Svangerskapsdiabetes og treningens effekt på blodsukkeret?

Blodsukker

Besvart: 21.08.2017

Spørsmål:

Hei, jeg har nettopp fått svangerskapsdiabetes. Jeg prøver å trene/gå ca. en time hver dag. Jeg ser da at jeg får et blodsukkernivå som er lavere enn det jeg hadde før jeg trente. Jeg kan f.eks. være på 7 mmol/l og gå ned til 5/5.5 etter trening.

Hvis jeg skal spise kake, så vil blodsukkeret fyke opp. Men kan jeg planlegge som følger: Hvis jeg har blodsukkernivå på 5, og spiser noe søtt som gjør at jeg kommer opp til f.eks. 9, så kan jeg trene etter at jeg har spist, slik at sukkernivået er under 7 etter to timer? Kan jeg gjøre det på denne måten? Jeg mener å ha lest et sted at blodsukkeret etter et måltid for ikke gravide med diabetes skal være under 10 etter to timer, mens for gravide skal den være under 7. Hvorfor er det forskjell på gravide og ikke gravide? Og hvorfor har trening så bra effektivt på sukkernivået?

Svar:

Du har rett i at målet for behandlingen av svangerskapsdiabetes er blodsukker under 7 mmol/l 1.5 - 2 timer etter måltidet. Hvis du kan oppnå det ved å trene, kan du spise et lite kakestykke. Hvis du ikke får blodsukker under 7, bør du kanskje avstå fra kakestykke?

Det at blodsukkergrensen etter måltid under svangerskapet er lavere, skyldes at blodsukkeret i det "normale" svangerskapet er lavere enn utenfor svangerskapet. Trening senker blodsukkeret fordi musklene tar opp mer sukker med mindre insulin når du trener og dermed blir blodsukkeret lavere.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus