– Det har gått veldig fint. Vi har fått fram masse spennende norsk diabetesforskning på høyt nivå, og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på både kvaliteten og sammensetningen av programmet, sier lederen for programkomiteen, Hanne Løvdahl Gulseth, til diabetes.no.

Tre intense dager på et av de store hotellene på Gardermoen ble avsluttet fredag ettermiddag, med prisutdeling for beste abstrakt (konsentrert presentasjon av et forskningsprosjekt).

Blant de 32 innleverte abstraktene vurderte programkomiteen prosjektet til Anne Pernille Ofstad ved Bærum sykehus som det beste: «Long-term follow up of hospital based, structural multi-intervention in type 2 diabetes mellitus: impact om cardiovascular events and death» – med andre ord et forskningsprosjekt som brukte en strukturert og mangefasettert, sykehusbasert behandling av diabetes type 2 for å se om den ville føre til redusert hjerte-kar-risiko. Konklusjonen var bedre blodsukkerkontroll, men ingen utslag på risikoen.

 Stor bredde

– Temaene på konferansen hadde stor bredde, fra virus og stamceller til store kliniske studier og det psykososiale aspektet. Det kommer til å skje mye spennende innen diabetesforskningen framover, oppsummerer Hanne Løvdahl Gulseth, som også trekker fram et annet viktig aspekt ved forskningskonferansen:

– Vi hadde lagt inn gode pauser for å få til interaksjon mellom deltakerne. Og flere av tilbakemeldingene har gått på nettopp det: Konferansen har vært et godt sted for å knytte kontakter, også med tanke på videre samarbeid. Da har det fungert etter intensjonen.

TRIM: To eller tre dager med forskning som tema krever litt trim og økt sirkulasjon. Diabetesforbundets treningsekspert, Kristin Øygard, fikk deltakerne på beina.

Foto: Erik M. Sundt.

 130 deltakere

Diabetesforbundets forskningskonferanse arrangeres annen hvert år og hadde i år 130 deltakere med stort og smått: forskere, stipendiater, nasjonale og internasjonale foredragsholdere, ansatte og tillitsvalgte i Diabetesforbundet, representanter for industrien …

– Mer til innvortes bruk hadde vi også en god sesjon der vi belyste hvilke muligheter vi har til å få forskningsmidler; hvordan vi best kan gå fram. Det er viktig å skaffe penger til å omsette alle de gode forskningsideene til konkrete prosjekter. Jeg gleder meg allerede til å se hva som blir presentert på neste forskningskonferanse, sier Hanne Løvdahl Gulseth og følger med det også opp undertittelen på konferansen: «Forskning, framskritt – håp».