I rundt 20 år har University of Technology Sydney (UTS), Australia, jobbet med å utvikle såkalte Melligen-celler – opprinnelig leverceller som omprogrammeres til å kunne produsere insulin. Forskerne har fått de nye cellene til å virke i mus, men disse musene har ikke vært gitt muligheten til noen immunrespons. Dermed har den australske forskergruppen bare kommet ett skritt på veien; det hjelper ikke med celler som uansett angripes og ødelegges av menneskekroppens immunsystem.

Nå har forskergruppen ved UTS tatt noen skritt til, først gjennom en samarbeidsavtale med det amerikanske bioteknologiselskapet PharmaCyte Biotech i 2014, så med det nylig godkjente patentet.

Cell-in a-Box

Uavhengig av de australske forskerne har amerikanerne utviklet et produkt de kaller Cell-in a-Box, enkelt forklart en liten cellulosebasert kapsel som kan romme kunstige celler og integrere disse i kroppen.

Tanken er at denne også kan innkapsle Melligen-cellene og «gjemme dem» for kroppens immunsystem.

– Vi forventer at innkapslingsteknologien vil beskytte Melligen-cellene mot kroppens immunrespons som vanligvis ødelegger fremmed vev, noe som i så fall vil gjøre at vi kan transplantere Melligen-cellene inn i mennesker, sier professor Ann Simpson ved UTS, til sciencealert.com, som er en nyhetsside for UTS.

Kur for diabetes?

Cell-in-a-Box-teknologien har en virkningstid på flere år, går det fram av artikkelen, og Simpson går så langt som å bruke det like etterlengtede som høythengende uttrykket «kur for diabetes»:

– (…) og vi ser fram til å jobbe med PharmaCytes diabetes-konsortium, for å gjøre Cell-in-a-Box-teknologien i stand til å innkapsle cellene for prekliniske studier, med en kur for diabetes som mål.

Kenneth L. Waggoner i PharmaCytes ledelse sier det slik:

– Hvis vi har suksess med dette, vil det gjøre at de mange årene med forskning og utvikling av disse bemerkelsesverdige cellene, utført av professor Simpson og hennes kolleger ved UTS, vil bære frukter.

Melligen-cellene alene har allerede patentbeskyttelse også i en rekke europeiske land: Frankrike, Sveits, Storbritannia, Irland, Tyskland, Spania, Danmark og Nederland. Nå skal Melligen-cellenes kombinasjon med Cell-In-a-Box gå «world wide», etter at det amerikanske patentet er på plass.