Goatfell Mountain er 874 meter høyt, og ambolten veier 120 kilo. Den bratte fjellsiden og det røffe terrenget gjør det til en enda større prestasjon.

54 år gamle Davy gjorde jobben alene og brukte planker for å få flyttet den store vekten av jern opp bakkene. Han klarte å trekke ambolten rundt 150 meter hver dag – og kom så tilbake neste dag for å fortsette. Etter 24 lange og harde dager nådde Davy toppen, og den utmattende oppgaven hans var fullført.

Sitat

Jeg trengte noe som ville bli et skikkelig strev, fordi det er det diabetes er.

«Big Davy»

 

Mental anstrengelse

Davy tar ikke feil. Mens Davys utfordring var en stor fysisk anstrengelse, er diabetes type 1 en stor mental anstrengelse. Du må gjøre kritiske dosevurderinger hver dag, og selv grunnleggende deler av det å leve – som spising, fysisk aktivitet og til og med søvn – krever nøye overveielser.

TUNGT: Rundt 150 meter hver dag, i 24 dager – som et uttrykk for slitet med å ha diabetes type 1.

Foto: Fraser Atchison

Davy er uten tvil klar over at hans utfordring har flere fordeler sammenlignet med det å ha diabetes type 1:

  • Davy valgte å ta utfordringen sin. Diabetes type 1 tilbyr ikke et slikt valg – du må kjempe, eller den kjemper mot deg.
  • Dave hadde litt tid til å forberede seg til utfordringen. Type 1 kommer uten forvarsel.
  • Dave kunne hvile mellom skiftene med flytting av ambolten. Type tilbyr ikke slike pauser.
  • Daves prestasjon varte bare 24 dager. Type 1 varer hele livet.

 

Monumental oppgave

Å trekke en ambolt opp på et fjell er intet mindre enn en monumental oppgave, men det er heller ikke diabetes type 1.

Davys utfordring har en viss likhet med Sisyfos-myten, der Sisyfos uten stopp må trille en kampestein opp en fjellside, bare for at den skal rulle ned igjen og han må begynne på nytt neste dag. Som Sisyfos’ oppgave, kan diabetes type 1 ofte føles som den starter fra scratch hver dag.

Davy Balantyne har allerede samlet inn nærmere 16.000 pund (160.000 kroner) til det internasjonale forskningsfondet JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation), for å bidra til enda mer forskning på diabetes type 1 – for bedre behandlinger, og kanskje en dag også en kur for datteren Roísín.