Råd for endring av levevaner?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 11.06.2018

Spørsmål:

Hei! Vil først og fremst takke for at dere har en slik ordning der folk kan stille dere spørsmål, veldig nyttig! Jeg er en 19 år gammel gutt som er 186 cm høy og veier 117 kg. Jeg har påvist forhøyet kolesterol, men bruker ingen medisiner mot verken dette, forhøyet sukker eller høyt blodtrykk, men jeg er ganske engstelig for veien videre. Jeg veier ganske mye og har vært på diett flere ganger, men alltid hatt tilbakefall. Jeg er bekymret over min helse og hva som kan utvikle seg dersom jeg ikke snart endrer livsstilen og kostholdet mitt, men for meg er det ganske vanskelig. Jeg spiser ganske normalt til frokost og middag, men overdriver når det kommer til potetgull, sjokolade og brus. Disse klarer jeg bare ikke slutte å spise, og jeg trenger virkelig noen råd (kanskje noen skremmende råd) slik at jeg forstår hvor ille situasjonen min faktisk er. Vær så snill og hjelp meg.

Svar:

Hei!

Det er ikke slik at selv om du spiser sukker, usunn mat og har usunne levevaner så får du diabetes. Du må være genetisk disponert. Det vil si at hvis en av dine nære slektninger har diabetes type 2 så har du 40% risiko å få sykdommen. Er du genetisk disponert så vil du kunne få diabetes type 2 ved å ha usunne levevaner.
Her kan du sjekke din risiko for å få diabetes type 2: https://www.diabetes.no/risikotest/

Det å ha en kronisk sykdom er ikke noe som kan behandles med en diett men med endringer av levevaner som bør vare livet ut. Derfor kan det være lurt å tenke små endringer om gangen, det gir resultater og av den grunn også motivasjon til å fortsette med endringer. Det kan være små ting som å innføre en grønnsak til hvert måltid, bytte ut sukkerholdig drikke med drikke som er kunstig søtet, bytte ut brødet med et grovere brød, være i aktivitet 10 min. tre ganger om dagen osv.
Her kan du få noen tips til kosten: https://www.diabetes.no/kosthold/maltid-og-mat/maltid/

Her kan du lese om komplikasjoner til diabetes: https://www.diabetes.no/om-diabetes/komplikasjoner/

Lykke til!

Dersom du ønsker å snakke med noen, kan du ringe Diabeteslinjen på telefon 815 21 948. Du kan også nå oss på chat. Diabeteslinjen har åpent hverdager 9-15.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen