drops fra Werther`s Original som er merket sukkerfri. Under næringsinnhold står det 87 gram karbohydrater pr 100 gram vare.

Hva betyr dette? Er det andre sukkerarter eller er det noe som er feil?Svar:

Hei!

Produktet er merket sukkerfri fordi det ikke er vanlig sukker/melkesukker/fruktsukker i produktet, men det er kunstig søtet. Produktet er søtet med isomalt som er en sukkeralkohol, et søtningsstoff.

Vi deler søtningsstoffer inn i 2 hovedgrupper: energigivende søtningsstoffer (sukkeralkoholer) og ikke-energigivende søtningstoffer. Isomalt har nesten like høyt innhold av karbohydrater som i vanlig sukker, men det gir mindre energi og lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker. I tillegg er det ikke skadelig for tennene. Det varierer i noen grad fra sukkeralkohol til sukkeralkohol hvor mye det påvirker blodsukkeret.

Det står som du nevner "karbohydrater" på næringslisten, da isomalt er et karbohydrat og består av glukose + mannitol, men altså en sammensetning som gir lavere blodsukkerstigning enn bruk av vanlig sukker. Sukkeralkoholer brukes typisk i slike sukkerfrie godterityper som tyggis, drops, vingummi, lakris o.l.
Om du skal bruke søtningssmidler som ikke påvirker blodsukker er det de ikke-energigivende søtningsstoffene man kan bruke, bl.a. aspartam, acesulfam K, sakkarin, sukralose, stevia. Dette er søtningsmidler man typisk finner i brus eller i søtningserstatninger som man kan kjøpe i butikken for bruk til baking/over frokostblanding eller annet. Det er også etterhvert kommet flere godterityper (typisk vingummi og drops) som er søtet med Stevia og således vil ha liten/ingen påvirkning på blodsukkeret.

Dog, Werthers original søtet med isomalt i små mengder vil nok ikke gi betydningsfull økning av blodsukkeret, men det er likevel viktig å være klar over innholdet av sukkeralkohol som kan påvirke blodsukkeret, enten om man er "var" for blodsukkerpåvirkning, eller inntar store mengder av produktet.

Håper dette var oppklarende!

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen