Hvordan forklare diabetes type 1 for barn?

Behandling

Besvart: 20.02.2019

Spørsmål:

Jeg er 33 år, hatt diabetes siden jeg var 5 år, og for tiden hjemme i permisjon med barn nr. 2. Fra før av har jeg en gutt på 4 år. Jeg leser selvfølgelig diabetesbladet med stor interesse, men noen ganger (ofte) savner jeg stoff knyttet til det å være småbarnsmor og ha denne sykdommen.

Jeg merker at både sønnen min og hans venner oftere og oftere spør meg om insulinpumpen og hva det er? Har dere noen råd til hvordan forklare dette på en forstålig måte? Det er heller ikke til å unngå at min sønn nå begynner å merke når blodsukkeret mitt er lavt. Dette spesielt på humøret mitt. Tips til hvordan forklare barna at mor er syk, men så lenge hun får mat er ikke dette farlig? Hvordan organiserer andre diabetesfamilier hverdagen?

Takker ellers for et fint blad!

Svar:

Takk for fin tilbakemelding og for at du tar kontakt.

Det er et viktig tema du nevner, om å ha små barn som pårørende og det å ha diabetes med små barn. Generelt viser det seg at det å være så direkte og konkret som mulig, er bra for barn. Det å gi klare og forståelige svar, som gjør at barna ikke trenger å gjette eller fantasere om hva en sykdom kan innebære, er et godt tips.

Når gutten din og vennene spør om insulinpumpen kan du si noe slikt som: «Når vi spiser mat, trenger vi noe som heter insulin. Insulin gjør at energien/bensinen i maten kan bli brukt til å være sterk, gå, løpe og jobbe. Uten insulin blir vi slappe og kroppen vår blir svak og dårlig. For deg og de som ikke har diabetes, ordner kroppen dette selv. Min sykdom handler om at jeg ikke lager insulin selv og må tilføre dette utenfra, for å ikke bli svak og dårlig. Så lenge jeg får nok insulin, er jeg også ganske frisk og kan gjøre det meste andre mennesker kan gjøre».

Avhengig av hvordan han er, kan du også forklare at insulinet er som en nøkkel som åpner opp cellene slik at sukkeret/energien slippes ut i cellene der vi kan bruke den, heller enn å fyke rundt i blodet, der det kan gjøre oss syke. kanskje dette må vente et par år, men du kan jo teste det ut!

Du kan også se filmen «Jørgen - snart 6» sammen med gutten din (og svare på de spørsmålene som måtte komme): https://www.youtube.com/watch?v=Hlg5LzvdGek

Sett ord på at når du blir annerledes og har føling, har du for mye insulin i blodet og for lite sukker. Da må du ha mat for å få mer sukker i blodet, og så lenge du alltid har det i nærheten, er det ikke farlig. Samtidig kan det være lurt å etter hvert forklare din sønn hva han kan gjøre dersom du skulle bli så dårlig at du for eksempel ligger på gulvet. Å vise ham nummeret til nødtelefon el.l. kan være greit. Ev. at dere avtaler at han løper til naboen eller lignende. Han skal ikke ha dette ansvaret, og det er lurt å sette ord på, samtidig er det endel barn som opplever at det er en trygghet å vite hva de skal gjøre I TILFELLE.

I hovedsak er det å beskytte barn fra informasjon om sykdom ikke en god idé da fantasien ofte er verre enn virkeligheten. Så lenge han får rett og sann, men enkel informasjon, er det det beste og så konkret som mulig. Etterhvert som han blir eldre, kan informasjonen avanseres. Jeg vil anbefale å svare ham så godt du kan på spørsmålene og være positiv til hans nysgjerrighet.

Det er nok stor variasjon i hvordan ulike familier organiserer dette. Men vær ansvarlig, vis at du tar ansvar for å ikke kjøre bil når du har lavt blodsukker, at du alltid har karbohydrater med deg i tilfelle føling, at du har det du trenger av utstyr og medisiner og at du svarer på det han lurer på, så legger du godt til rette for at han føler seg trygg selv om du har en alvorlig sykdom. Lykke til!

NB!
Etter at psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland besvarte denne henvendelsen har Diabetesforbundet fått tillatelse til å oversette den svenske legen og forskeren Isabelle Steineck sin barnebok «Gabriels mamma har diabetes» og bruke tegningene i den. Du finner en nedlastbar versjon her: https://www.diabetes.no/nyheter/nyheter-2019/gabriels-mamma/

Besvart av:

Psykolog og PhD

Psykolog og PhD, Diabeteslinjen