To internasjonale forskningsprosjekter jobber langs den samme linjen: en avansert plasterlapp som både leser blodsukkernivået og gir insulin i henhold til det.

– Vi har utviklet en lapp («patch», red.anm.) for diabetes som jobber raskt, er enkel å bruke og er laget av biokompatible materialer som ikke er giftige. Hele systemet kan bli tilpasset hver enkelt bruker, med tanke på vekt og insulinfølsomhet, sier professor Zhen Gu ved avdelingen for biomedisinsk teknikk ved University of North Carolina, USA, ifølge den britiske avisen The Telegraph.

– Får vi disse lappene til å fungere for mennesker, vil det gjøre en stor forskjell («be a game changer», red.anm.), sier professor John Buse ved universitetets diabetessenter. Og Diabetesforbundets medisinske medarbeider, professor og overlege Trond Geir Jenssen, deler altså den amerikanske kollegaens forbehold. Et slikt plaster som behandlingsmetode ligger uansett langt frem i tid. 

Forskningsresultatene fra North Carolina ble nylig publisert i tidsskriftet Proceeding of the National Academy of Sciences.

Intelligente nanopartikler

Den frimerkestore plasterlappen har flere enn hundre mikronåler med små bobler som inneholder insulin sammen med et enzym. «Intelligente nanopartikler» kaller forskerne selv boblene, som er i stand til å registrere økning i blodsukkeret. Enzymet får glukosen i de små blodkarene i underhuden til å konvertere til en syre som så trenger inn i boblen og dermed frigjør en viss mengde insulin, avhengig av blodsukkernivået.

Foreløpig er denne «smartlappen» bare testet på mus, og målet er langt der framme: En plasterlapp som det holder å skifte annenhver dag.

– Denne forskningen involverte mus og er fortsatt på et tidlig stadium. Så videre studier og kliniske forsøk på mennesker vil være nødvendig for å finne ut om denne lovende, nye tilnærmingen kan hjelpe til med å forenkle eksisterende teknikker for å regulere blodsukker, understreker Dr. Richard Elliot i Diabetes UK Research Team overfor The Telegraph.

Leser blodsukkeret i svette

Den andre løsningen ble utviklet for Parkinson-medisin allerede for to år siden av det samme forskningsteamet, og den åpner også for injeksjon av type 2-medisinen metformin.
Prototypen er utviklet i et samarbeid mellom assisterende professor Dae-Hyeong Kim ved Seoul National University i Sør-Korea og elektronikkfirmaet MC10 i Lexington, Massachusetts, USA. Og mens førstnevnte løsning registrerer glukosen i blod, har denne svette som kilde.

Grunnkomponenten er grafén, som her er dekket med gullpartikler og inneholder sensorer som kan registrere både fuktighet, glukose, pH-verdi og temperatur – alt for å øke nøyaktigheten i glukosemålingen. Hvis lappen avdekker et høyt blodsukkernivå, varmes mikronåler opp for å oppløse et belegg og dermed frigjøre insulin eller metformin like under hudoverflaten, går det fram av en artikkel i www.technologyreview.com, som også omtaler løsningen som en «fleksibel tatovering».

– Dette er det første «closed loop»-systemet i overhuden som både monitorer og leverer diabetesmedisin uten å gå inn blodbanen («noninvasive», red.anm.), sier Rozzbeh Ghaffari i MC10.

– Det er tvilsomt om variabel metformindosering med denne teknologien vil gi noe ekstra, siden metformin ikke har samme «øyeblikkseffekten» som insulin, kommenterer Trond Geir Jenssen.

Den koreansk-amerikanske løsningen ble nylig presentert i tidsskriftet Nature Nanotechnology.