Noen spørsmål om svangerskapsdiabetes?

Behandling

Besvart: 28.09.2017

Spørsmål:

Jeg har noen spørsmål angående svangerskapsdiabetes som jeg håper jeg kan få svar på.

1) Hvorfor prøver en å unngå bruk av insulin og piller når en har svangerskapsdiabetes? Jeg har inntrykk av at diabetessykepleiere først og fremst er ute etter å kostholdsregulere det

2) Går svangerskapsdiabetesen over rett etter fødselen, dvs. når morkaka er ute? Hvordan vet en i så fall at en ikke lenger har diabetes? skal en fortsette å ta målinger etter fødselen også? skal en "teste" seg selv, for eksempel spise sjokolade og lignende. for å kunne måle hvordan blodsukkeret er etterpå?

3) For dem som har svangerskapsdiabetes, hva anbefales det å spise mens en føder? En bør vel ikke spise sjokolade, frukt og annet som gir en høyt blodsukker? Er nøtter å anbefale?

4) Hvorfor virker trening så gunstig for å få ned blodsukkeret?

På forhånd takk.

Svar:

Hei,
Ad 1. Et fornuftig kosthold gjør det mye lettere å kontrollere blodsukkeret. Bare hvis en ikke oppnår målene ved kost, vil en legge til tabletter og/eller insulin.

Ad 2. Ja, svangerskapsdiabetes går over like etter fødselen vanligvis. Hvis blodsukkeret har vært uvanlig høyt i svangerskapet, kan det høye blodsukkeret fortsette. Vi anbefaler å teste HbA1c (gjennomsnittlig blodsukker) 2-3 måneder etter fødselen.

Ad 3. Mat under fødselen. Når fødselen er godt igang, blir oftest blodsukkeret lavere pga. muskelarbeidet, så en kan da spise karbohydrater (men matlysten er ofte ikke god).

Ad 4. Muskelarbeid setter ned blodsukkeret ved at sukkeret lettere går inn i musklene.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus