Tiltak ved høyt blodsukker?

Blodsukker

Besvart: 30.03.2016

Spørsmål:

Min far er 57 år og har diabetes type 2. Han har fastet 15 timer om dagen i det siste 5 dager. I dag tidlig målte han blodsukkeret sitt til 15.9 vanligvis brukte han å ha det på 7-8. Vi har bedt ham å slutte å faste. Spørsmålet mitt er hvor farlig det er med blodsukker på ca. 16 og hva er raske tiltak som kan gjøres for å få det ned?

Svar:

Det å ha høyt blodsukker på ca. 16 innimellom er ikke farlig så lenge blodsukkeret går fint ned til normalt igjen(mellom 4 - 10) og ikke blir liggende høyt over tid. Årsaken til høyt blodsukker kan være et økt insulinbehov som kan skyldes sykdom, stress eller at man har glemt å ta blodsukkersenkende medisin eller ikke tatt nok.

Du skriver ingenting om faren din bruker noen medisiner for sin diabetes. Blir blodsukkeret liggende høyt over tid så bør faren din snakke med legen sin om han trenger blodsukkersenkende medisin for å få ned blodsukkeret. De som bruker insulin, blodsukkersenkende tabletter eller har vanskelig regulerbar diabetes anbefales ikke å faste og det kvalifiserer til unntak. Du kan finne mer informasjon om diabetes og ramadan her: http://diabetes.no/kosthold/mat-og-individ/om-ferie-og-hoytider/diabetes-og-ramadan/

Raske tiltak kan være at han går seg en rask tur, det pleier som regel å senke blodsukkeret.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen