Vil drops som er merket sukkerfri påvirke blodsukkeret?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 05.02.2020

Spørsmål:

Viser til drops fra Werther`s Original som er merket sukkerfri. Under næringsinnhold står det 87 gram karbohydrater pr 100 gram vare.

Hva betyr dette? Er det andre sukkerarter eller er det noe som er feil?



Svar:

Hei!

Produktet er merket sukkerfri fordi det ikke er vanlig sukker/melkesukker/fruktsukker i produktet, men det er kunstig søtet. Produktet er søtet med isomalt som er en sukkeralkohol, et søtningsstoff.

Vi deler søtningsstoffer inn i 2 hovedgrupper: energigivende søtningsstoffer (sukkeralkoholer) og ikke-energigivende søtningstoffer. Isomalt har nesten like høyt innhold av karbohydrater som i vanlig sukker, men det gir mindre energi og lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker. I tillegg er det ikke skadelig for tennene. Det varierer i noen grad fra sukkeralkohol til sukkeralkohol hvor mye det påvirker blodsukkeret.

Det står som du nevner "karbohydrater" på næringslisten, da isomalt er et karbohydrat og består av glukose + mannitol, men altså en sammensetning som gir lavere blodsukkerstigning enn bruk av vanlig sukker. Sukkeralkoholer brukes typisk i slike sukkerfrie godterityper som tyggis, drops, vingummi, lakris o.l.
Om du skal bruke søtningssmidler som ikke påvirker blodsukker er det de ikke-energigivende søtningsstoffene man kan bruke, bl.a. aspartam, acesulfam K, sakkarin, sukralose, stevia. Dette er søtningsmidler man typisk finner i brus eller i søtningserstatninger som man kan kjøpe i butikken for bruk til baking/over frokostblanding eller annet. Det er også etterhvert kommet flere godterityper (typisk vingummi og drops) som er søtet med Stevia og således vil ha liten/ingen påvirkning på blodsukkeret.

Dog, Werthers original søtet med isomalt i små mengder vil nok ikke gi betydningsfull økning av blodsukkeret, men det er likevel viktig å være klar over innholdet av sukkeralkohol som kan påvirke blodsukkeret, enten om man er "var" for blodsukkerpåvirkning, eller inntar store mengder av produktet.

Håper dette var oppklarende!

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen