Sammenheng mellom diabetes og mageplager?

Annet

Besvart: 07.03.2016

Spørsmål:

Leste medlemsbladet Diabetes om en forskning fra Vestlandet om en ny type diabetes, som har sammenheng med magetrøbbel og er forårsaket av noe annet enn diabetes type 1. Jeg er 36 år og har hatt diabetes type 1 i 20 år. Året før jeg fikk diabetes hadde jeg mye mage-/fordøyelsestrøbbel som lignet kolikk/magekatarr/forstoppelse. Jeg ser en klar sammenheng mellom denne mageinfeksjonen og utvikling av min diabetes type 1. Magen min ble ikke bra, og jeg må hver kveld drikke magnesiumoksid for å kunne gå på do. Går det an å finne ut om jeg har denne typen diabetes som denne forskningen har funnet ut? I tilfelle hvordan?

Svar:

Som du er inne på har forskerne i Bergen tatt utgangspunkt i sammenhengen mellom mageplager og diabetes. Gjennom dette arbeidet har de oppdaget genforandringene som er ansvarlig for en spesiell type arvelig diabetes. Dette er viktig informasjon som først og fremst gir grunnlag mer forskning.

Jeg tror ikke dette har konsekvenser på individplan så langt.
Det finnes imidlertid en annen sammenheng mellom diabetes og fordøyelseplager som du kanskje burde få undersøkt. Det er påvist økt forekomst av cøliaki hos personer med diabetes type 1. Cøliaki er en tilstand med overfølsomhet for visse deler av hvete. Tilstanden kan gi diverse mageplager og kan i mange tilfeller undersøkes ved hjelp av en blodprøve.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken