Restless legs?

Annet

Besvart: 11.10.2018

Spørsmål:

Jeg har det siste året fått betydelige problemer med beina mine, spesielt det venstre. Det dukker opp når jeg legger meg om kvelden. Beinet blir urolig, tærne strammer seg (spriker; spesielt stortåa). Av og til får jeg kramper. Det blir dårlig med søvn. Merker ikke noe av dette om dagen. Har det noe med min diabetes type 1 å gjøre? HbA1c ligger rundt 64 mmol/mol (8 %). Ellers går jeg mye tur; både med og uten ski på bena.

Svar:

Jeg tror du har «restless legs» altså «urolige bein». Det kommer særlig om kvelden og kan forstyrre nattesøvnen. Det hjelper ofte å stå opp og gå rundt sengen og det kan være meget plagsomt. Det er nokså alminnelig også hos de som ikke har diabetes. Jeg tror derfor ikke det har noe med din diabetes å gjøre. Det kan av og til forveksles med diabetisk nevropati, men en har da oftest nummenhet, prikken og stikking og nedsatt følelse i beina og det kommer ikke spesielt om kvelden.

Det er nå kommet behandling som virker hos mange. Det er en såkalt dopaminagonist som brukes også f.eks. ved Parkinsons sykdom. Ved «restless legs» behøver en mye mindre mengde. Diskuter med din fastlege om dine plager er så vesentlige at det er aktuelt.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus