Normal HbA1c, men noe forhøyet fastende blodsukker?

Blodsukker

Besvart: 15.05.2017

Spørsmål:

Jeg har normalt langtidsblodsukker på 5.6 %, men har et lett forhøyet blodsukker om morgenen- alt fra 5.5 til 6.9. Hva kan forklare dette? Jeg har lavt stoffskifte som er medisinert, men sliter med treg fordøyelse. Noe overvektig. Røyker ikke og har aldri gjort det. Ellers frisk.

Hilsen en som ønsker å forebygge diabetes type 2.

Svar:

HbA1c (langtidsblodsukker) på 5,6 % er normalt. Denne verdien betyr at ditt gjennomsnittlige blodsukker sannsynligvis ligger i overkant av 6 mmol/l.

Hvis blodsukkeret ditt om morgenen (fastende blodsukker) stadig ligger høyere enn 6 er jeg enig i at dette er høyere enn gjennomsnittet. Forklaringen på det er sannsynligvis at leveren din har noe økt produksjon av glukose i løpet av natten. Dette igjen henger sammen med at du sannsynligvis har noe redusert insulinfølsomhet (som også betegnes som insulinresistens). Dette kan være arvelig, men det har også med vekt å gjøre. Høyere vekt gir redusert insulinfølsomhet. Vektreduksjon og fysisk aktivitet øker insulinfølsomheten.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.