Alle med diabetes har en historie om en diabetesrelatert kommentar som har satt sinnet i kok. Det finnes en rekke memes og videoer av slike kommentarer. De smarte folkene på Behavioral Diabetes Institute har til og med laget små, hendige etikettekort som du kan dele ut for å hjelpe folk å unngå å tråkke i salaten.

Man skulle kanskje tro at dette var nok til å hindre folk i å komme med sårende, flaue og fullstendig feilinformerte kommentarer til personer med diabetes – men mine egne erfaringer tilsier at det ikke er tilfellet.

Så her kommer 10 ting du ikke bør spørre om eller si i nærheten av en som har diabetes:


10. «Så ekkelt.»

Jeg er fullstendig klar over det. Ingen hater sykdommens altoppslukende natur mer enn de som har diabetes selv: stikkene, blodet, rensingen og innsettingen av metallobjekter i underhudsvevet. Likevel gjør vi det. For å overleve. Når du ymter frampå om at du blir støtt når vi bare forsøker å gjøre oss klare til å spise en pizzabit på den lokale fastfood-restauranten, så gagner det ingen. Du kan jo forsøke å se vekk, eller gå og kjøpe deg en ny øl. Skål!

9. «Har du sykdommen under kontroll?»

Jeg trodde det bare var sære helsesekretærer som stilte slike spørsmål, men en annen med diabetes spurte meg faktisk om dette på en grillfest for noen uker siden. For det første er «under kontroll» relativt. For det andre er det ikke din sak. Og for det tredje: Hva blir oppfølgingsspørsmålet ditt hvis jeg sier «nei»? Vi skal ikke heller bare snakke om været, da?

8. «Er du ikke bekymret for å få barn?»

Jo! De kan bli mobbet på skolen! Søvnløse netter og problemer med amming! Klimaforandringer og ... Å, du tenkte på diabetes? Jo da. Alle som har diabetes, enten de er kvinner eller menn, har antakelig vært bekymret for om sykdommen kommer til å påvirke de framtidige barna sine. Dette er derimot enda et av de temaene som ikke raker deg, og du påfører oss bare mer stress, engstelse og frustrasjon ved å uttrykke din bekymring. Sannheten er at personer med diabetes unnfanger, bærer frem og føder småtasser hele tiden, og vi har gjort det siden insulin ble oppfunnet. Den eneste som får lov til å stille meg et slikt spørsmål, er fødselslegen min, og bare hvis jeg er i godt humør.

7. «Kan du spise det der?»

Ja, så lenge tennene mine fortsatt fungerer. Se, jeg tygger!

Hvis du ser en med diabetes som spiser muffins, eller drikker juice eller gin & tonic, bør du vurdere muligheten for følgende:
Vedkommende har lavt blodsukker og må spise for å holde seg i live, ved bevissthet eller frisk. Diabetes innebærer ikke at man aldri kan spise sukker, men at man må balansere blodsukkernivået ved hjelp av mat, insulin, andre medikamenter og trening – og av og til betyr det at en håndfull smågodt er helt nødvendig.

Det er en spesiell anledning, og personen med diabetes har planlagt og ventet hele uken på å spise den isen. Ikke ta fra ham gleden.
Det er ikke en spesiell anledning, og vedkommende hadde bare lyst på en is. Du bør stole på at hun vet nok og gjør en stor nok innsats for å ta vare på helsen sin, selv når det står is eller tequila på bordet.

6. «Det er i hvert fall til å leve med / ikke kreft.»

Godt poeng! Diabetes er til å leve med, og personer med diabetes kan leve godt og lenge. Det er også en fulltidsjobb, så «til å leve med» kan være en tveegget sprøyte.

Det innebærer mye ansvar, utgifter, tid, ubehag, skyldfølelse og angst å leve med sykdommen. Dødelige sykdommer er selvsagt forferdelige, men jeg mener det er fullt mulig å hate alle alvorlige sykdommer like mye. Som Brene Brown én gang sa: «I hvert fall er ikke en god måte å innlede et tydelig svar på». Akkurat det gjelder på generelt grunnlag.


5. «Tanten min hadde diabetes. Hun ble blind, måtte amputere føttene, fikk nyresvikt og døde …»

For å gå tilbake til punkt 6 – ville du sagt noe lignende til en kreftpasient? Ikke det? Hvorfor sier du da noe slikt til meg? (Det var forresten leit å høre om tanten din.)

4. «… men hun tok ikke vare på seg selv.»

Nok en gang må vi tilbake til punkt 6. Det går an å holde diabetes i sjakk, men det er mange tilfeldigheter som spiller inn. Det handler om gener, tilgjengelighet til god medisinsk behandling, rimelige medisiner og måleutstyr, tilgang til sunn mat og gode ernæringsråd, tålmodighet, flaks, støtte fra venner og familie, og til og med hvilket stjernetegn du er født i. Du bør ikke bare anta at tanten din (eller hvem det nå måtte være) ikke prøvde så godt hun kunne, eller at det går noe bedre med meg. Kan vi ikke heller bare snakke om været?

3. «Hahahahahaaa! Se hvor mye sjokolade jeg har spist, da! Nå har jeg sikkert fått diabetes!»

Heldigvis er det ikke sånn det fungerer. Alle variantene av diabetes er komplekse tilstander som påvirkes av en rekke miljømessige og genetiske faktorer, så du er nok trygg selv om du nettopp har stappet i deg en stor sjokoladeplate.

Når du sier slike ting, forsterker du derimot stereotypien om at diabetes er en selvforskyldt sykdom, og at personer med diabetes kanskje fortjener det. Vel ... ingen fortjener jo å bli syke? Så hva med å klappe igjen og heller stappe i deg litt mer sjokolade. Den ser kjempegod ut.

2. «For en kul dings!»/ «Er det et nikotinplaster?» / «Hva har skjedd med armen din?»

Jeg er så utrolig takknemlig for insulinpumpen jeg har festet til bukselommen, og CGM-enheten jeg bærer på armen. Likevel gjør jeg et nummer av å skjule begge så godt som mulig hver gang jeg kler på meg, for jeg vil ikke se ut som en postapokalyptisk robot eller noe enda verre: en som går rundt med en personsøker! Hvis du har spørsmål om den grå Lego-klossen jeg har teipet fast på overarmen, kan du bare spørre høflig hva det er for noe.

1. Hva som helst av uprøvde kosttilskudd eller merkelige dietter du har lest om på Internett, som liksom skal kurere diabetes.

Den sikreste måten å påkalle vreden hos en person med diabetes, er ved å påstå at vedkommende har gått glipp av mange år med en diabetesfri hverdag bare fordi han eller hun ikke har prøvd okra-dietten.

Vi venter alle spent på nye behandlingsformer og et botemiddel som faktisk virker, og vi står på som bare det for å holde oss noenlunde sunne og friske i mellomtiden. Personer og firmaer som selger «kurer» som kanel og tvilsomme vitaminer, eller bisarre ting som marihønetenner, prøver å sko seg på en gruppe mennesker som bare vil bli friske.

Du vil vel ikke være en av dem? La oss heller snakke om været.