Hva er det som skjer med potet når den blir kald etter koking?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 22.07.2020

Spørsmål:

Hei! Jeg har både erfart selv og lest om at det blir mindre, både GI (glykemisk indeks) og karbohydrater i poteter når de er kalde, etter koking. Vet dere hvor mye som "er igjen" /som blir borte?

Svar:

Hei!

Konkrete tall/data på dette varierer i ulike studier. Det virker blant annet til å være stor forskjell mellom ulike potetslag. Jeg finner gjennomgående at størstedelen av karbohydratene i potet, selv kald, vil bli tatt opp. Men at i kald potet skjer dette opptaket mye saktere (grunnet omdanningen av stivelsen). Slik at utslaget på blodsukkeret blir lavere. Enkelte studier angir at en svært liten andel blir omgjort til resistent stivelse som ikke blir fordøyd. Andre studier angir opp mot 1/3 av stivelsen blir omgjort til resistent stivelse.
En studie angir varm potet med GI 89, hvor samme potet hadde GI 56 når den var kald. Dette er dog kun tall fra én potettype, slik at som nevnt vil nok både tilberedning og type potet få ulike verdier.

Kilde: "Journal of the Diabetic Association"; Glycemic Index of Potatoes Commonly Consumed in North America; Fernandes G, et al.; April 2005

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen